Iyimserlik mi zor Realistlik mi?

Deniz Gokce bugunku yazisinda "karamsar olmak cok kolay iyimser olmak zor"
anafikirlik bir yazi yazmis. Bana sorarsaniz ikisi de kolay. Asil zor olan realist olup olacaklari en az hatayla zamaninda dogru tahmin edebilmek. Yoksa Turkiye'deki yazarlarin cogunun ezelden beridir oldugu gibi karamsar olmak, veya Deniz Gokce gibi surekli iyimser olmak maharet degil. Zorlugu nerede anlamis degilim.

Ben sene basindan beri Amerikan ekonomisinin resesyona girecegini, bunun da hem Avrupa'yi hem de bizi etkileyecegini soyluyorum. Gecen sene islerin yolunda gidecegini ve borsamizin %50 deger kazanacagini soyluyordum. Bu sene ise borsamizin deger kaybedecegini soyluyorum. En son Agustos ayinda borsamiz 43000 seviyesinde iken borsanin abarttigini ve cok yuksek oldugunu soylemistim.

Agustos ortasi gibi yazdigim bir yazida ise Amerikan ekonomisinin petrol fiyatlarinin dusmesine ve dusuk seyredecek olmasina ragmen resesyona girecegini soylemistim. Bu ifadede bulunmamin sebebi yine Deniz Gokce'nin "petrol fiyatlari ziplamazsa Amerika resesyona girmez" seklindeki "iyimser" ifadesi idi. Petrol fiyatlari benim bekledigim gibi $100'in altina dustu ve Amerikan ekonomisi resesyonda. Ben sasirmadim, Deniz Gokce sasirmistir.

Lafi uzatmaya gerek yok, olabiliyorlarsa realist olup islerin iyi gidecegi zamanlar kadar kotu gidecegi zamanlari da zamaninda tahmin etsinler.

Not: Deniz Gokce'ye guvenip borsa yatirimlarina girismeyin. Ancak onun yaptigi gibi surekli TL faizine yatirim yaparsaniz ne kisa vadede ne de uzun vadede pisman olursunuz, hem de geceleri daha rahat uyursunuz. Bunu da soyleyelim.

6 Yorum Var.:

R.MUTT dedi ki...

"Deniz Gokce'ye guvenip borsa yatirimlarina girismeyin." demişsiniz. Güzel demişsiniz vallahi.
Gökçe'nin yazısından şu alıntı zaten bu konudaki cehalet düzeyindeki bilgisizliğini de ele veriyor: "Rusya’daki en zengin 25 Oligarch’ın varlığı mayıs ayından bu yana 230 milyar dolar düşmüş, çünkü borsa çökmüş. Bakın şu “çakı” gibi kötümserliğime, borsa düşünce servet uçup gidiyormuş diye vurguluyorum, borsada birinin kazandığı, öbürünün kaybettiğine eşit de olsa!"
Benim bildiğim borsada gerçek bir alım-satım işlemi olduğunda biri kazanıp diğeri kaybeder. Yoksa borsalarda işlem olmadan (ki Rusya borsasında son dönemde pek bir işlem olamadı zaten) düşüş olursa kağıt üstünde olsa da bütün yatırımcıların serveti geriler. Yani kazanan olmaz.

Kadir dedi ki...

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=108640

Global kriz tüm sektörleri tasarruf politikalarına zorlarken, Telekomünikasyon Kurumu (TK), GSM şirketlerine "personel çıkarmayı düşünme" mesajı göndererek, gözdağı verdi. Bilişim sektörünün krizde Türkiye'nin can simidi olduğunu vurgulayan TK Başkanı Tayfun Acarer, "Bu dönemde GSM operatörlerinin bir tek işçi bile çıkardığını görmek istemiyorum. Bu konuda yaptırım gücümüz yok ama döner dolaşır farklı yollardan da ceza yağdırırız" dedi.

Bu mantıkla işler nereye kadar yürür.Şirketleri ceza ile yönetmeye kalkmaya ne hakları var bu adamların.Bu kişi sanırım kendisini askerdeki çavuş sanıyor.

Unknown dedi ki...

Sn ekonomix herkez alım için atıp tutmakta açıkçası, kimi düşecek derken, kimi dip burası diyor kafalar karışık, sizinde alım zamanı için yorumlarınızı alsak çok faydalı olcak ..

Saygılar

Blog Sahibi dedi ki...

Ben genelde bir seferde alim yapmiyorum Sayin Polat. O yuzden de borsanin dip yaptigi yeri kesfetmek gibi imkansiz seylerle ugrasmiyorum. Alim yapacaksam temkinli bir sekilde portfoyumun %10-20'sini gecmeyecek sekilde yapardim. Daha duserse pisman olmam, cikarsa da zaten faizden %20 kazaniyorum. Yatirim yaparken bir numarali hedef sermayeyi korumak olmali. Bir yil %75 kaybederseniz bunu notralize etmeniz icin ikinci yil %300 kazanmaniz gerekir.

Kadir dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kadir dedi ki...

Top 50 Economics Blogs:
http://www.econolog.net/stats.php?area=blogs


Economics Blog Directory & Ranking:
http://www.26econ.com/economics-blog-directory-ranking/


Traffic Rankings for Business and Economics Websites:
http://www.gongol.com/lists/bizeconsites/