Finansal Kriz Zamaninda ne yapmak gerek?

Bugünlerde herkese varsa borçlarını kapatmaya çalışmalarını, masrafları kısıp, kenara bir miktar para ayırmaya çalışmalarını söyleyip duruyorum.
Özel sektörde çalışan kimsenin iş garantisi yok. Krizin önce reel sektörü vuracağı söyleniyor. Birçok kişinin işi şu sıra sallantıda olabilir. Fakat etrafa bakıyorum ve inanılmayacak işlerle karşılaşıyorum. Mesela tanıdığım birkaç kişi yükseliyor diye dolar almış, bir diğeri daha sonra belki imkan olmaz, kriz mriz var diye cep telefonunu yenilemiş, birçoğu ise bu kriz sanki uzayda yaşanıyormuş gibi duruma ilgisiz vaziyetteler. Eminim düştüğü için hisse senedi (hisse senedi nedir?) satıp, zararı realize edenler de az değildir. Ya bende bir anormallik var ki, olabilir kabul ediyorum, ne de olsa uzaylıyım, ya da insanlar tuhaf bir psikoloji içindeler.

Bence zaman şu soruların yanıtını aramanın zamanı:

Allah korusun işinizi kaybedersiniz birikimleriniz ile ne kadar dayanabilirsiniz?

Alternatif bir gelir kaynağı yaratabilir misiniz?

Ailenizin, özellikle ebeveynlerinizin ve kardeşlerinizin maddi durumu konusunda rahat mısınız? Yoksa yetişkin insanlar olarak bazıları ile konuşulmasına ve onlara yol gösterilmesine ihtiyaç var mı?

Tasarruflarınız güvencede mi?

Hangi masrafları kısabileceğinizi düşündünüz mü?

Durumunuz uygunsa kimlere yardım edebilirsiniz? (Böyle zamanlar tassarufun ve dayanışmanın artması gereken zamanlar bence).

Sağlığınızı korumak için tedbir alıyor musunuz?

Depresyona girmeden bu zamanı atlatabilmek için para harcamanızı gerektirmeyen hobileriniz var mı?

Eğlence masraflarını kısmak gerekecek ama bunun ailenizle daha kaliteli zaman geçirmek için bir fırsata dönüştürülebileceğinin farkında mısınız?

6 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

işsizlik belli yaştan sonra gerçekten çok zor. hele ki borcun varsa birde donanımlı değilsen kenarda paran yoksa.kahrını çekecek bir arkadaş yada akraban yoksa var ya dünyanın en kötü olayıdır.tabi şuda var becerikli insanlar hiç bir dönem ve durumda işsiz kalmaz limon veya çorap satar kendine ve yanındakilere bakar.asla kendini salmaz.kendinle barışık oldun mu her şey vız gelmelidir.

Unknown dedi ki...

Sn T'POL dow un yüzde 11 yükseldiği akşamda talihsiz bir yazı olmuş. dow bir kaç gün daha bu şekilde yükselirse kriz falan yok derler ...

türkiyede henüz krizin etkileri yok varsada ben göremiyorum...neye göre krizdeyiz 2001 le kıyaslarsak devede kulak bu kriz...

csr dedi ki...

sevgili polat, gectigimiz haftalarda rusyadaki ani yukselislerle kapanislarda da ayni yorumu yaptiniz mi bilemedim:)

cozume yonelik hamleler iyimserlik yaratiyor evet..

ve sevgili t'pol basbakanimiz bu yazinizi gormesin..cok kiziyo bu ara..felaket tellali der, karismam bak:)

Unknown dedi ki...

Sn csr aslında dow un yükselişini borsadaki fiyatlamaların ekonomi üzerinde çok etkisi olmadığını düşündüğüm için yazmıştım ..bir ay yükselse kriz yok derler...

geçen hafta rusya düştü herkes düştü fakat akbank'ın 3 ytl olması veya 12 ytl olması akbank'ın karını etkilermi ...

Krizden bahsediyoruz fakat borsalar abartmayı sever borsalarda yapılan haraketlerin ekonomi üstünde etkisi çok değil bence ..şu durumda abartıldığı kadar dünyada 1929 yılı buhranına benzer bir krizden yada türkiyede krizden söz etmek mümkün değil illaki psikolojik olarak biraz etkisi olur bu kadar kortulurlarsa ...

Fakat bu söylediklerim olmuyacak anlamına gelmesin ilerde ne olacağını bilmek zor ama şu an abratıldığı kadar durum kötü değil...

Saygılar

Mister No dedi ki...

Şöyle bir durum var:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paradox_of_thrift

Belki Keynsescibir yaklaşım olduğu için hoşlanılmayabilir :)

BerNaile dedi ki...

Bu seferki kriz otekilerden farkli.. Durumun ciddiyetini anlamak icin, stock marketlerinden, Dow ve SnP'den once credit spreadlerine, gecelik ve kisa vadeli LIBOR'a bakmak gerek.. olayin kaynagina yani..


Bu spreadler hala cok acik, aci hala oldugu gibi duruyor, bankalar birbirlerine hala borc vermiyor.. Kriz devam ediyor, merkez bankalari ne kadar likiditeyi artirmak icin para verse de sisteme, bu faiz oranlari dusmuyor..

Yani Dow ve SnP'nin bir kac gunluk cikisi, bankalar birbirlerine guvenmedigi muddetce, krizin sonunu gostermeyecek... Abartilan bir durum da pek yok, yillar surecek kuresel bir gerileme bizleri bekliyor..