Sanayi-Universite Isbirligi 2

Bu yaziyi okumadan once su yaziyi okuyun. konuya simdi biraz daha farkli yaklasacagim. Bu sefer devletin ne olursa olsun bir miktar harcama yapacagini ve elini bu ise atacagini varsayacagim. Bu durumda nasil bir poliyika izlenmelidir sorusuna yanit arayacagim.

Birincisi ogretim uyeleri tum dunyada cok dusuk ucretlere calismaktadirlar. Devlet universitelerine 1-2 yilligina dunya capinda un salmis hocalari normalde aldiklarinin 1.5-2 kat ucretlerle transfer edebiliriz. Bu kisilerin verdikleri dersleri videoya kaydedip hizli internet baglantilariyla tum universitelerle paylasabiliriz.

Ikincisi uygulamali alanlarda uzman yabanci universite hocalarina cekirdek sermaye saglayabiliriz. Kosul olarak da bir kisim Turkleri calistirmasini ve uretimin bir kismini Turkiye'de yapmalarini one surebiliriz. Boylece daha baslangic asamasinda nanoteknoloji, alternatif enerji, stem cell gibi ileri teknolojilere ortak olup, bu alanlarda birikim sahibi olabiliriz. Hatta bu hocalari yukarida bahsettigim gibi Turkiye'ye getirip ders verdirerek yeni yeni kisileri yetistirebiliriz.

Ucuncusu gelismis sirketlerdene %5'lik paylar satin alip bu sirketlerin Turkiye'de uretim ve arastirma merkezi kurmasini zorlayabiliriz. Advanced Micro Devices sirketini (AMD) hepiniz biliyorsunuzdur, bilgisayarinizda ya Intel ya da AMD chipleri vardir. Intel sirketinin piyasa degeri $120 milyar dolar, ona gucumuz yetmez; ama AMD sirketinin piyasa degeri sadece $4 milyar. 200 milyon USD yatirarak bu konuda oncu bir sirket uzerinde guc sahibi olabiliriz. Kaldi ki borsada islem goren ve cok daha dusuk piyasa degerine sahip ama onemli teknolojilere sahip sirketleri Turkiye'ye yonlendirebiliriz.

Ama biz elimizdeki uc kurus parayla ciftcilere avanta dagitmayi, insanlara 30 yil emekli maasi vermeyi, bedava saglik hizmeti sunmayi, kodamanlara "tesvik" basligi altinda gelir transferi yapmayi tercih ediyoruz. Kayitdisinin uzerine gitmiyoruz.

Dedigim gibi ne secmenin kafasi calisiyor ne de politikacilarin. Herkes kisa vadeli cikarlari icin (bir avuc bulgur ugruna) uzun vadeli cikarlarini (bir cuval pirinci) gozden cikariyor. Yukarida bahsettigim gibi bir politika uygulamaya konsa hukumetin adamlari giderler fasondan "teknoloji" sirketini Amerika'da kurarlar, buna da devletimiz $100-200 milyon dolarlik "yatirim" yapar. Bilmem anlatabiliyor muyum?

2 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Her iki yazınızda bahsettiğiniz tarzda olmamakla beraber, sanayi-üniversite işbirliği belli ölçüde bundan yıllar (20 seneden fazla) evvel ODTÜ ve ASELSAN tarafından başlatılmıştır. ODTÜ'de okuyan ya da yüksek lisans yapan, çoğunluğu mühendis olan öğrencilere ASELSAN part-time çalışma imkanı tanımış,servis aracı sağlamış ve üniersitedeki hocalar da bu öğrencilerin ASELSAN'da yaptıkları çalışmalara paralel tez konuları seçmelerine izin vermiş ve onları desteklemişlerdir. Bazı konularda ortak çalışmaların yürütüldüğünü de uzaktan da olsa biliyorum. Özellikle AR-GE mühendisleri yetiştirmek için fevkalade anlamlı bir adımdır.

tersaci dedi ki...

Ben bu yaziyi kacirmisim ama Ekonomix simdi Atilla Yayla hocanin ceza aldigi gun "Devlet universitelerine 1-2 yilligina dunya capinda un salmis hocalari normalde aldiklarinin 1.5-2 kat ucretlerle transfer edebiliriz." seklinde yazman da hos olmus! Gelsinler, gelsinler de gorsunler...