Amerika'da Ciddi Resesyon Olur mu?

Fed faizleri en az 50 baz puan indirecek diyen okuyucumuz TEGV'e 10 YTL bagis yapti, kazanan yine cocuklar oldu. Ayrica "ABD de ciddi bir resesyon olduğu ve FED'in bu toplantıdaki tutumunun hızla değişeceği ve faiz indirimlerinden vazgeçemiyeceği düşüncemi koruduğumu dikkatlerinize sunuyorum." seklinde goruslerini de dile getirdi.

Ote yandan diger bir okuyucumuz da sunlara dikkatimizi cekti: "DÜN SABAH NTVBCNBC DE, AKŞAM TGRT DE YİNE BAYBARS VARDI. KONU:MALUM FED FAİZİ BU ADAMI EKONOMİ KANALLARI DEVAMLI DAVET EDİYORLAR. TAHMİNLERİ YANILTICI OLDUĞU HALDE. DÜNKÜ YORUMUNU KISACA SİZE BELİRTİYİM:"FED BÜYÜK BİR HATA YAPTI . KASIM AYI İÇİNDE OYUNCULAR , BARNEKE YE BÜYÜK BİR DERS VERECEKLER GÖRECEKSİNİZ ABD PİYASALARI AŞAĞI YÖNDE SERT TEPKİ VERECEKLER. ONDAN SONRA YİNE PİYASALARIN DEDİĞİ OLACAK VE FED;11 ARALIK FAİZ TOPLANTISINI BEKLEMEDEN TEKRAR İNDİRİME GİDECEK."

UNUTMADAN SİZNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM. BAYBARS , NTVBCNBC DE "ŞU ANDA ABD PİYASALARIN ETRAFINDA ADALAR VAR. BUNLAR: TÜRKİYE, BREZİLYA, HİNDİSTAN VB. BU ADALAR TEK TEK ÇÖKECEK." SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR ? GERÇEKTENDE BU ÜLKELERİN BORSALARI ÇÖKECEK Mİ? BU ÜLKELERİN 5 YILLIK GRAFİKLERİNE BAKTIM. DÜNYADA EN FAZLA YÜKSELEN PİYASALAR .

Aciklayalim.

Bunlar yeni dusunceler degil. Hatirlarsaniz bu yilin Subat ve Mart aylarinda ev fiyatlarindaki dusus konulu bir kriz cikmis, o zamanlar Nouriel Roubini, Paul Krugman, ve Salih Neftci cokus tahminleri yapmislardi. Yine hatirlatalim, o zamanlar S&P endeksi 1400 seviyelerinde idi. Demek ki bu kisiler S&P'nin en fazla 1200 falan olmasini bekliyor olmalilar.

Aradan 8 ay gecti, Agustos'ta bir kriz daha patlak verdi. Kredi piyasalari karisti. Karamsar ekonomistler bu krizin ekonominin geneline yayilacagini, hatta tum dunya ekonomisini etkileyecegini belirtmeye basladilar bu sefer. Simdi biz burada Baybars'a veya okuyucularimiza karsi iddia'ya girdigimiz zaman aslinda onlara karsi degil, Amerika'daki karamsar ekonomistlere karsi iddia'ya girmis oluyoruz. Neticede bu kisiler kendileri rakamlari karistirip, modeller kurup bu sonuclara ulasmiyorlar. Medyanin onlara "besledigi" hikayelerden bu sonuclara ulasiyorlar.

Amerika'da ikinci ceyrekte buyume orani %3.8 oldu, ucuncu ceyrekteki buyume orani ise %3.9. Demek ki Mart ayinda cokus olacagini soyleyenler yanildi cunku krizin etkisini 2. ceyrekte degilse bile en azindan 3. ceyrekte gostermesi gerekirdi.

Simdi ise Agustos'ta olan krize bel baglamis durumdalar. Aslinda bu Mart ayindakinden daha derin bir kriz oldugu icin simdi resesyona girilme olasiligi Mart ayina gore cok daha yuksek. Bilmeyen okuyucularimiz resesyonun tanimina buradan ulasabilirler.

Simdi bahisleri aciyorum:
A. Dorduncu ceyrekte Amerikan ekonomisinin buyume orani %0'dan buyuk olacaktir.
B. Dorduncu ceyrekte Amerikan ekonomisinin buyume orani %-2 ile %0 arasinda olacaktir.
C. Dorduncu ceyrekte Amerikan ekonomisi %2'den daha buyuk bir oranda kuculecektir.

Tahmin edebileceginiz uzere A sikki resesyon olmayacak, B sikki hafif resesyon, ve C sikki ciddi resesyon senaryolari ile uyumlu tahminler. Kendine guvenen tahminini yapsin. Dogru tahmin yapamayanlar TEGV'e 10 YTL bagis yapmayi taahhut edecekler ama.

Benim tahminim A.

2 Yorum Var.:

tunck. dedi ki...

Konusma yanlış aktarılıyor ÇÖKECEK OLAN ABD ÇIKACAK OLAN TURKIYE HINDISTAN tamamıyla yanlış anlaşılmış,kısaca ABD dünyasız yapamaz ama dünya ABD'siz yapabilir.

slm

Tunc K.

serhat dedi ki...

tunc beyin bahsettigi de-coupling tezini bende destekliyorum. sanirim ekonomitler arasindan yillar sonra yine 2 cephe olusoyur. de-coupling'e inananlar ve inanmayanlar.

bu arada ciddi olmayan resesyon nasil oluyor? gungor urasin basliklarina benzemis. bi ayse teyze eksik. aceleye gelmis sanirim.