Hadi Leeeen!!

Guardian Gazetesi bir arastirma yapmis ve dunyanin en iyi 100 universitesini belirlemis. Ilk 6 sira su sekilde:

1- HARVARD Üniversitesi (ABD)
2- CAMBRIDGE Üniversitesi (Büyük Britanya)
3- YALE Üniversitesi (ABD)
4- UCL (University College London) (Büyük Britanya)
5- IMPERIAL College London (Büyük Britanya)
6- OXFORD Üniversitesi (Büyük Britanya)

Bizim gazeteler de bu haberi "En iyi üniversiteler arasında Türk yok" seklinde vermisler. Yuh yani!. Bizim univesitelere demiyorum, bizim medyaya yuh diyorum. Hani arada sirada "yuzyilin adami" veya "en iyi yabanci basketbolcu" anketi yapilir; sonrasinda bizim gerizekalilar anketin yapildigi yere yigilip Ataturk'u yuzyilin adami, Hidayet'i en iyi yabanci basketbolcu secerler ya ayni o hesap.

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir

Ingilizler bir taraflarini yirtsalar dunyanin en iyi 6 tane universitesi arasina 4 tane universite sokamazlar. Ilk 100'e bakiyorum, "Buyuk Britanya" isminden gecilmiyor. O yuzden zaten butun Nobel odullerini Ingilizler toplayip duruyor (Burada kinaye yapiyorum anlamayanlar icin).

Listenin geri kalanina bakarsaniz diger ulkelerin de ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, ve Hong Kong oldugunu goreceksiniz. Yani adamlar Ingiltere'yi secmedikleri zaman Ingiliz milletinden gelenleri secmisler. Cok objektif ve tarasiz herifler, gozlerim yasardi.

Bizim medya bu haberi benim analiz ettigimden farkli analiz ediyorsa hatayi kendinde aramali. Sunu da belirteyim, Turkiye'den en iyi universiteler listesinin ilk 100'une en azindan 1-2 universite girer. Eger listede Turk universitesi yoksa bilin ki siralamayi uydurmuslardir.

4 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Dogru demissin Ekonomix. Mesela listeyi ben yapsam ayip olmasin diye Harvard'i basa yazardim ama ilk 10'a ODTU'yu mutlaka koyardim.

Listeye degil, yapana bakmak gerek...

cahitoz dedi ki...

ODTU yu neden koyuyorsunuz T'Pol hanım. Turkiyenin en iyi universitesi sayıldığı için mi yoksa elinizde belli bir veri varmı.

Bir ünivesitenin başarısı ne kadar akademik çalışma yapmış, Üniversite mezunlarının iş bulması ne kadar kolay...

Kesinlikle böyle bir sıralama ne kadar objektif yapılır o tartışılır, ama ODTU yü ilk 10 a sokmaya çalışmak ;)

t.t dedi ki...

birde bir cin universitesinin her sene yaptigi ilk 500 universite siralamasi var.oradada ilk 10 a her zaman cambridge ve oxford giriyor.turk universitelerinden en onde gelenleri istanbul ve hacettepe universiteleri geliyor;onun sebebide her iki universitenin buyuk tip fakulteleri barindirmadisir.odtunun,itunun,bogazicinin performansi o kadar iyi degil ve genellikle sabanci ve kocun ardindan en sonlarda gozukuyor.sirlamada universitenin uluslarasi arasi dergilerde yayinladigi makalalelere ve arastirmalara bakiliyor,odullere,citation a bakiliyor.kisaca akademik performansa bakiliyor.metodoloji tartisilir ama bu metodolojiye gore tip fakultesi barindiran universiteler her zaman daha onde gozukuyor.
http://www.arwu.org/rank2008/ARWU2008_A(EN).htm
buda cinlilerin listesi.

syzer dedi ki...

MIT'i son anda hatırlamışlar heralde.Benim merak ettiğim sıralamanın neye göre yapıldığı.Mesela LSE ile MIT'i ele alalım.LSE sadece sosyal bilimler ile uğraşırken,MIT ek olarak fen bilimleri ve mühendislik bölümleriyle uğraşmaktadır.
Bu arada İTÜ varken ODTÜ'de kimmiş(şaka ikiside saygı duyduğum üniversitedir)