Finansal Kriz Hakkında...

Evet madem acıkca blog yazarı olduk cok once yazacaklarımızı şimdi yazalım.
I-) Finansal krizin, düşünülenden daha büyük etkiler bırakacağını dusunuyorum.(Bana göre bu finansal kriz akademik ve pratik iktisat (iktisat nedir) üzerinde derin tartışmaların başlangıcı)
II-) Reel ekonomilere etkisinin (ABD ve Avrupa), özellikle 2009’un ilk çeyreğinde kendini iyice göstereceğini, Ülkemize etkisinin de bu noktadan sonra artacağını dusunuyorum.
III-) 2008’in üçüncü ceyrek büyümesinin %2’nin altında son dönem büyümesinin ise %0-1 aralığında olacağını tahmin ediyorum. 2009’un ilk çeyreğinde ise negatif bir büyüme ile karşılaşabiliriz. Bu daralmanın da -%1-2 aralığında olacağını sanıyorum. (eğer makro göstergeler dusundugumden daha cabuk bozulursa ilk negatif büyüme ile son donemde de karşılacabiliriz)
IV) AKP kapatılma davasının reddi sonrasının dolar için en uygun alış fırsatı olduğunu dusunuyordum, bugun finansal likitidenin daralması, ABD’nin dolara olan ihtiyacı, finansal sorunlar, özel sektörün dış borçları ile birlikte kurun da yükselmesini bekliyorum. Bu süreçte borsa düşerken, kurlar bana göre 2009’un ilk çeyreğindeki daralma ile birlikte çok ciddi artışlar kaydedebilir. Bir örnek mi, 2006 finansal türbülansında 1700 den doviz bozdurdugumu hatırlıyorum. O dönemki kadar hızlı olmasa bile (ve cogu analist tersini soylese de) bana göre kurların 1500 lere gelmesi cok zaman almayabilir.
V) Eger bu senaryo işler ve reel ekonomide işler bozulursa borsalar da en azından 2009’un ikinci çeyreğine kadar sus pus kalır diye dusunuyorum.
VI) Ben mi, sabah kahvaltı da simit, cay ve bir kitap vardı, hicbir yatırımım yok ve tuzum kuru : ) (not: yazı bu kadar)

0 Yorum Var.: