Issizlik

Cafekonomi'deki arkadaslar su mesaji atmislar:

abi bizim burda en büyük sorunumuz işsizlik.birçok arkadaşım iyi üniversiteleri bitirmelerine rağmen iş bulmada sıkıntılar yaşıyorlar.bitirdikleri okul ile hiç alakası olmayan işlerde mecburen çalışmak zorunda kalıyorlar.bende şu an aynı sıkıntıları çekmekteyim.bizim ne yapmamız gerekmekte.hatta bizim yapacağımız birşey kalmadı şu anda ögrenci durumdaki arkadaslar ne yapmalı ki bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmesinler.

siteme bununla ilgili
bir yazı girdim. yorumlarınla bize yol gösterirsen çok sevinirim.amerika'ya selamlar (bir fırsatını bulsam bu memlekette bir dakika bile durmam diyen ben dahil binlerce insan var.keşke bir fırsatını bulabılsek )

Ne diyeyim, hata hem sizde hem size yol gosteren (veya gostermeyen) kisilerde hem de sizlere egitim verenlerde. Anababalar universiteye girmek isteyen cocuklari icin dunyanin parasini harcayarak ozel ogretmenler tutuyor veya dersanelere yolluyor. Ancak is universite ve bolum secimine gelince yapilmasi gereken yatirim yapilmiyor. Birincisi hayatta iyi para kazanabilmek icin universite bitirmek gibi bir kosul yok. Diyelim ki az riskli yolu sectiniz ve universiteye gittiniz. Bu, dort yillik yatirim daha yapmak anlamina geliyor. Paranizi ve zamaninizi dogru sekilde degerlendirmeniz cok onemli. Yanlis yatirim yaparsaniz sonuclarina da katlanmak zorundasinizdir. Universiteye gitmek hic bir sekilde mezun oldugunuz zaman is garantisi anlamina gelmez. Ayrica 4 yillik universite egitimi de oyle abartildigi gibi bir sey degil. Mezun olan cocuklarin cogu dogru durust bir sey ogrenmeden mezun oluyorlar. Yani bir bakima ha cocugu universiteye gondermissiniz, ha essegi universitenin kapisina baglamissiniz cok bir sey farketmiyor.

Turkiye'de ciddi bir meritokrasi olmamasi da baska bir problem. Yani insanlarin bazi pozisyonlara neyi bildiklerinden ziyade kimi bildiklerinden dolayi getirilmesi durumu. Ama bu hayatin gercegi ve dunyanin her tarafinda olan bir sey. Onemli olan ekonomide mumkun oldugunca cok sektorun rekabete acik olmasi. Bu saglandigi taktirde meritokrasi de daha onem kazanir.

Neticede issizlik konusu cok derin konu ve yazilacak ve soylenecek cok sey var. Kisa vadede ben bir cozum goremiyorum, zaten hukumet de 2-3 senedir yatiyor, devlete 100-200 bin kisi alarak veya Demirel gibi insanlari erkenden emekli ederek problemi cozebilecegini dusunuyor. Universite mezunu dedigimiz arkadaslarin cogu da devlete kapagi atmanin yolunu ariyorlar zaten. Girenler kendini bir bakima kurtariyor, kabak giremeyenlerin basina patliyor.

Benim verebilecegim en iyi cevap sudur. Arkadaslar cok calisin, bir yandan kendinize baskalarinda az bulunan becerileri kazandirmaya calisin, bir yandan da gozunuzu acik tutun ve yatirim firsatlarini kollayin. Siz kendinize yardim etmezseniz baskalarinin etmesini beklemeyin. Haftada 80 saat calisarak bir cok probleminizi 1-2 yilda cozebilirsiniz. Ben Turkiye'de haftada 80 saat calisan cok az insan gordum.

Detayli cozumlere simdilik girmiyorum, bakalim siz neler soyleyeceksiniz.

3 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Şoyle bir durum yok mu ?
Normalde üniversiteye gitmemesi gereken bir kişi devlet okullarına girerek halk olarak o kişiyi sübvanse etmiş oluyoruz.Bu kişi daha dakka bir gol bir bizim paramızla okurken aldığı eğitimin farkına varamıyor.Şahsen selçuk üniversitesi mezunuyum ve aynı eğitimi paralı olarak alsam çok daha farklı bakardım belki eğitime.Ki mezun olunca sınıf arkadaşlarımızdan kaymakam, mali müşavir, bankacı vb işlerde bir çok arkadaşımızın çalıştıgını görünce esasında ünide iyi bir eğitim aldığımızı görmüş oluyoruz.

Biz de başkalarının paraları ile devlet üniversitelerinde okuduk.Mezun olunca işe girdik ha bazı mezunlar bundan 10 yıl önce lise mezunlarının yaptıkları işleri yapmaktalar.Bence bir çok insanın bu şekilde üniversite okuması yanlış.Hazır bedava oldugundan geçen 4 senesine acımayıp eğitim aldıgını sanıyor ama sonra delete kapak atayım derken kpss de kpds de çuvallıyor.yani bu adam 4 sene yatmış.
insan üni bitirince boyacı falan da olmak istemiyor ama o sektörlerde çok para var üni okuması gereken kişi esasında fayans ustası olsa şimdi bankacı arkadaşlarından çok daha fazla kanazacagı kesin ama dediginiz gibi yanlış yönlendirmeler burada başlıyor.Herkesin üni okuması gibi bir mecburiyet var sanki.

Yazınızda belirtmişsiniz ya erken emekli ya da devlete eleman alımı.esasında asıl faktör az sayıda üni mezunu çıkarmakta.Ya da hakkıyla üni mezunu çıkartmakta demeliyim.

Burcuk dedi ki...

Selamlar, yazidaki onerilere katiliyorum, Kisa surede cozum cok zor, birazcik insanin cabasina (+sansina) bakiyor.

Bir firsat bulsak da kacsak bolumuneyse diyorum ki gercekten yurt disina acilmak isterseniz azicik arastirma yaparsaniz degisik imkanlar bulabilirsiniz. Ingiltere ve Kanada'da (ve sanirim bir kac ulkede daha) Highly Skilled Migrant Programme denilen vize turu var, basvurunuz kabul edilirse size is vizesi veriyorlar 3 yillik bir sure icin ve gidip o ulkede yasayip calisabiliyorsunuz. Tavsiye...

Sevgiler,

Burcu

milleplateaux dedi ki...

Bahadir Akin Bey'in blogunda gecen sene yazdigi Kim Haklı? Kariyer Üzerine yazisinda, bu konu ile ilgili birkac yararli tavsiye vardi.