Turkiye Nereye Gidiyor?

Ara ara gecmiste yazdigimiz yazilara giderek ne demisiz neler gerceklesmis, nerelerde yanilmisiz diye bakiyorum. Bu blogu tutmamizin en buyuk faydalarindan bir tanesi de bu. Kendi kendimizi daha objektif degerlendirebilmek.

Bundan tam 1 sene once 12 Kasim 2006 tarihinde Tugrul Turkiye ekonomisinin kisa vadede nereye gittigine dair bir yazi yazmisti. Gerci Tugrul aramizdan ayrildi ama onun boslugunu Ekodok ile dolduruyoruz. Ikisi de konuya at gozlugu takmadan yaklastigi icin benzer tahminler yapiyorlar, oyle de olmasi gerekir. Neyse, hemen Tugrul'un yazisinin degerlendirmesine gecelim.

Hatirlarsaniz o zamanlar faizler %21-22 civarlarinda seyrediyor, bazi ekonomistler "tam dolar alma zamani yine dustu" teranelerini ortaya savuruyorlardi. Asaf Savas Akat hala ekonominin resesyona girecegini bekliyordu. Herkes yuksek faizlerden dolayi Merkez Bankasini sucluyordu. (O tarihten 2007 Eylul ayinin sonuna kadar Merkez Bankasi faizlerini sadece 50 baz puani indirdi ama gosterge faizler 600 baz puani dustu.) Bu kosullar altinda Tugrul sunlari soyluyor:

"Eger tuketim ithalatini ic piyasadaki tuketimin bir olcusu olarak kullanirsak, diyebiliriz ki su anda uretim buyuk oranda dis piyasaya yonelmis durumda. Tuketici kredilerindeki artis hizinin kesilmesi, tasit satislarinin azalmasi ic tuketimin yavasladigini gosteren diger veriler. Tuketimin yavaslamasinda MB faiz artislarinin buyuk rol oynadigini zannediyorum. Yatirim egilimindeki dusus son aylarda yerini nisbi bir istikrara birakmis gozukuyor. Ihracatta Nisan ayi ile birlikte gorulen canlanma yilin ortasina dogru epey hizlanmis. Bunda TL'nin deger kaybi kadar Avrupa ekonomilerindeki canlanmanin etkisi var. Aramal ithalatinin hizindaki yavaslama ileriki aylarda sanayi uretiminin yavaslayacagini dusunduruyor. Bu veriler isigi altinda onumuzdeki aylarda ekonomik aktivitelerin hizi buyuk oranda ihracata bagli kalicakmis gibi gozukuyor."

"Cuk" diye dogru cikmis bir tahmin. Gercekten de ihracat dusen dolar kuruna ragmen rekorlar kirarak buyumenin lokomotifi oldu. Ic tuketim hala kendine gelebilmis degil. Yine de buyumemiz resesyon beklentilerine kiyasla cok yuksek hizda gerceklesiyor. Ugur Gurses %4'un altinda bir buyume bekliyor bu sene icin, biz ise ustunde. Asaf Savas ne bekliyor bilmiyorum cunku coktandir yazilarini okumuyorum.

2 Yorum Var.:

şekerim dedi ki...

Bu vesile ile sn.Tuğrul beyi tebrik eder,yazınızda belirttiğiniz gösterge faizleri ile ilgili olarak;piyasanın veya oyuncularının hükümet ve konjonktür konusunda aşırı iyimser olduklarının mı olduğunu düşünmemiz gerekir diyorum.
(Bazıları amma pembeye meraklı oluyor ya..)

Hoş ben bu konuda o zamanlar sevgili müşteri temsilcimle bi yarım saat telefonda çene yorduktan sonra
-Genel müdürüne benden selam söyle deyip kestirip atmıştım.

Aslında ben bu aralar Sn.Ahmet Çavuşoğlu nun 29 eylül 07 tarihli
hani şu 2009 da referans gösterip bülbül gibi şakıyacağı yazısına takmış durumdayım.(Bi 10 kez okumuşluğum var herhalde?)

Bi aralar büyüme sürecinde yaptığımız yatırımlar nedeniyle cari açıklar vermiştik ailece.
Şükür borcumuzu bütçeyi dengeli sıkı tutup çoktan kapattık.
Miniminnacık reformik kararlar alıp ufak ufakda olsa HAMDOLSUN! cari fazla vermeyede başladık.
Neyse kısa keseyim..Derdim şu adi
şerefsiz konjonktür.Yeni aldığım ve alışmaya çalıştığım okuma gözlüğünün yanına bide uzak mesafe
görüş dürbünümü alayım diyorum.

Ha..Sizinde bi yazınızı.. hani şu BİLEŞİK FAİZ le ilgili yazınızı print edip bizim ufaklığın çalışma masasına astım.
-Ya..! baba ! demesine aldırmadım çıktım odadan.Ama hatunuma çaktırmadan sordum:
-Bi kaç kez okudu.Sen hiç merak etme şekerim..dedi.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Q3 sayilarini müteakiben büyüme konusunda bir görüs degisimi söz konusu mu? Bu konuda bir yazi ilginc olabilir.