Yüzyılın krizi kapıda

Salih Neftci'yi coktandir ihmal ediyordum. O da coktandir yazmiyormus zaten. Bugun tesadufen gordum, yazmaya dun baslamis ve "bomba" gibi bir yaziyla geri donmus. Burada bombayi mecazi anlamda kullanmiyorum, yazisini dikkatli okuyun ekraninizda patlayabilir.

Gizemli Salih Amca sunlari soyluyor:

beklediginiz gibi olmayacak
Nasıl bir bomba olduğunu halen de tam olarak anlatmamız imkansız, biz de tam olarak bilmiyoruz
1950’ler sonrasının en kritik ekonomik koşullarında
ortalık fena karışabilir
Gözünüz kurda olsun
bir gözünüz enflasyon verilerinde olsun
döviz kurlarında yaşananlar beklenenden farklı olabilir
20. yüzyılın en sert krizini yaşayacağımızı söylüyorlardı. Doğrusunu söyleyelim... O zamanlar tam olarak inanmamıştık. Hatta aksini bile savunmuştuk. Ama şimdi olasılığı yükseldi.


Salih Neftci'yi normalden cok ucuk gordum, sanki esrar falan cekip de oyle yazmis yaziyi gibi bir havasi var (burada esrari mecazi anlamda kullaniyorum, bir bildigim yoktur, hakaret amaci da tasimiyorum).

Dogrudur, Amerika'da daha sular durulmamistir da bu "yuzyilin krizi" laflarindan artik gina geldi. Resesyona bile giremedik daha, nerelerinden cikariyorlar bu yuzyilin krizi laflarini anlamiyorum. Bernanke ve Paulson krizin yayilmasini onlemek icin ellerinden ne geliyorsa yapacaklarini belirttiler. Yakin bir gelecekte Amerika'ya en azindan $300 milyara patlayacak yeni bir kurtarmaya da imza atacaklar. Olabilecek en kotu senaryoda Amerikan hazinesine $1 trilyon daha ek borc cikacak. Iyi de bu adamlarin GSYIH'nin %7'si gibi bir rakama denk geliyor. Yani dengeleri bozacak bir rakam degil. Benim tahmin ettigim gibi hafif bir resesyona girersek gireriz, daha fazlasi sacmalamak.

Tekrar soyluyorum Neftci sacmaliyor. Eger Fed ve hazine onune geleni kurtarmasa, "batan batsinkalan saglar bizimdir" veya "gerizekali bankacilarin hatasini vatandaslara odetmeyecegiz" deseydi ve piyasalari kendi haline biraksaydi o zaman dediklerine katilabilirdim ama yok oyle bir sey. Borsa simdiki seviyelerinden bir %10 daha duserse yatsin kalksin dua etsin.

Not: 20. yuzyilin en sert krizi bildiginiz gibi Buyuk Buhran. Buyuk Buhran'da Dow Jones Endeksi degerinin %90'ini kaybetmisti. Salih Neftci simdi yasadiklarimizin bundan da daha beter olacagini ima ediyor. Yani Dow Jones endeksi simdiki 11400 seviyelerinden 1400 seviyelerinin altina dusecek demeye getiriyor. Okumusu boyle sacmalarsa Yigit Bulut'u suclamamak lazim.

3 Yorum Var.:

dcorus dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
dcorus dedi ki...

O değil de ben Neftçi'nin faiz-kur ilişkisi ile ilgili incilerini anlamadım (bkz. orjinal yazı) Madem faizler enflasyonu dengelemek için değişiyor o zaman bu dengelemenin ardından beklentin enflasyon sebebiyle dolardan kaçan yatırımcıların geri dönmesinden ibaret olmaz mı? (bir şey bilip de konuşuyor değilim, lakin öğrenmek isterim)

Unknown dedi ki...

Salih Neftçi'yi kaybettik, hepimizin başı sağolsun