2/B Orman Arazileri Satilmasin

TEMA 2/B orman arazilerinin satisini engellemek icin bir imza kampanyasi baslatmis. Boyle seylere zart diye imza basmamak gerek. Uzerinde dusunun, onayliyorsaniz imza atin, onaylamiyorsaniz gerekirse 2/B orman arazilerinin satisi icin siz imza kampanyasi baslatin.

Hukumet bu alanlarin satisindan $25 milyar bekliyormus. Birileri ortaya boyle rakamlar attigi zaman hemen inanmayin. Muhtemelen yanlistir bu rakam. Boyle toptan satis durumunda hem istediginiz gibi tum arazileri satamazsiniz, hem de istediginiz fiyata satamazsiniz. Turkiye'de daha gayrimenkul fiyatlarini takip eden bir endeks yok, emlak vergisi sistemi bir komediden ibaret. Uzman yok. Bu sartlar altinda kalkip da kicinizdan $25 milyar gelir elde edecegiz derseniz ancak salaklar inanir.

Diyelim ki bu arazilerin satisindan 5 milyar dolar gelir elde ettik. Birincisi satacagimiz fiyatlar olmasi gerekenin cok altinda olacagi icin bu yerlerin uzerine coreklenenlere halktan gelir transferi yapmis olacagiz. Bunun yerine bu kisilere gecmis yillara yonelik kullanimdan dolayi 5-10 milyar ceza kesersiniz, bundan sonraki yillar icin de senelik 1-2 milyar kullanim ucreti istersiniz. Arazilerin degeri gercekten $25 milyar ise 1-2 milyar %10'luk reel faiz ortaminda az bile kalir.

Ikinci nokta ise elde edilecek bu gelirlerle ne yapilacagidir. Gecmis 2-3 yildaki tecrubelerimiz sunu gosterdi ki Erdogan hukumeti sosyalist bir hukumettir, saga sola vatandastan topladigi vergileri peskes cekmesini daha onceki iktidarlar gibi cok sevmektedir. Vergi gelirleri arttikca ve butce acigi azaldikta, bu egilimleri de artmaktadir. Enflasyonun %8-9 seyrettigi zamanlarda hukumet harcamalarini %15-20 civarinda arttirmakta bir sakinca gormemistir. O yuzden bu arazilerin satisi yeni harcamalara kaynak olacak, ekonomideki carpikliklari arttirarak uzun vadeli buyume hizimizi dusurecektir.

Bu arada, Erdogan hukumetine de gicik oldugumu belirtmeliyim. "Korler diyarinda tek gozluler kral olurmus" sozununun dogrulugu da bir kez daha kanitlanmis oldu.

Neticede bu mentalite iktidarda oldugu surece ben bu arazilerin satisina karsi oldugumu ve TEMA'nin kampanyasini destekledigimi belirtmeliyim. Normalde (ekonomik acidan) muhafazakar bir hukumet iktidarda olsaydi bu hareketi desteklemez, satisin (veya kiralamanin) optimal olarak yapilmasini saglayacak bir mekanizma uzerinde kafa yorardim. Besiktas gibi 8 gol yiyen bir defansim olduktan sonra ben bir gol atsam ne yazar, atmasam ne yazar?

9 Yorum Var.:

feyka dedi ki...

2B arazileri,yanılmiyorsam orman vasfını yitirmiş alanlar için kullanılan bir deyim. Eğer gerçekten orman vasfı kalmamışsa değerlendirilmesi, çorak bırakılmasından,gece kondu mafyasına,rant kesimlerine bırakmaktan iyidir.Yürkiyenin bir çok yerinde değil orman vasfını yitirmiş,düpedüz orman alanlar bajarkent villalarıyla doldu.Kamu oyu aylarca yıkılacak haberleriyle oyalandı da ne oldu.yasaya karşı çıkanları iyi tahlil etmek lazım.Bu çevreler her şeye karşı çıkarlar.Hiç mi kamu yararı yok? Elde edilecek gelir nereye harcanacak? Satılacak alanlar modern projelerle ileriye dönük yaşam merkezlerine dönüştürülmesi daha uygun olmaz mı?

Unknown dedi ki...

Burada karsi cikilan sey arazilerin satilmasi degil. Asil dert baska:

Bu kanun gecerse orman yanginlarinda ilgi cekici(!) artislar olacaktir. Orman arazileri kagit ustunde bir anda 2B haline gelecektir. Al takke ver kulahlar yuruyup gidecektir.

Bence 2B`ler tekrar agaclandirilsin. Hem bos bos oturan bir dolu orman iscisine is cikar, hem kalan ormanlarimiz bir sure daha kurtulur, hem de katma deger yaratilir.

feyka dedi ki...

