Bozuk Musluk

Bir sabah mutfaktaki musluk bozuluverdi. Musluk bu, bozulur bozulur. Ne yaptik, muslukcu cagirdik. Sagolsun hemen geldi. 5 dakikada tamir ediverdi. Tesekkur edip borcumuz ne kadar diye sorduk. Parasini verdik. Tesekkur etti. Sonra salona gecip oturdu, gazetesini okumaya basladi.

Usta, dedik, ne yapiyorsun? Eline saglik ama ihtiyacimiz kalmadi, lutfen gider misin evden? Giderim dedi, ama once tazminatimi vereceksin. Ne tazminati? Hizmetinin karsiligini verdik ya? O baska dedi. Burada alin teri doktum. Kazanilmis hakkim var. Isten cikarma parasi vermen lazim. Ne kadar? 30 gunluk ucret. Ne mubarek bir terimmis su "kazanilmis hak" denen sey? Insanin agzindan muhtira gibi cikiyor.

Bizim bu muhabbetimiz devam ederken kapi calindi. Karsimda internet servisinden iki kisi. Sistemi kontrol edeceklermis. Tabii benim gozup korktugu icin hemen sordum. Siz de mi tazminat isteyeceksiniz diye. Yok dediler. Tazminata falan gerek yok. Ama evde bulunan personel sayisi uce ciktigi icin, kanun geregi bir teror magduru, bir engelli, bir eski hukumlu, bir isyeri hekimi, bir isyeri hemsiresi, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla ve iş güvenliği amacıyla bir mühendis veya teknik eleman calistirmam gerektigini, ayrica bir spor salonu ile bir kres veya anaokulu da acmamin ve calisanlarin gerekli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla calisanlar tarafından kurulacak tüketim kooperatiflerine yer tahsis etmemin kanuni zorunluluk oldugunu belirttiler. Aksi taktirde calıştırılmayan her bir özürlü ve eski hükümlü için her ay 1.176 YTL, çalıştırılmayan her terör mağduru için her ay asgari ücretin 10 katı idari para cezası, digerleri ici ise ayda 784 YTL odemek zorunda kalacagimi soylediler. Bu kadar mi dedim? Yok dediler. Aslinda bir de emzirme odası kurma zorunluluğunuz vardi ama aramizda bayan eleman olmadigi icin simdilik buna gerek yok.

Lafi uzatmayayim. Salonu spor salonu yaptik. Cocugun odasini kres. Ev biraz kalabalik oldugu icin yakinda Misir'a tasinmayi dusunuyoruz.

Tesaduf bu ya gecen gun bu sefer banyodaki tuvalet bozuldu. Alafranga olan. Elime bir balyoz alip tuvaleti bir guzel parcaladim. Sonra gittim yenisini aldim. İthalmis. Dunyanin parasi ama olsun. En azindan basim rahat.

Guzel guzel oturup kahvemi yudumlarken gazete sayfalarina bir goz attim. Sirketler yeni isci almak yerine dunyanin parasini verip disaridan makine ithal ediyorlarmis. Boylece issizi cok, sermayesi az ulkem sermaye yogun uretime gecip verimlilik artisinda rekor kiriyormus. Issizlik almis basini gitmis. Ne olacak bu ulkenin hali ya! Yok mu cekirdeksiz hurma ureten bu ulkede?

5 Yorum Var.:

bliyaal dedi ki...

yukarıda derin düşünce sitesinin bannerini koymuşsunuz, ben de bir bakayım dedim.

mustafa akyol'un yazısını yayınlamışlar. yazısında komik bir yanlış vardı, ben de bununla ilgili bir yorum yazıp yanlışını gösterdim.

tabii yorumumu yayınlamadılar, ama yanlışı hemen düzelttiler. bana yanlışı gösterdiğim için teşekkür ettiler mi? hayır, ama sansürlemesini bildiler.

ekonomitürk hangi tarz siteler ile birlikte hareket ediyor? bunların arasında demokratik olmayan siteler varsa önceden bilelim diyorum.

Adsız dedi ki...

Ah Bliyal ah,

İlla cuvallayacaksin degil mi?

Yahu o yazinin ilk yayin tarihi 12 Aralik 2005. Linki de bu:

http://www.mustafaakyol.org/arsiv/2005/12/buyuklere_masallar_i_araplar_osmanliya_ihanet_etti.php

Orada "senin hata dediğin- Bardakci'nin yazisinin da linki var.. Konu onemli oldugu ve okur kitlesi farkli oldugu icin tekrar yayinlanmis..

Mehmet (Yilmaz) senin yorumunu gorunce başka da sazanlık yapan olmasın diye guncellemeyi yapmis ve yorumunu silmis, gereksiz yere seni mahcup etmemek icin.. Ben olsam silmezdim, anlarsın ya severim seni. :-)

Yani o yazıda yanlış falan yoktu. O yazı yazıldığında Murat Bardakçı Hüriyette yazıyordu, capish?

İlla atlayacaksin sazan gibi yaw..

Aslında sen teşekkür etmen gerekir mahcup etmediğimiz için :-)

Sevgiler..

http://derindusunce.org

şekerim dedi ki...

