Piyasaya faiz indirim dopingi !!!

Müjde, Piyasaların beklediği doping gibi faiz indirim kararı az önce açıklanmış. [hurriyet]Aralarında ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın da (BOE) olduğu dünyanın en büyük merkez bankaları hep beraber faiz indirdi. FED 0.5 Puan indirim yaparken faizi yüzde 1.5'e çekti. ECB, İngiltere ve İsveç merkez bankaları da faiz oranlarını yarımşar puan indirdi. FED'den yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde 1,5'e indirildiği ECB, Kanada İngiltere, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla işbirliği içerisinde hareket edildiği bildirildi.

Bence ne mi olacak, hic bir sey! sorunun temeli su andaki faiz oranında degil ki, onun yuksek yada dusuk olmasında degil. Merkez Bankaları uzun suredir tum sorunları likidite saglayarak cozmeye calisiyor ve ekonomik yavaşlamadan ölesiye korkuyor. Bugün ABD'nin yasadigi finansal sorunların temelinde de FED'in dusuk faiz politikasıyla resesyondan kacma istegi var zaten. Bence bu indirim bir işe yaramaz, belki kısa sure borsa toparlanır falan ama o kadar...hatta ilerde ekonomiyi hem yuksek enflasyon oranlari hem işsizliğin birlikte bulundugu b.ktan bir duruma dahi sokabilir.

7 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kubilay dedi ki...

Bilmeyenler için, o duruma stagflasyon deniyor.

rdynk dedi ki...

ben daha veciz ifade etmistim sanırım denememeler :)

mr. brooks dedi ki...

onceki yazida krizin turkiye'ye muhtemel etkilerinden bahsetmissiniz. doguya yapilacak bir yatirim paketinden soz ediliyordu. dis piyasalardaki daralma bu paketle telafi edilebilir mi..
bir de cin ve rusyada da isler sarpa sariyor gibi. bu konudaki gozlemlerinizi ve sermayenin yolunun ne yana dusecegi konusunda dusuncelerinizi paylasirsaniz sevinirim.

rdynk dedi ki...

Syn. Brooks,

Bana gore doguya yapılan yatırım paketinin kısa donemde zaten kayda deger bir etkisi olmaz, acıkcası ben bu tarz hamlelere pek de itibar etmiyorum. yani bence telafi edemez, oraya aktarılan kaynagın da bedava olmadıgını ve verimli olmazsa aksine uretim artıs trendinde bir azalış bile dogurabilecegi unutulmamalıdır.

cin ve rusya ayrı bir inceleme gerektiriyor aslında ama kabaca dusuncelerim, rusyanın gurcistan hamlesi nedeniyle onemli bir ticari itibar kaybettigi yonunde, gerek dogrudan gerekse de dolaylı sermaye kararlarını iki kez sorgulayacaklar bence. benzer durum cin icinde gecerli, ama unutulmamalıki cinin ucuz isgucu hala tuketici maksimizasyonumuzun saglanması acısından onemli, o nedenle cin bir miktar buyume dususu yaşasa da reel ekonomi buyumeye devam edecektir. onemli siyasi bunalımlar ortaya cıkmadıktan sonra da bu surecektir diye dusunuyorum.

sermayenin hareketine gelince, benim tuzum kuru ama param olsaydı sanırım bu ortamda ilk olarak altın, devlet tahvili gibi garanti yatırımlara gecer, finans kurumlarındaki sisin dagılmasını beklerdim. bence borsalar bir miktar daha deger kaybederken, kurlar ve altın ve faiz oranları yukselecek, sonrasını ise reel ekonomik veriler belirleyecek gibime geliyor o yuzden oncu gostergeleri takip etmekte fayda var. saygılarımla.

mr. brooks dedi ki...

cevap icin tesekkurler. sermaye derken kuresel sermaye icin sormustum ama bunu tahmin etmek zor olsa gerek.
garip bir donem. cebinde parasi olan milyarderler icin bircok ucuza kapatma firsati var.

milleplateaux dedi ki...

Bence krizi çözmeye yönelik etkili yollardan biri ev fiyatlarını arttıracak önlemler almak. bunu da sonradan ciddi krize yol açmadan (devlet müdahalesi olmadan) yapmanın yolu eve olan talebi arttırmak.

aklıma biraz radikal ve uçuk bir fikir geliyor: amerika birleşik devletleri (mümkünse peşin para ile) kendi topraklarından ev alan insanlara vatandaşlık verse idi örneğin :) amerikan vatandaşlığı birçok kimse için (evden para kaybetse de) iyi bir yatırım, amerikada konuta olan talebi de, konut fiyatlarını da sağlıklı bir şekilde arttıracaktır. temel kriterlere uyan ve o kadar peşin parası olan bireylerin vatandaş olmasının amerikaya zarardan çok faydası da olur. hem bence fiyatların yeniden artması için on binlerce insanın amerikadan ev almasına gerek yok, bu yönde bir trend bile fiyatları yukarı çekebilir.