Sayın !
Sizin ileri sürdüğünüz iddiaları yeni duydum.Eğer gerçekten böyle bir duruma kapı açıyorsa kesinlikle düşünülmesi lazım.Kamuoyuna anlatılması lazım.Satarım,Satırmam polemiğine girmemek lazım(80 lerde köprü satışı;öZAL-CALP POLEMİĞİ)

şekerim dedi ki...

Valla anında ofiste imzayı bastım ben.
Hızımı alamadım bide evdeki pc den göbek adımla bi imza daha..

Ugh.! Puah.!! HAMDOLSUN teknolojinin nimetlerinden
faydalanmayıda biliriz hani..
icabında..

şekerim dedi ki...

Ha..sahi ya ! Belediye seçimleri
ne zamandı ya?

Bana biraz para lazım.Ulufe dağıtacağımda..ondan yani..
Yanlış anlamayın.
-Du bakim şu eski kara kaplıya..

Ergun / ADANA dedi ki...

Ergun / ADANA
Farklı yaklaşımlar olsada herkes kendince doğru söylüyor. Ama 2B olsunmu olmasınmı denirse çok eksik olabilir soru?
Hangi şartlarda olacağını tam belirlemek gerekir. Yani;
1) Hem yeni talanların kapısını açmayacak, ormanları yakmayacak hemde zaten orman olmayan ve talan edilmiş alanları satarak gelir elde edip milletin kullanımına en iyi şekilde sunacak düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağı bilinmeli...
2) "Bu kanun gecerse orman yanginlarinda ilgi cekici(!) artislar olacaktir. " yazılmış, çok önemli, nasıl engelleneceği tam net bilinmeli...
....
Yani kısaca şartları bilmek ve terazinin iki kefesininde olduğunu düşünmek lazım, mümkünse teraziye konunca 8-0 gibi sonuç çıkarsa elbette 2B olumlu olur, kaynak bulunmuş olur....Yok eğer 2B'ler veya yeni orman yangınları olurda belediye seçimleri öncesi peşkeş olursa 1cm bile satılmaması daha iyi....

şekerim dedi ki...

Ya..kardeşim bu memlekette satılacak başka arazimi yok!Ülen doğru düzgün kafası çalışan bi allahın kulu ve değişik çare üreten
bakan bürokrat finansçı planlamacı yokmu bu hükümette be..

Hep kısa vadede anında görüntü isteyen hazırlopçu anasının gözü
uyanık takımı bunlar ya..

Yahu bunların bulduğu kaynakları
bizim semtteki amelelerde bulur.
Bunun için allame olmaya gerek yok
Yarınları,gelecek kuşakları doğru
düzgün düşünen zihniyette olsalar bırak satmayı aksine; Ünlem ci arkadaşımızın dediği gibi tekrar
ağaçlandırırlar buralarını.
Maliyetinide orayı daha önce haksız işgal etmiş olanlardan
alırlar.(Belkide gizlice aldılar kimbilir birileri..Tövbe neme lazım
kimsenin günahını almamak lazım)

Paramı lazım?Kaynakmı lazım?
Çalıştır kafayı.Bak şöyle etrafına.
Kaçma kolaya.Uzun vadeli ama daha
zahmetlide olsa daha yararlı daha
köklü ayrıca daha başka terslikleride aynı anda düzeltecek başka kaynak arayışlarına gir.Hem senden öncekilerin yarattığı terslikleri temizleyip primde
yaparsın.

----- ----

Büyük şehirlerde KONDU ormanları
var KONDUUUUUU..!
Ayrıca halk mütahitlerinin pratikten diktiği yamuk çürük fidan
ormanlarıda var.
Ver tapudaki değerlerini, yap istimlakını.(eee..önce yatırım yapıcan..yok öyle..)
Satacak arsa mı lazım.Al sana arsa.
Çık ihaleye satarsın elini öpene.
Alt yapısınıda yaparsan 10 mislinede satarsın.Ha...Bu aradada
METE ve NACİ vb. amcalarında hayır
dualarını almış olursun.Adamların
kıçlarını yırtmasınada gerek kalmaz.

S..A..T..I..L..M..A..S..I..N..!

satılmasın arkadaşlar.
Belki bu daha hayırlı olur.Başka
güzel şeylere vesile olur belkide.

Kolaycılığın sonu yok.
Fazla liberal takılıp prim vermenin
luzumu yok.
Herkes maçayı sıkmayı öğrenmeli..

Unknown dedi ki...

ekonomi ve toplum yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimi olmıyanların
memleketi kurtaralım abi muhabbetleri.

Unknown dedi ki...

bu yazıya ilk yorumu yapan arkadaşım resmen saçmalamışsın, bir iş yapılıyorsa ya doğrudur ya yanlıştır bunu hükümetlere göre değerlendiremessin. ben de akp hayranı deilim ama senin dediklerin tutarsız. Bi de BEŞİKTAŞ örneğinin bu olayla ne alakası var. Sen başka yere yorum yazacaktın heralde yanlışlıkla buraya yazdın...