Sn.Densiz bey,

Öncelikle bu bloğu tıklamamın yegane sebebinin Sn.Ekonomix ve Sn.Ahmet beylerin yazı ve yorumlarını okumak olduğunu belirtmekle başlamak istiyorum.

Sn Barış beyin son yazılarına bıraktığım yorumlardan sonra (ne yani..KRAL ÇIPLAK demek hatamı?)şahsım hk.yazdığı şahsi polemik/hakaret konusundaki vaazından sonra en son yazısını daha 1.paragrafında bırakıp; şahsi polemik ve hakaret konusunda O'nun eline su bile dökemiyeceğimi idrak etmiş bulunmaktayım. Başta O olmak üzere;yaşanılan ülkenin insanlarının (gelmiş/geçmiş/biriken)şart ve koşullarına uygun olmayan, sadece şahsi ego primi amacıyla yazılan (-oh! İşte budur..müthiş..bravo) hiç bir yazıya yorum yapmama hakkımı kullanmaya karar vermiş bulunmaktayım.
Hoş O bunun ayrıcalık olduğunu söyledi.Şimdi yine senin eşşeğin kancık olsun dicem ama O yine hakaret algılar.(Boş yere uzatıp seninle iddalaşmak istemiyorum,SİMYACI tarzı fikir ve ütopik söylemlerinin benim nazarımda hiç bir değeri yok anlamında söylenen yerli malı bi deyim)
Ha..sadece zurnanın son deliği dediğim arkadaştan ÖZÜR dilerim.(devamlı yırtık dondan çıkar gibi çıkmasına bi ara duygularım yenildi)NEZNİNİZDE bu vesile ile tekrar özür dilerim bu KABALIĞIMDAN dolayı.
Filtreden bahseden O' şahısın ÇOMAR-FİNO kelimeleri ve şahsi polemikleride bence çifte standart sayılmaz.Dert etmesin.
-Değil mi kuzum?

Bu yazıyı bi nevi tekzip olarak nitelemenizi ve içeriği konusunda (sizin yazınız olması sebebi ile)değerli nazik anlayışınızı bekliyorum.

rdynk dedi ki...

Sekerim,
sizi muhatap almayışıma mı sinirleniyorsunuz..ben dusunceleri okumak istiyorum..o ilk yazınızda (kıcınızla ilgili olan) sizin bu kaba konusma kulturunuze ince bir elestiri vardı..sizin gibi dusunmeyenlere kıcınızla degil beyninizle gulmelisiniz...su anda dahi ozur diye ti ye alısınız ve yırtık don benzetmeniz oldukca bayağı..sizin yasınızda birisinden (ovundugunuz icin yasi vurguluyorum ben hala akıldan gidiyorum ama olsun) daha kufure kacmayan anlatımlar beklerdim. zira farklı dusunebilirsinz, zaten amac da bu, bunları tartısmak!

once biraz Popper, Kuhn okuyun isterseniz sonra gelin tartisalim.. yada biraz yunus emre mevlana hacı bektas veli de iyi gelir size!
"Kim bildi efalini
Ol bildi sıfatını

Anda gördü Zatını
Sen seni bil seni
Görünen sıfatındır
Anı gören Zatındır

Gayrı ne hacetindir
Sen seni bil sen seni "

şekerim dedi ki...

EVLAT,

Sen hala daha ordamısın ya..?

Anladım ki;ısrarla sen benimle muhatap olmak istiyorsun.Madem öyle cevabi bi şeyler yazmak gerek.

Hatırlarsan ÜFleyip PÜFlediğin ve beni muhatap aldığın yazıya kadar bi sorun yoktu.Belirteyim; -sinirlendim - demedim,hislerime yenildim dedim.Aslında bayılıyorum bu senin KRALDAN ÇOK KRALCI tavırlarına..
Geçelim.
Kıc meselesine gelince onuda uzatmayalım, anlayan anladı ne demek istediğimi.
Esas muhatabım olan Sn Barış beyin beni o konuda yanlış anladığını zannetmiyorum.Kimbilir..? belki yaşlarımız yakındır.

Kaba usluptan bahsetmişsin.Ha..oda ne yapalım..çok küçük yaşlarda..yetimhanelerde amerikan süt tozunun içine kuru ekmeği katık edip,gerçek yaşam piyasası şartları içinde uygun olan biçimde savaşarak büyümemizin etkisi olduğunu düşünüyorum.(Absürd,uçuk fikirlere,gerçekçilikten uzak,iş olsun torba dolsun tarzında söylemlere pek gelemiyorum)

Kitap konusunada gelirsek;bence hiç o konuda yarışmayalım.Bu orta yaşta mühendis emeklisi olup bide iki işte çalışıyor olmamız; kitap okumadığımız anlamına gelmez.Ama benim sana tavsiye edeceğim bi kitap var:
7 günde hızlı ve etkili OKUMA SANATI..(Adil Maviş/Hayat yayınları)

Sen şimdi boşver benimle uğraşmayı..Var mı bildiğin sağlam bi tiyo ondan bahset.Ha sahi bono faizleri ne diye yükseliyor yav..!