Şimdi hükümetin ikinci el piyasasındaki 3,000 YTL fiyatın birinci el piyasasına göre oldukça düşük olduğu gerçeğini dikkate alarak, ikinci el araba piyasasında satılan arabalara 5,000 YTL'den az ücret ödenmesini yasakladığını düşünün. Karşınızda iki seçenek vardır: Birincisi ya aracınıza 3,000 YTL ödemeyi kabul edecek birini bulup gizli bir şekilde bu işi gerçekleştirmek, ya da resmi anlaşmada 5,000 YTL gibi fiyat gösterip tahsilatı 3,000 YTL üzerinden yapmak. Diğer seçeneğiniz ise bu aracınıza 5,000 YTL ödemeyi kabul edecek bir enayi bulmak. Yoksa araba elinizde kalacaktır.
Kalkıp size birisi hükümetin bu düzenlemeyi sizin iyiliğiniz için yaptığını ve bu düzenleme sayesinde sizi koruduğunu söylese o kişi döver misiniz sabaha mı saklarsınız bilmiyorum. (kapitalizm nedir)
Yukarıdaki örnek istihdam piyasasına uygulandığında, asgari ücret düzenlemesinin neden kaçak işçi çalıştırmayı özendirdiği ve aynı zamanda nasıl işsizliğe neden olduğu gayet güzel anlaşılıyor. Vasıfsız ve kalifiye olmayan ama çalışmak isteyen kişilerin oluşturduğu istihdam piyasası ikinci el araba piyasasından farksızdır. Eğer asgari ücret düzeyinde bir emeğiniz yoksa kaçak çalışmaktan ya da size emeğinizin karşılığının daha fazlasını ödeyecek bir enayi bulmaktan başka seçeneğiniz yoktur. Sonra da asgari ücret uygulamasının işçileri koruduğunu anlatan masallara artık nerenizle gülersiniz bilmiyorum.
13 Yorum Var.:
Cok guzel bir benzetme olmus, tebrik ederim.
Mükemmel örnek ya! Budur! tebrikler!
mantik olarak dogru gozukse de emin olun ana amac asgari ucreti vermek degil vergilerden,saglik primlerinden vs... kacmak.Mesela yarin aciklasaniz deseniz ki asgari ucret uygulamasini kaldirdik ama iscilerinizi mutlaka kaydettirip,saglik primlerini yatirmaniz zorunlu.Belki bir miktar azalsa da kacak isci sayisi cok da azalmayacaktir.Ama siz diceksiniz ki bu da masraf bunun da yasalarla duzenlenmesi serbest piyasayi bozar bunu da kaldirsaniz gene vergiden kacirmak icin bu iscileri calisiyor gostermeyeceklerdir.Cunku serbest piyasanin temel kurali maximum kardir.Sadece ve tek kurali budur.Diger yararlari sadece bunu dolayli olarak sagladiginda istemeden verilen odunlerdir.Devlet de bunu insanlarin lehine cevirmeye calisir.Ki temel noktasi insanin doyumsuz ve vahsi olduguna dayanir bu da evrimsel olarak daha dogru gibi.Tabi tartismaya acik bir konu.
asgari ucretin amacinin vergi toplamak oldugunu ilk defa duyuyorum. vergi kacirmayi engellemek denetim ve cezalarla ilgilidir. asgari ucret konusuyla alakasi ne? arabayi 3,000 YTL'ye sattiginizda toplayamadiginiz vergiyi fiyati 5,000 YTL'de zorunlu kilinca nasil topluyorsunuz ki? Insan doyumsuz ve vahsi demissiniz. Bu onerme sosyalist ekonomilerdeki insanlar icin gecerli degil mi? Yoksa onlar daha mi az vahsi ve doyumlu mu oluyorlar?
asgari ucretin degil kayitli isci calistirirsaniz sonucta su kadar isci calistiriyorum diyerek uretimim su kadar demek zorunda kalirsiniz bu da ekstra masraf demektir.Her kayitli isci bir sekilde masraf demektir.Sosyalist rejimlerde insanlar doyumsuz ve vahsi degildir demedim.Insanlar her rejimde boyledir bunu engelleyemezsiniz.Bu milyonlarca yillik bir surecin sonucu ve bunu rejimle filan degistiremezsiniz bana kalirsa.Sadece bu kadar ilerlemesini kontrol edebilirsiniz ki bence devletin siniri da burada bitmelidir.Ama devlet de sinirini bilmedigi icin bu boyle bir miktar daha devinip duracaktir.
1. "Her kayitli isci bir sekilde ekstra masraf" derken, kayitsiz isciler belese mi calisiyor demek istiyorsunuz? Kayitli da olsa kayitsiz da olsa her isciye bir ucret oduyorsunuz, dolayisiyla masraf oluyor. Asgari ucret meselesi bunun neresini degistiriyor ki?
