Bir Soluklanma: Dolar&Borsa

1.Hatırlatma) Stand by modundan çıkış yazımızda, "Son veriler bugun itibariyle borsanın 26.960’da ve dolar kurunun da 1,53’de oldugunu gösteriyor. Şimdi üretimdeki düşüş bu derece açık biçimde ortaya çıktıktan sonra, bence dolar 1.6 ya doğru yavaşca artış sürecine girer ve borsa ise tekrardan gerilemeye başlar." demiştik. Bugun itibariyle piyasalar, Dolar 1.68, Borsa 21.929'dan kapandı.

2.Hatırlatma) 10 Ekim tarihli ekonomi küçülüyor başlıklı yazımızda, "Yukardaki bizim borsanın son 5 yıllık grafigi (milliyet finanstan aldım). hani ben ilgilenmiyorum ama blog okurları icin bakıyım dedim. Daha 2005 seviyesinde bile değiliz, e ekonomi de kuculuyor. ustelik krizin reel etkileri yeni yeni gelecek...yönümuz aşağı beyler..." demiştik.

Yeni durum değerlendirmesi: şimdi gelinen noktada tekrar bir değerlendirme yapmayı anlamlı buluyorum. TCMB bugün piyasa beklentisinin dışında 50 baz puanlık bir faiz indirim kararı almış. Bu önemli bir gösterge bence. Yani Merkezin büyüme sorununu enflasyonun bir adım ötesine koyduğunu gösteriyor. Ayrıca, bayramın yaklaşması tüketim harcamalarını artıracak. Bunu nerden mi soyluyorum, otobuslerde hic yer kalmamıs da ondan. Bu noktada doların ulaştığı seviye dolar arzını artırır diye dusunuyorum. Bir diğer önemli nokta, borsanın ulaştığı seviyenin alım icin iyi bir seviye olması. 2. hatırlatma da dediğim gibi ve aşağıdaki grafikte de gözüktüğü gibi, borsa 2005 seviyelerine (ve onunla eş olarak 2004 seviyesine) gerilemiş durumda, ciddi bir dış şok gelmedikten sonra en azından bir sure icin borsada bu noktada alımların geleceğini ve dolarında tekrardan 1.6 seviyelerine gevşeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca emtia fiyatları da gercekten ciddi dususler kaydediyor. Bu da ilerde ekonomilerin toparlanması icin pozitif bir unsur. Risk almak istemezsem ytl de kalırım, dolarım varsa yuzde 70ini borsaya cekerim, ytl ye sahipsem de borsadan sağlam hisse toplarım. Sonrası ise, her zaman dediğim gibi ic ve dış reel ekonomik gelişmelere bağlı. Bir soluklanıp, nefes alalım bakalım neler oluyor.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

5 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

yarin sabah gorusuruz :)

tekeli71 dedi ki...

yarın sabaha gerek yok dolar 01:15 itibarıyla 1.735

Hüseyin MEÇO dedi ki...

bayram öncesi 1.50 yi de görebilir.gerçi arada sendikasyonların geri ödemesi var.olsun.bizim esnafın tek sermayesi nakit tuttukları abd dolarlarıdır.her zaman bayramdan önce bozarlar.

tekeli71 dedi ki...

"Nakde geçme telaşına düşen yabancı yatırımcılar son günlerde artık fiyata bakmadan hisse satıyor. Bu düşüşün dibi yok görünüyor”

rdynk dedi ki...

okudugum yazarlar ve para dergileri dolar cok cıkmaz diye bıdı bıdı edip borsanın bu aşamalara gelebileceğini hayal bile etmezlerken ben kurların artacagı ve borsanın dusecegini ve bunun da ciddi oranlarda olacagını daha onceki yazılarımda belirtmiştim. Ama işte bu yazıda belirtiğim nedenlerle ve diger buyme tahminleriyle v.s. baktıgımda dusundugum su, ilk kriz yazılarımda belirttigim gibi borsa 2009.un 2.yarısına kadar sus pus kalır ve kurlar artar, fakat gelinen noktada borsanın orta vadeli yatırım anlamında oldukca cazip noktalarda oldugunu ve kurlarında ulastigi 1.7 rakamının satış için cazip noktalar oldugunu dusunuyorum. ekonomix yılsonu icin 2 ytl kur ongorusunde bulundu ama ben kurun o kadar cıkacagını dusunmuyorum, kurun 2 kez 1.75den dondugunu hatırlamakta fayda var. bu durumda borsaya yatırım dusunenler icin dolardan cıkmak icin iyi zamanlar diyorum.