Washington DC: Devletin Mali Deniz

Suya sabuna dokunmayan konularda yazilarimiza devam ediyoruz. Iki gundur Washington'daydim, New York'a bahar gelmis.

Obama Turkiye'deyken gazetelerde cami icerisinde agzi acik resminin altinda sanki cok etkilenmis gibi "vallahi supermis, sormasi ayip kaca!" anlamina gelen ifadeleri yayinlaniyordu. Camilere diyecek lafimiz yok, 1500 veya 500 sene oncesinin imkanlariyla bundan iyisi olmaz da, simdiki teknolojiyle de kiyaslanamazlar. Diyecegim su ki Washingtonun gobeginde hayvan gibi paralar harcanarak yapilmis, koca koca sutunlari ve yuksek tavanlari olan binlerce bina var. Downtown'da caddeler neredeyse 50 metre genisliginde, sehir insanlara sanki ne kadar ufak ve gucsuz olduklarini anlatiyor (edebiyat da parcalayabiliyormusum ). Yani demokrati cumhuriyetcisi demeden gelen giden vatandastan topladiklari milyarlarca dolari memurlarin oturdugu mermer binalara harcamislar ki hepsine yaziklar olsun. Baska insanlarin parasini harcamaya gelince dunyanin her yerindeki devletler birbirinden farkli degil.

Warren Buffett George Soros T. Boone Pickens Carl Icahn Jim Simons Mohnish Pabrai Seth Klarman Steven Cohen Louis Navellier Roberto Mignone
Bu arada Washington acaip temizdi cunku her kosebasina bir tane (nedense) siyahi copcu koymuslar ellerinde bildigimiz eski usul supurgelerle yerde gordukleri en ufak copleri dahi temizliyorlardi. Baskalarinin parasini harcamanin baska bir guzel ornegi yani.

Anlayacaginiz Amerika'nin kapitalizmle yakin alakasi yok. Uzaktan alakasi var ama buna baska zaman deginirim.

3 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

siyahi copcu diyince elinde copla gezen zencileri kastettiğinizi sandım bir an. sanırım bugün polis bayramı olduğu için. ya da belki zaman zaman bir polis devletinde yaşadığımızı hissettiğim içindir.

T'Pol dedi ki...

Washington DC'de siyah nüfus beyazlardan fazlaymış galiba... Geçen yıl DC'yi turlarken rehber böyle söylemişti diye hatırlıyorum. Boston, NY, DC üçlüsü içinde annem en çok DC'yi beğenmişti. Derli toplu ve de temiz oldugu için tabii:)

Unknown dedi ki...

Siyahi copcu deyince bende siyahi bir polis, elinde bir makbuz koçanı yere çöp atana basıyor cezayı sandım.