Abdi Ibrahim Pharmaceuticals

Abdi Ibrahim ilac firmasi, yeni merkez binalari ve logolarinin tanitimini yapmak, yani kendilerini reklam etmek amaciyla basin toplantisi yapmis. Bu toplantida, ozellikle yuzde yuz yerli sermayeli firma olduklarinin altini cizmisler. Ama aslinda biz bunun, gercekte ‘henuz gonullerinden gecen cazip teklifi almadiklari' anlamina geldigini biliyoruz tabi.

Bu arada yuzde yuz yerli imajlarina uygun hareket ederek, bu kadar basin yetkilisinin bir arada olmasini, her Turk vatandasi gibi bir seylerden yakinmak icin firsat bilmisler. Abdi Ibrahim’in derdi de doktorlar.

Firma, ozetle diyor ki: “Ey doktorlar! Biz yerliyiz, biz ulusaliz. Bizim ilacimizi yazmaniz gerekmez mi?”

Haberi okuyoruz:

Turkiye’nin en köklü ilaç üreticilerinden biri olan yüzde 100 yerli sermayeli Abdi İbrahim’in Başkanı Nezih Barut, doktorların yerli üretim eşdeğer ilaçlara güvenmemesi nedeniyle fiyatı iki kat daha pahalı olan ithal ilaçların pazardaki payının düşürülemediğinden yakındı. Maslak’taki yeni merkez binasının ve şirketin yeni logosunun tanıtımının ardından konuşan Nezih Barut, eşdeğer ilacın teşvik edilmediğini belirterek ‘Doktorlar ürettiğimiz eşdeğer ilaçlara güvenmiyor. Türkiye’de üretilen eşdeğeri yerine ithal ilaç yazıyorlar. Eşdeğer ilaca etken madde koymadığımızı düşünüyorlar. Hasta da ‘doktor yazdıysa bir bildiği vardır’ düşüncesiyle eczacı vermek istese de eşdeğerini tercih etmiyor. Doktorların bu fikrini sürekli tanıtımlarla değiştirmeye çalışıyoruz’ diye konuştu. İmajı değiştirmek için çaba gösteren Abdi İbrahim’in 2 bin 800 olan çalışan sayısının bin 800’ü sağlık kuruluşlarında ilaç tanıtımı yapan ilaç mümessillerinden oluşuyor."

Buraya kadar hersey hala siradan gorunebilir. Ama haberin devami, insana “Bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu!” dedirtiyor:

ABDİ İbrahim’in yeni logosunu, New York metrosu haritası, Stendig takvimi, American Airlines logosu gibi dünyaca bilinen tasarımların yaratıcısı Massimo Vignelli tasarladı. (…..)Abdi İbrahim’in yeni yönetim binasını ise İtalyan mimar Dante Benini projelendirdi.”

Oooldu! Siz yabancilari secin, biz de 'yerlisiniz' diye sizi secelim.

Haberde bir diger goze carpan husus ise, "Abdi Ibrahim’in 2800 olan calisan sayisinin 1800’unun ilac tanitimi yapan ilac mumessillerinden olusuyor" olmasi.

Sektorde bunun ortalamasi nedir, bir bilgimiz yok. Ama ne zaman ki Abdi Ibrahim bu kadar pazarlamaci calistirmaktan yakinmak yerine, yabancilarla rekabet edebilmek amaciyla bilmem ne kadar Ar&Ge personeli istihdam eder, iste o zaman –sahsimiz adina konusalim- doktorumuzdan ve eczacimizdan israrla “Abdi Ibrahim” isteriz.

0 Yorum Var.: