Büyüme polemiği

Bizim Ekonomix'in favori yazarı (aslında genel olarak benim de beğendiğim) Uğur Gürses'le büyüme konusunda anlaşamıyoruz. Uğur Gürses, ikinci çeyrek büyüme oranları açıklandığı zaman artık 2007'de yüzde 4'lük büyümenin bile zor olduğunu yazmıştı. Ben ise ikinci çeyrek büyümesine ilişkin değerlendirmemde buna katılmadığımı ve bu yılki büyümenin yine yüzde 5'in üzerinde olmasını beklediğimi yazmıştım.

Eylül ayında sanayi üretimindeki artış yüzde 2.2'de kalınca Uğur Gürses bugünkü yazısında aynı konuya geri dönüp yine aynı iddiada bulunmuş. Fakat ben yine kendisine katılamıyorum. Eylül ayında sanayi üretiminin düşük kaldığını kabul ediyorum ama üçüncü çeyrekteki sanayi üretimi yine de ikinci çeyrektekinden yüksek. İkinci çeyrekte yüzde 3.2 olan sanayi üretimindeki artış üçüncü çeyrekte yüzde 4 olmuş. Bu, ekonomideki durgunluk eğiliminin güçlendiğine değil hafif de olsa bir toparlanma olduğuna işaret eder. Ben bakmadım fakat Uğur Gürses'in verdiği rakamlara göre imalat sanayiindeki üretim artışı ise ikinci çeyrekte yüzde 0.9 iken üçüncü çeyrekte yüzde 2.9'a çıkmış. Yani orada daha fazla bir toparlanma var. Evet, tarımdaki rekolte kayıpları üçüncü çeyrekte büyümeyi olumsuz etkileyecek. Fakat en son baktığımda üçüncü çeyrekte iç talep göstergelerinde toparlanma vardı. Yani üçüncü çeyrekte büyümenin ikinci çeyrekteki yüzde 3.9'luk oranın üzerinde olması ihtimali daha güçlü (Uğur Gürses ise üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 2-3 olur diyor). Ben artık 2007'nin tamamındaki büyümenin yüzde 5'in üzerinde çıkması ihtimalinin azaldığını düşünsem de hala yüzde 5 civarında bir büyümeyi olası görüyorum. Bakalım kim haklı çıkacak?

Son olarak, büyüme rakamı konusunda anlaşamasak da Uğur Gürses'in hükümete yönelik eleştirilerine katıldığımı belirteyim.

3 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

dun S&P 1450 seviyelerinden surekli geri geldi. Ekonomix de daha once tam da bu seviyeden alislar yaptigini yazmisti. sanirim kritik bir seviye 1450 ama bugun assagi gelebilir sanirim. acaba hala ayni gorusunu koruyor mu Ekonomix, bu seviyenin alim icin cazip oldugu yonundeki?

Blog Sahibi dedi ki...

Ben 1450'den aldiklarimi 1550'den satmistim (SPY). Simdi genel endeksten ziyade finansal hisse senetlerini almak egilimine sahibim.

Burada daha once yazmadim ama 3. ceyrek kar beklentisi cok fazla idi. Su aralar ne durumda bilemiyorum. Burada vermeniz gereken karar ekonominin resesyona girip girmeyecegi. Eger girecegini dusunuyorsaniz borsa %5-10 daha duser.

Su an icin 1450'nin alim icin uygun bir seviye oldugunu dusunmuyorum. 1400 daha uygun. Ama dedigim gibi finansal hisse senetlerinde uzun vadeli kazanc potansiyeli cok daha fazla.Bu konuda kisa bir yaziyi bu hafta icerisinde yazmistim.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Yani üçüncü çeyrekte büyümenin ikinci çeyrekteki yüzde 3.9'luk oranın üzerinde olması ihtimali daha güçlü (Uğur Gürses ise üçüncü çeyrekte büyüme yüzde 2-3 olur diyor).

Bu yaziya bir update yapsak? Q3 büyüme rakamlari aciklandi, bu konuda yazi bekliyoruz.