Ekonomix'in verdigi linkler ile okumaya basladigim Turkish Time'dan Inan Dogan bu ay bireysel yatirimin birinci kurali baslikli bir yazi yazmis. Portfoy cesitlendirmesinin basarili bir sekilde yapilirsa daha az riskle daha istikrarli getiriler elde edilebilecegini anlatiyor. Tum bireysel servetini Madoff'a kaptiran Yahudilerden de bahsetmis. Bireysel yatirimcilarin bunlari bilmemesi belki yadirganamaz ama acaba milyarlarca dolar yoneten sirketlerin risk yonetimi yapamamasina ne demeli? Mesela bircok finansal kurulus tarafindan portfoy yonetiminde risk olcusu olarak VAR kullanilir. VAR basit olarak size portfoyunuzun ne kadarinin risk altinda oldugunu soyler. Bu da elinizdeki varliklarin gecmis fiyat hareketlerine dayanarak hesaplanir. Universitede hocamiz VAR'i anlatirken "Hocam hani gecmis fiyat hareketleri onumuzdeki donemdeki performans icin indikator degildi" diye bir soru sormustum, "bu sadece olasilik hesabi" seklinde gecistirme bir cevap almistim. Onu biliyoruz da neden peki milyar dolarlar bu dandik olasilik hesabina guvenerek yonetiliyor ve bize de bir halt gibi ogretiliyor. Biraz uzunca ama birkac ay once NYT'da "Risk Mismanagement" baslikli yazi bu konuda cok iyi bir derleme sunuyor. Ozellike Nassim Taleb'in yorumlari super. Onun karsisinda VAR'in avantajlarini savunanlarin yorumlari da var. Bu isi yapan veya yapmak isteyenler icin cok guzel bir yazi.
3 Yorum Var.:
Junior, Kurumsal yönetim ve risk adında bir ders alıyoruz.Derse, finansbank yönetim kurulu üyesi Mustafa A.Aysan geliyor. Kendisi ile Önce enron sonra Swissair dünde Arthur Andersen'in batış nedenleri inceledik. Kendi kişisel görüşüme göre Swissair'in batması tamamen bu Risk yönetimini yapamamış olması. Ayrıca İç kontrol dersinde ise Kadir DAbaloğlu hocamızdan geçen dönem çeşitli bilgiler almıştık.Şirketlerde Risk komitesinin olması gerektiği, bazı akıllı kişilerin kurlardan kaynaklanabilecek değişikligi minimuma indirmek için çeşitli önlemler alınması gerektiğini falan anlatmıştı.
Bence şirketler gibi insanlarda Risk yönetimi yapmalı.Zaten yapmayanları görüyoruz.Demekki birileri farkında olmadan bu Risk yönetimini yapıyor.
Sayın Ekonomiturk;
2007 yılında üretimdeki düşüşü, AKP politikalarına bağlamışsınız. Şunu sormak istiyorum; AKP 2002-2007 arası ne yaptı da ülke çok büyüdü, ne yapmadı da AKPnin büyümesi yavaşladı?
Hükümet politikaları bir sihirli değnek özelliğine haiz midir? Yoksa gözümüzde çok mu büyütüyoruz?
Ben esas sorunun, sanayideki yapısal sorunlar oldugunu dusunuyorum.. Sen, bile bile katma değeri düşük imalatda inad eder de atıl yatırımlarını sürdürürsen, nasıl kar edebilirsin ki? Hükümet buna ne yapabilir?
İnan Doğan'ın yazısı son zamanlarda Türk Medyasında okuduğum en başarılı yazı.
Yorum Gönder