Amerika'da Enflasyon

Once Amerika'ni tesaronu Cin'den baslayalim. Cin'de enflasyon %8.7'ye yukselerek son 11 yildaki en yuksek degerine ulasmis. Bunun uzerine Amerikan dolarinin deger kaybini da eklersek Amerika'yi onumuzdeki aylarda daha yuksek bir enflasyonun bekledigini soyleyebiliriz.

Ote yanda petrol fiyatlari $108 dolara cikti ve yukselmeye devam ediyor, dolar da sene basindan beri %10'a yaklasan bir miktarda deger kaybetti. Bunlar hep ileriki aylarda yukselecek enflasyonun habercisi.

Neticede Fed Baskani Bernanke'nin bir daha ki sefere baskanligi surdurmeyecegini soyleyebiliriz. Sonu ayni Durmus Yilmaz gibi olacak. Piyasalar da artik Bernanke'yi fazla sallamiyor zaten. Hani bizde enflasyona endeksli 5 yil vadeli bonolar var ya, su %10 faize sahip olan. Amerika'da da aynilarindan var. 5 yil vadeli, enflasyona endeksli bu bonolarin faizi eksi %0.17. Evet yanlis okumadiniz, eksi %0.17. Insanlar sadece enflasyonda korunmak icin prim odemeye razilar. Faizler eksi olmaz diyen hocalariniza ornek olarak bu yaziyi gosterin. Reel faizler neden eksi sorusuna kendine guvenen okuyucular yorumlar kisminda cevap versinler.

5 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Hocalarimiz faizler eksi olmaz degil, nominal faizler eksi olmaz derler, altina da 90larda japonyanin basina gelenleri "istisna" olarak not duserlerdi:) good o' days...

savunulan tezi datayla da desteklemek lazim hocam
http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3020-tips.html?mod=topnav_2_3000

Bernanke goreve atanip ustune Hank Paulson hazine bakani yapilinca, tamam bu iste dream team demistim (teori+pratik). Kim ne derse desin suanki sorunlar Bernankenin de boyunu asiyor. Tek sansizligi Bush tarafindan atanmis olmasi. Ama artik bernanke ve paulson da oldu topla ordek. Bana gore piyasanin sallamadigi FED politikalari. Aslinda enflasyonun hesaplanis bicimi itibariyle daha yuksek olmasi gerekir, boylece uzun vadeli faizlerin. Bu faiz yapisi anca banka PNLlerine yarar. Ekonomiye arti etki yaratmasini beklemek orta vadede bile iyimserlik olur.
Bana gore TIPS veya normal hazine kagidi, ikininde reel getirisi negatif. Yani uzun vadede bunlardan uzak durmak lazim. Agencylerin getirileri fena gozukmuyor.
Kendine guvenen yeni bir okuyucunuz olarak soruya cevabim da: Altin $2,000.

serhat dedi ki...

Eksi reel faizin sebepleri bana gore Fed'in fazlasiyla accommodative olmasi ve dolarin degeri konusunda artan supheler bas nedenler olabilir. Resesyon'u atlatabilmek icin hizli bir easining yasatti FED. Ekonomiyi hizlandirabilmek icin reel fazilerin uzun donemli dengesinden assagisina alinmasi bir politika sarti normal olarak. Diger etken ise, insanlarda su an ellerinde bulundurduklari dolarin degerinin ileride dusecegi beklentisi guclenmis olabilir. bakalim nereye kadar dusecek...

serhat dedi ki...

maymun oldu piyasa

ekşi iktisat dedi ki...

enflasyon tahminlerinin varyansi yuksek olmali. insanlar enflasyon oraninda garanti bir getiri icin prim oduyorlar herhalde.

veritas dedi ki...

Bernanke biraz da Greenspan'in pisligini temizlemek zorunda. Emlak piyasasinda bubble mubble yok diyerek sisirdi, sonra gitti. Bernanke'de cocugu kucaginda buldu.

CDS, LBO MBS vb muhendislik harikasi urunlerin FED in para politikasinin etkisini hem zaman olarak hem de kuvvet olarak azaltigi gorusu var. Bu durumda FED baskaninin ve Paulson'un pek birsey yapma sansina sahip olduklarini dusunmuyorum.

Bu arada ben Ispanya'da buyuk rezillik bekliyorum, ama ECB dayaniyor. Bakalim nereye kadar.