Ekim Ayi Enflasyon Rakamlari

Ekim ayinda enflasyon %1.2'lik beklentilere karsilik %1.8 gerceklesmis. Boylece yillik enflasyon %7.7'ye yukselmis oldu. Bir kac haftadir Merkez Bankasina sagli sollu giydirip duruyorduk burada. Aciklanan enflasyon rakamlari da bizi destekliyor.

Ak Yatırım ekonomisti Hakan Aklar, gıda fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekmis. Yıllık enflasyonun hedefe göre yüksek seyrettiğini ve muhtemelen yılsonundaki yüzde 7.9'luk üst bant hedefinin aşılabileceğini kaydeden Aklar, "daha önümüzde elektirik zamları var, ÖTV'deki artış var. Enflasyon muhtemelen kasım ve aralık ayında da yüksek çıkabilir" demis.

Merkez Bankasina ben ekstradan laf soylemek istemiyorum artik. Gecen ay soyledigim laflari gidip arsivden okuyabilirsiniz. Adamlarin tek gorevi enflasyonu dusurmek, onu da ellerine yuzlerine bulastiriyorlar, baska bir sey soylememe gerek var mi?

Haa, bu arada hukumet de harcamalari kisip vergileri azaltacagina, hem harcamalara hem de vergilere yukleniyor. Mikro reformlari savsaklayip, piyasalari serbestlestirmiyor. Kabahatin buyugu hukumette. Ustune ustluk Oguz Satici gibi adamlari da Merkez Bankasinin ustune salip baski kuruyor. Enflasyon yuksek cikinca da "Valla biz anlamayiz, Merkez Bankasinin sorumlulugu" diye topu Merkez Bankasina atiyorlar. Bunlari da gormuyoruz sanmayin.

Yine de Merkez Bankasi sucsuz degil. Elinde faiz silahi var, onu dogru durust kullanmasini beceremiyor. Hukumete birakin aba altindan sopa gostermeyi, faizleri vaktinden once dusurerek yalakalik yapiyorlar. Sonra da cikip "Gece yattigimda birini issiz biraktim mi diye dusunuyorum" seklinde laflar ediyor.

Senin isin enflasyonu dusurmek, bunu da beceremezsen kendini issiz birakacaksin. Kaldi ki uzun vadeli istihdami arttirmanin yolu enflasyonu dusuk ve duragan tutmaktan gecer. Sene basinda enflasyonu %5 diye tahmin ediyorsun, 9 ay sonra tahminini %7.3'e cikariyorsun. Ustune ustluk ayni anda faizleri de dusuruyorsun. Gungor Uras yapmaz bunu yahu!

Yine kendimi tutamadim araba dolusu laf ettim. Hakediyor bunlar ama.

1 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

yuksek enflasyon rakamlarina ragmen Turkiye'nin hikayesi devam ediyor. %17 getirili 5 Agustos 2009 kagidi neredeyse denk treasury'lerin 4 kati...

Kur riski, ulke riski ne derseniz deyin, gozardi edilemiyecek bir firsat.

TCMB'nin faizleri dusurmesiyle prim yapma ihtimaliniz var, Yabancilar icin kur zaten sabit bile kalsa dolar bazinda %17 super bir rakam...

Turkiye'de vadeli mevduat, tahvil almamak icin cok muhafazakar olmak gerekiyor