Taksi Plakalari Piyasasi

Internette arama yaptikca bu konuda karsimiza yeni bilgiler cikiyor. Aksam gazetesinde 2.5 yil once cikan bir haberde carpici buldugumuz bazi noktalar sunlar:

1. Istanbul'da 18 bin adet kayitli taksi varmis, bu bilgiyi baska yerlerde de gorduk.

2. Taksi Plakasi Piyasasinin Merkezi Bagcilar Oto Center imis, burada bulunan 5-6 galericinin ellerinde 400 kadar plaka varmis, bunlar fiyatlari kendi aralarinda belirliyorlarmis.

3. "Taksimetre açtıklarında 15 YTL yazan bir yere korsanların 10-12 YTL'ye gittiğini anlatan taksiciler, korsan taksinin yoğunlukta olduğu yerlerde müşteri bulmalarının çok zor olduğunu bildirdi." Bu rakamlardan taksi ucretlerinde odenilen rakamin %20-33 civarindaki kisminin taksi plakasina gittigi sonucunu cikariyoruz. Demek ki bizim kabaca hesapladigimiz %25 rakami dogru gibi.

4. "Taksicilerin hemen hepsinin ortak görüşü ise plaka kiralamanın kaldırılması. Onlar plaka sahiplerinin bu işi yapması gerektiğini belirterek,'Böylece bu işi meslek edinenler taksicilik yapacak, kimse kimsenin sırtından da haksız kazanç elde edemeyecek. Yetkililerinözellikle bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz' dediler." Bu ifadelerden taksicilerin ekonomiden zerre kadar anlamadigi sonucunu cikariyoruz. Zaten aksini beklemek absurd olurdu.

Devletin mikro reform ozurlusu olmasini goz onune alirsak soruna cozumu yine piyasanin buldugunu soyleyebiliriz: korsan taksiler. Kafayi biraz calistirip organize olurlarsa ve teknoloji kullanirlarsa cep telefonundan tum Istanbul'a hizmet verebilirler. Bu 2-3 milyar dolarlik bir piyasa, Koc Sabanci el atmiyorsa parasi olan diger sirketlerin rahatlikla yapabilecegi bir is. Kanuni bosluk da muhakkak vardir. Mesela sirketin sundugu hizmeti "muzik dinletme" olarak tanimlarsiniz, bu hizmeti alan kisilere de bedava tasima hizmeti vereceginizi soylerseniz olabilir. Senelerce gazetelerimiz "gazete satiyoruz" kisvesi altinda pazarlamacilik yapmadilar mi? Biz de muzik hizmeti veriyoruz deyip taksicilik yapariz, muzik hizmeti vermeye bir kisitlama oldugunu zannetmiyorum.

Arkasi saglam, cebi derin birisi ilgilenirlerse kendilerine danismanlik yapabiliriz, Accenture'da calisan bir kac arkadas da yardimci olur, teknolojik altyapisini kurariz, cok zor degil.

1 Yorum Var.:

rdynk dedi ki...

muzik dinletme cok hos ya, yeni oneriler:

gazete okutma
yemek tarifi ogretme
gezen guzin ablalık yapma (dert dinleme servisi)
magazin servisi
yat uyu gezdirmesi bizden servisi
ruya gorene %10 indirim servisi
kıskananlar catlasın servisi