Geyik Haberler Cogaliyor

Geyik ekonomi haberciligi sadece Turkiye'ye mahsus bir durum degil. Bugunlerde Amerikan medyasinda da sik sik "dolarin deger kaybetmesiyle turistler alisveris icin Amerika'ya hucum ediyor" konulu yazili ve gorsel haberlere rastliyorum. Dogrudur, ipini koparan 3-5 tane Avrupali ve Kanadali Amerika'ya alisveris yapmaya gelmistir. Ancak bu haberlerde ima edildigi gibi bu durum Amerikan ekonomisini canlandiracak bir durum teskil etmemektedir.

Turistlerin en cok geldikleri yaz aylarinda bu yil rekor kirilmis ve turistler $30.7 milyarlik alisveris yapmislar. Bu gecen seneye gore %14'luk bir artis ifade ediyormus.

Amerikan ekonomisi $14 trilyon civarinda bir ekonomi. Turistlerin yaptiklari ekstra alisveris miktari enflasyonu dustukten sonra %10'un biraz uzerine denk geliyor, bunu bir senenin butunune yaydigimiz zaman ortaya cikan ekstra alisveris miktari $10 milyar gibi rakama karsilik geliyor. $10 milyar Turkiye icin buyuk bir rakam olabilir ama bu Amerika'nin buyumesini %0.1'in altinda bir oranda etkiliyor sadece. Hadi yukari dogru yuvarlayip 1000'de bir arttirdi diyelim.

Bu kadar gurultu kopartmaya, veya ustu kapali olarak umut vermeye degecek bir rakam mi? Amerikan ordusu Irakta bu kadar parayi her ay harciyor.

Ekonomi habercisinde perspektif olmasi lazim. Yoksa bu yazida verdigim ornekte goruldugu gibi pireyi deve yaparlar.

0 Yorum Var.: