Vergilerde Trend


Bizim devletin kuculmesi gerektigini savundugumuzu eski okuyucularimiz bilir. Bunun nedenlerinden bir tanesi de devletlerin (bizim veya diger devletlerin) harcamalarinin yukari trendde olmasi. Her gelen politikaci yeni bir icat cikarip once harcamalari arttiriyor, ardindan da vergiler arttirilarak acik kapatilmaya calisiliyor. Basit bir dongu ama oldukca zararli.

Turkiye de bu yola cok pis bir sekilde girmis vaziyette. Son 5 yilda butce aciklarini kapatmak icin ortaya atilan "gecici vergiler" kalici hale geldi, hukumet de simdi yeni harcama alanlari yaratmanin pesinde. Turkiye'de vergilerin ekonominin icindeki payi %32.5'e yukselmis. Bu rakam 1975 yilinda sadece %16 imis. Verdigimiz vergiler oransal olarak ikiye katlanmis. Diger ulkelerin durumu da bizden cok farkli degil. Gercekten kapitalizm sosyalizmi yendi mi dersiniz?

2 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

Alternative: 15% flat tax. No deductions, no loopholes... Simple tax code by Dick Armey, former majority leader in US Congress.

Kubilay dedi ki...

hayek'in kölelik yolu kitabı da aslında buna benzer bir şeyleri anlatmıyor muydu? 2 haftadır Viyana'daydım (eski yazıları şimdi okuyup yorum yapmamın nedeni de bu) ve refah devleti ne demekmiş, gözlerimle gördüm. yorumlarımı sonraya saklıyorum ama burnuma fena halde kötü kokular geldi. Devletin evlerin yarısına sahip olduğu bir kent. ranta ve üçkağıtçılığa çok açık bir sistem. (türkler de maşallah hiç geri kalmıyorlar bundan)