Paul Krugman Nobel Kazandi

paul krugman. pazartesi sabahini cogu iktisatci (iktisat nedir) merakla bekliyordu. ve merak son buldu. nobel ekonomi odulu, ticaret ve iktisadi cografya alaninda yaptigi yenilik yaratan calismalari sebebiyle paul krugman'a gitti.

daha sonra, musait bir zamanda, daha detayli bir seyler yazarim insallah. simdilik, sicagi sicagina yazilanlardan birkac tanesine sizi yonlendireyim:

sunu nobel komitesi hazirlamis: tiklayin. marginal revolution'da tyler cowen'in yazisi da gayet kapsamli ve krugman'la ilgili baska yazilara cokca link iceriyor. yine ayni blog'da alex tabarrok, krugman'in en bilinen katkilarindan yeni ticaret teorisi (new trade theory) hakkinda bilgi vermis. ayrica, pek sicak degil ama, surada da krugman'in iktisada yaptigi katkilar uzerine kapsamli bilgi var: tiklayin. avinash dixit, krugman 1991'de john bates clark madalyasi aldiginda bunu yazmis.

3 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

Linkler faydalı oldu, teşekkürler.

bliyaal dedi ki...

Zavallı Avusturya iktisatçıları da ödül Krugman’a verildiği için ağlaşıyorlar.
Ama ödülün sırf iktisat alanındaki çalışmalarından dolayı Krugman’a verildiğini de düşünmemek lazım. Kriz nedeniyle piyasacılara bir süre boyunca kimsenin kulak asmayacağı aşikar.

ekşi iktisat dedi ki...

krugman son on senedir falan iktisat literaturune kayda deger bir katki yapmadi. ilgisi daha gundemdeki meselelere ve politikaya kaydi. zaten odul sebebi olan calismalari yetmislerin sonlari ve doksanlarin baslari arasindaki doneme ait. son zamanlarda ise, akademisyenler krugman'a iktisatci degil gazeteci olarak bakmaya baslamislardi. ayrica, acikca politik bir tavir takinmasi da sevmeyenlerini arttirdi. o acidan tepkilere sasirmiyorum.

odulun zamanlamasi ve tek basina krugman'a verilmesi ilginc gercekten. krugman odulu iki sene once ya da sonra da alabilirdi. ayrica yillardir odul almayi bekleyen krugman'in hocasi jagdish baghwati basta olmak uzere, ticaret uzerine calismis, odulu paylasabilecek birkac kisi daha vardi.

ote yandan odulun bu sene heterodoks bir iktisatciya gidebilecegi de rivayet ediliyordu. belki de elestirel bir durusu olan ortodoks bir iktisatciyla denge saglandi. tabii sonucta bunlar hep spekulasyon...