Orta Yol Mu Gercekten?

Soyle soyleyelim. Eger ihracatcilarin ve isci sendikalarinin yaptiklari baskilar olmasaydi Merkez Bankasi faizleri 25 baz puan indirirdi. Ihracatcilar da abartarak 2 puan olsun, 2 yetmez 3 olsun, 3 yetmez 10 puan indirsinler seklinde gazi veriyordu. Merkez Bankasi da orta yolu bulmak adina faizleri 50 baz puani indirdi.

Daha fazla indirseydi kredibilitesini kaybederdi. Onlar da bu durumun farkindalar. Yayinladiklari aciklamada soyle diyorlar:

"Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelismelere, dıs talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diger degiskenlere baglı olarak belirlenecektir."

Turkce mealini vereyim. Bu seferlik bir "esneklik" gosterdik ve faizleri olmasi gerekenden biraz daha fazla indirdik, ama ayni seyi gelecek sefer beklemeyin.

Merkez Bankasi bunu soyluyor ama gercek durum oyle degil. Ihracatcilar bence bu faiz indiriminden memnun olmadiklarini aciklarlar ve tam saha baskiya devam ederlerse bir dahaki toplantida da Merkez Bankasini faizleri 50 baz puan indirmeye zorlayabilirler. Ozellikle ekim ayindaki enflasyon orani da %1'in altinda gerceklesirse Merkez Bankasinin yapabilecegi cok sey olmayabilir yine.

Bu gerceklesmeler isiginda 2008 yilina yonelik enflasyon tahminlerime olan inancim biraz daha artti. Turkiye'yi uzaktan icerdekilere kiyasla daha dogru okuyorum gibime geliyor. Kendi analizim diye soylemiyorum, gercekten iyi analiz olmus. Okuyun, siz karar verin.

15 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Merkez Bankasi raporlari, enflasyonun hedeflenen rakam dogrultusunda bir patika icine girdigi soyluyor.

Yani oguz satici ve pesindekilerin yaptiklarinin, medya sovundan baska bir sonucu olmamistir

merkez bankasi, enflasyondaki olumlu seyri gordugu muddetce faiz indirim surecine 50 paz puanla devam edecektir gibi geliyor.

olmasi gereken de bence budur.

hala 16.75'lik o/n faizin bilesigi bile 18,2 iken, bu faize normal demek (ya da normal gormek) de ayri bir abesle istigal.

siyasi mudahale veya olagandisi kriz olmazsa, bu yıl 1 tam puan daha iner ve yilsonunu 15,75'den kapatiriz.

ozetle; tcmb faizi indirmeye devam edecek. faiz ve kur lobileri ne derse desin.

ekodok dedi ki...

Bence biraz abartmışsın. 50 baz puanlık indirim normal. Bunu baskılara bağlamak pek doğru değil. Faizde şok değil de normal indirim bekleyenlerin beklentileri içinde bu oran da vardı zaten.

Ayrıca ekim ayı enflasyonu yüzde 1'in altında gelirse enflasyonda işler iyi gidiyor demektir. Böyle bir durumda yıl sonunda enflasyonun yüzde 6'nın altına inme ihtimali belirir. Merkez Bankası'nın gelecek yıla ilişkin tahminlerine de destek gelir. O takdirde gelecek toplantıda 50 baz puanlık daha indirim yapmak neden yanlış olsun ki? Tabii bunu ceteris paribus olarak söylüyorum, onu da belirteyim.

Blog Sahibi dedi ki...

Ben Raymond James ve Ak Yatirim'in bultenlerini takip ediyorum. Her ikisi de 25 baz puan indirim bekliyordu. Bence piyasanin cogu 25 baz puan indirim bekliyordu, 50 baz puan bekleyenler de vardi ama (ben %50 50 baz puan bekliyordum mesela). O yuzden faiz indirimi beklentilerin uzerinde olmustur diyorum ve bunu Oguz Satici'ya atfediyorum.

Benim celiskili buldugum Merkez Bankasinin faiz oranlarini "orta vadeli enflasyon beklentilerine ve kamu harcamalarindaki gelismelere bakarak belirleyeceklerini aciklamalari. Nedense %4'luk enflasyon hedefini ciddiye almiyorlarmis gibi bir izlenime kapildim. Daha dun Eylul ayi butce acigi 3 milyar YTL'nin uzerinde cikti. Hukumetten mikro reformlar konusunda tek bir olumlu adim atilmadi daha. Ustune ustluk orta vadeli enflasyon beklentileri %5 uzerinde seyrediyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana tursusu.

Enflasyon hedefi %5 olsa tamam diyecegim de enflasyon hedefi %4.

GİZ dedi ki...

