Varan Bir

Secim oncesinde faiz disi fazlaya "kaynak" gozuyle bakan CHP'yi elestiren AKP, secim sonrasinda soylemini degistirdi. Sorularimizi yanitlayan Maliye Bakani Unakitan "faiz disi fazla kaynak degil, kaymaktir, kaymak kaymak" dedi. 700 milyar YTL'lik Turkiye ekonomisinde boylece 7 milyar YTL'lik kaymak bir anda yaratilmis oldu.

Bizim de Merkez Bankasina enflasyon hedefine ulasmada en buyuk destek olarak maliye politikasini gosterdigimiz yazinin daha murekkebi kurumadan (aslinda klavyedeki parmak izlerimiz silinmeden desem daha dogru olur) %3.2'lik enflasyon tahminine ilk golu kendi defans oyunculari atmis oldu.

Her ne kadar Unakitan mali disiplinin 2008’de de süreceğini ve yapısal reformların devam edeceğini söylese de, gorunen koy kilavuz istemez. Merkez Bankasina faizi indir baskisini Oguz Satici vasitasiyla yapan hukumet harcamalari da arttirarak butce disiplini politikasina son verdigini 2008 butcesiyle gostermis oldu. Yanlis anlamayin, 2008'de verilecek 17 milyar YTL'lik butce acigi normaldir, dunya uzerinde butce fazlasi veren ulkeler azinliktadir. Bu bizi hic bir sekilde krize, turbulansa surukleyecek bir gelisme de degildir.

Ancak bizim amacimiz gelecek yillardaki buyumemize destek olacak yatirimlar veya vergi azaltmalari icin kaynak yaratmak degil miydi? Elimizde olmayan 17 milyar YTL'yi harcayarak nasil kaynak yaratmis oluyoruz biri bana aciklarsa sevinirim. Bugunku yuksek buyume icin yarinki yuksek buyumeyi feda ediyoruz.

Bunun altinda yatan dusunce ise, kimse dile getirmese de, istihdamin arttirilmasidir. Istihdami 90'li yillarda sun-i yollarla arttirmanin neticesini krizlerde gorduk. Istihdami arttirmanin yolu faizleri ve enflasyonu kalici olarak dusurecek politikalar izlemektir. Bes senedir biz bunlari yapiyorduk, artik eskiye geri donuyoruz gibime geliyor.

Bu aciklama uzerine Merkez Bankasi ne dusunur bilemem. Insanin boyle "dostlari" olduktan sonra, who needs an enemy? Bence faizleri 50 baz puani kim ne derse desin dusurmek, kim ne derse desin, "hizli" indirim kategorisine girer, ozellikle butce harcamalarinda gevseme sinyallerinin oldugu bir ortamda. Merkez Bankasinin onunde iki alternatif var. Birincisi faizleri daha yavas dusurmek (veya hic dusurmemek), ikincisi ise 2008 yili icin yaptiklari %3.2'lik enflasyon tahminlerini yukari yonde revize etmek. Unakitan'in memurlara dedigi gibi 2+2=4

1 Yorum Var.:

kerem kagan dedi ki...

Economix, Turkiye'den uzakta oldugundan olsa gerek, MB'nin yaptigi 3.2 lik enflasyon tahminini gercek anlamda bir tahmin olarak algilamis. Biz Turkiyeliler MB 3.2 deyince sunu anliyoruz:

"Amerika'da gayrimenkul piyasasinda sikintilar var, 2008 buyume tahminleri asagi yonde revize ediliyor. Eurozone'da da ne olacagi belli degil. Petrol fiyatlari rekor kiriyor, kuraklik tarimsal uretimi vurdu. Bu sartlarda faizleri dusurmeye baslamazsak o zaman 2008 de talep oyle bir daralir ki buyume yuzde 5'in bayagi altina duser, sn. basbakan da bizi ofisine cagirip hepimizi sira dayagindan gecirir."