2. Insanlar her sistemde doyumsuz ve vahsi ise bu onerme neden serbest piyasa aleyhine kullaniliyor da sosyalist ekonomiler icin kullanilmiyor? "Serbest piyasada temel kural maksimum kar" da serbest olmayan piyasalarda temel kural bu degil mi? Baska sistemlerde baska birseyi mi maksimize ediyorsunuz (Toplumun iyiligi vs gibi) Neredeymis boyle erdemli bir toplum ve piyasa, ben goremiyorum.
Sonuçta asgari ücreti kaldırsak ve sağlık primi de yatırmasak işçinin ücretinin verilmesindan zarara uğrayan kim olmaktadır?
Bence doğru soru şu olmalıdır: "İnsan niçin çalışır?"
İnsanlar sırf birilerine iş vermek için mi işeyeri açarlar?
Ve insanların çalışmadaki öncelikli görevleri,devlete vergi vermek midir?
Nedense hiçbir sosyalist, işçinin aldığı ücretin onun işine yarayıp yaramamasıyla ilgilenmiyor.
Diyelim ki işçi ücretlerinden vergi alınmıyor, bunun işçiye bir zararı var mıdır?
Sosyalistlerin "yarar" düşüncesinde işçinin yer almaması ne kadar ilginç değil mi?
Diğer yorumlar gibi bu da gayet mantıklı. Hiç bir işveren işine yarayan bir işçiye daha az ücret vermez, başka bir işyerinde daha fazla ücret alabilen bir işçide yerinde durmaz. Sonuna kadar serbestlik.
Asgari ucreti kaldirmak kacak isci sayisini biraz azaltir.Ki bence de kaldirilmasi mantikli ya da bolgesel olmali.Dogru duzgun kontrol yapmak ve cezalari arttirmak ise cok cok daha fazla azaltir.Maliyet bakimindan ikincisi daha fazla olsa da 1 yil icinde kendini kurtarir.
Bu öğretmenler gününde,dandik milli eğitim politikalarından hiç söz etmeyip (gündemden uzak, ilk aklınıza gelen şey) asgari ücretin kaldırılması konusunda MÜTHİŞ cin fikirleriniz için sizleri tebrik ederim.
Tabii..2x2=4 deyip herşeyin rakam uzmanlığından geçtiğinden dem vuran müthiş cevher uzmanlarından başka ne beklenir.
Şimdi şöyle esaslı bi başka örnek benzetme yapıp yazmak var ama;böyle şipşak ütopik mucizeler neden bizim aklımıza hiç gelmedi der ve derin bunalımlara girersiniz.Vazcayıyorum!
Ya siz neymişsiniz be abi..?
(bi zurnanın son deliği olan arkadaş eksik.Sanırım onun bu konuda yumurtlamaya vakti kısıtlı.)
Bu konudada kancık olsun eşşeğiniz..iyi karıştırın ..dışkısında ne inciler çıkar o cinslerin..(o inciler ki..içlerinde potansiyel mucize çözümler saklı..)
Sn Sekerim,
Yazinin tarihinin 22 Kasim oldugunu farketmissinizdir umarim.
Ek olarak, eger sitemizin kullanim kosullarini okuduysaniz bu sitede yorum yapmanin bir hak degil bir ayricalik oldudunu bilmeniz gerek. Eger yorumlariniz ve uslubunuz tartisilan konu uzerine degil de kisisel polemik cikartmaya ve hakaret etmeye yonelik olmaya devam ederse korkarim yorumlarinizi filtrelemek zorunda kalacagim. Bu tutumunuzda israrci olursaniz, size kendinize ait bir blog acarak fikirlerinizi orada ifade etmenizi tavsiye edecegim. Anlayisiniz icin tesekkurler.
Keske asgari ucretin verimlilik uzerindeki etkilerini de goz onunda bulunduran yorumlari da ekleseydiniz ,kanimca boylelikle daha butunluklu bir yazi olurdu.Sonucta is gucu piyasasi icin bu kadar basit analizler yapmak ne yazik ki bu kadar kolay olmamali.
Asgari ücret alan işçiler, fiyat kıramadıkları için, kaliteyi arttırarak rekabet etmek zorunda kalacaklardır. Aynı işçi daha yüksek kalitede çalışabileceği gibi, daha düşük kalitede de çalışabilir. Buradan yola çıkarsak, belirli bir düzeyde asgari ücretin zararlı olamayacağını düşünüyorum.
Bunun yanında, iktisat aynı zamanda sosyal bir bilimdir. Karar verirken sadece sayılara değil, insanların arzularına, fikirlerine, isteklerine de bakılmalı. Kaldı ki, herkesin bir oy hakkı var ve asgari ücretin var olmasını yada miktarını belirleyen politikacıların güdülenme yöntemi sadece oy.
Yorum Gönder