Websitesi Tasarim Projesi

Bir kac gun once buraya web sitesi programlama projesinde birlikte calisabilecegim birilerini aradigimi belirttigim bir duyuru koymustum. Simdiden bir suru kisi basvurdu, projenin detaylariyla ilgili soru soruyorlar. Projeye ilgi duyabilecek baska kisiler olacagini da dusunerek bir kac gun daha beklemeyi planliyorum. Bu arada akillara takilan sorulari cevaplayayim. Bu arada bir okuyucumuz "1000 $lık bir iş değil bu site. böyle bir siteyi ben sana 500 TL ye yaparım ve daha ucuza da yapacak bir sürü de adam var piyasada." diye bir yorum birakmis, cok guldum.

Neyse sorulara gecelim:

1. Bu projeyi ne zaman bitirmek istiyoruz?
Cok acil degil, 3-6 ay arasinda sonlandirirsak iyi olur, programcinin zamanina bagli.

2. Kodlama dili ne olacak?
Bunu programciya birakiyorum ama bana sanki PHP + MySQL ikilisini kullanmamiz dogru gibi geliyor.

3. Verileri almak icin bir ara program yazmaya gerek var mi?
Evet. Sitede kullanacagimiz veriler gun icerisinde ortalama 1000 kere (700 ile 7000 arasinda degisiyor bu rakam) internete konuyor. Kritik olan bu verileri post edilir edilmez alip bunu websitesine koymak ve abone olan okuyuculara email ile haber vermek. Bence projenin en zor kismi da burasi. Veriler xml dosyasi olarak internete konuyor. Ben de Ruby ile yazilmis ve verileri indiren bir program var ama isinize yarar mi bilmiyorum. Bunun disinda statik datasetlerimiz de olacak. Indirdigimiz xml dosyalarini database'imize koyduktan sonra statik datasetlerimizdeki verilerle birlestirip kullanacagiz. Uyelerimiz bu birlestirilmis datasetimizde bir menuden belli kosullari secerek sadece kosullari saglayan verileri gorebileceklerdir.

Warren Buffett George Soros T. Boone Pickens Carl Icahn Jim Simons Mohnish Pabrai Seth Klarman Steven Cohen Louis Navellier Roberto Mignone

4. Baska neler istiyoruz?
Herkesin ulasabilecegi bir anasayfamiz da olacak. Anasayfada gazete layout'u kullanip (3-4 kolon olacak Ekonomi Turk websayfasina benzer), piyasalarla ilgili yorumlarimin olacagi yazilar olacak (blog gibi). Ayrica en son indirdigimiz 10 veriyi gosterecegiz. Yan tarafta da linkler, reklam yerleri vs. yer alacak. Arama kutusu olacak ve sirket sembolleri aranabilecek.

Dedigim gibi websitesi otomatik olarak verileri gun icerisinde (sabah 6'dan aksam 10'a kadar) indirecek. Bunun disinda ben diger datasetlerini periyodik olarak (gunluk, haftalik, veya aylik) yukleyecegim. Websitesi yeni sayfalar ve ozellikler eklenebilir olmali (bu islemi daha sonra ben yapmayi planliyorum, ya da yine baska bir programciya da yaptirabilirim). Websitesi hackerlara karsi guvenli olmali, kullanicilarin datasetlerin tamamini indirmesi onlenmeli, vs.

5. Ucret ne olacak ve odemeyi ne zaman yapacagiz?
Talipli sayisi cok olduguna gore acik arttirma (daha dogrusu acik azaltma) yaparak ucreti belirlemek daha adil olur gibi gorunuyor. Yarim yapilmis web sitesinin bana bir faydasi olmadigi icin websitesi calisir vaziyete geldigi ve anahtar teslimati yapildigi zaman odemeyi yapacagim.

Ayrica programcimizin reklamini Ekonomi Turk'te yapacagim ve isterse teknoloji konularinda yazmasi icin yazar olarak da ekleyecegim. Hala projeyle ilgilenenler bana email ile ulasabilirler.

Atladigim ne var baska?

3 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

3-6 ay arasında ekonomik yönden sitedeki verilere talep yaratacak bir iyileşme beklemiyorsunuz o zaman:)

Erdal dedi ki...

Bence tercih yapaken 'açık azalma' teorisi ile seçim yaparsanız yanılabilirsiz. En önemli etken referans olmalı. Tabi nihai tercih sizin.

haluk dedi ki...

Ekonomix abi merhaba! Borsa 20.000 leri görür bekleyin demiştin ama borsa 29.000 e dayandı. Sizce bu yaşadığımız yalancı bir baharmı veya keriz avlama gibi bir şeymi? Mesela Akbank hisseleri son iki günde yaklaşık olarak 15% arttı. paraları faizde bekleyenler bu kara ulaşabilmek için bir sene bekliyorlar. Akbank'ın hisse grafiğine bakıyorum ve içim cız cız ediyor. Ekonomix abimiz eskiden borsa hakkında güzel ve gerçekçi tahminler yapardı galiba artık işleri çok yoğun olduğundan fazla uğraşamıyor. Ben şunuda düşünüyorum Obamanın gelişi, seçimin sona erişi, Imf ile anlaşma umutları halkta bir iyimserlik havası yarattı ama sonuç olarak İleride şu anki kötü gidişattan dolayı büyük bütçe açıkları oluşacak. Ama olaya hisse bazında bakmak gerekirse ekonomi kötüye gitsede illaki kazandıracak hissseler vardır. Bu hisseler içinde tavsiyeler ve yorumlar bekliyoruz.