Temele sormuşlar uşakları Temel hayata bakışın ne hayattan beklentin ne Temel cevaplamış hayata dair ne beklentim olsun dünede % 50 yarınada % 50 verdim

Uşaklar demiş ula Temel ne diyorsun valla düne hayatta kalma şansıma % 50 verdim yarına yaşayacağıma % 50 verdim dünü kurtardık yarına bakalım ne edeceğiz.

neqx dedi ki...

Enflasyon rakamlari aciklaniyor, nerede olmasi hedeflemeyle belirlenmis, TCMB'nin yapacagi indirim 25 puan veya 50 puan olmus cok fazla farketmez, onemli olan istikamet!!!

molgu dedi ki...

bence de haksizlık ediyorsunuz.
merkez bankasi degil TİM ilanlarini kaale almak, bu ilanlari verileri arasina bile almamistir. Para politikasi kurulu toplanacak o kadar veri sonucunda 25 baz puanlık indirime karar verecek ama tim ilanlari sonucunda bunu 50 baz puana cıkaracak. Bu olacak sey mi?
merkez bankası ne zaman tim oligarklarini dikkate almis ki?
hatta tam tersine bu tur tepkiler ters tepmiştir bana gore.
75 baz puanlık bir indirimi bile dusunmuslerdir ama bu tarz tepkilerin kurumsallasıp bagımsızlıga golge dusurecegini hesaplayip vazgecmis bile olabilirler.
merkez bu donemde de faiz indirmeyecekse ne zaman indiricek.
siyasi kriz ihtimalinin bu kadar azaldigi bir donemde faiz de yıl sonuna kadar %16nın altina indirmeleri gerekiyor. cunku tezkere ciksa da meclisten kis geldigi icin operasyon yapilma ihtimali cok az.
ABD'nin iran operasyonu da ilk bahara kalacak gibi duruyor.
su an risk olarak sadece elektrik, su, dogalgaz zammı ve bütce acıgı onemli duruyor.

yani merkezin tutumu cok yerinde ve elestirileriniz haksiz bence.
orta vadede merkezin hedeflerinin tutması ve sizin hedeflerinizin tutmaması ihtimali de %50'den cok daha fazla.

bahsettiginiz yazinizda merkezin hedefinin %4 olmaycagini konusunda sizin hakli merkezin haksiz oldugunu yazmissiniz. sanirim bu elestiriyi merkez bankasi baskani bir kac defa cevapladi. bir kere mayis 2006 krizinden sonra enflasyon hedefinin tutmayacagini zaten merkez bankasi enflasyon raporlarinda teyit etti.
asagıdaki paragrafı 2007-1 sayılı enflasyon raporundan aldım.
"Bu doğrultuda güncellenen projeksiyonlara göre, politika faizlerinin 2007
yılının ilk üç çeyreğinde sabit tutulduğu ve sonrasında kademeli bir indirime
gidildiği varsayımı altında, yüzde 70 olasılıkla; enflasyonun 2007 yılı sonunda
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Enflasyon Raporu 2007-I 3
yüzde 3,6 ile 6,6 (orta noktası 5,1) arasında, 2008 yılı sonunda ise yüzde 1,6 ile
5,2 (orta noktası 3,4) arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir "

yani merkez bankası tahminlerinde yıl sonunda yuzde 4 hedefinin tutmayacagı tahmin edilmisti fakat bu hedeflerin degistirmek o kadar kolay degil. bir kere enflasyon hedefini hukumetle beraber belirlemisti ve 3 yıllık hedef onune koymustu ve bu hedefi yıl ortasinda revize etmenin bir manasi yoktu.

yazdıklarınızdan sizin son 5-6 ayda merkez bankasının yayınladı raporları okumadıgınız gibi bir izlenime kapılıyorum. inş. yanılıyorumdur.

ekodok dedi ki...

Sevgili Ekonomix,

Eğer yüzde 4'lük enflasyon hedefini baz alırsan haklısın, Merkez Bankası'nın son faiz indirimi kararı hakikaten de bu hedefle bağdaşmıyor. Fakat Merkez Bankası'nın enflasyonla ilgili olarak sadece hedefleri değil, bir de tahminleri var. Yüzde 4'lük hedef orta vadeli bir hedef. Yani Merkez Bankası enflasyonu orta vadede bu düzeye çekmeyi ve de o civarda tutmayı hedefliyor. 2007, 2008 ve 2009 hedefleri aynı ve yüzde 4 düzeyinde. Fakat bu hedefin en azından 2007 için tutmayacağını bildiği için baştan beridir de 2007 enflasyon tahminleri farklı. Son Enflasyon Raporu'na bakarsan (s. 6) şu cümleyi görürsün:

[...] politika faizlerinin yılın son çeyreğinin başından itibaren ölçülü olarak indirildiği varsayımı altında; enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2007 yılı sonunda yüzde 5,1 ile 6,9 arasında (orta noktası 6,0), 2008 yılı sonunda ise yüzde 1,5 ile 4,9 arasında (orta noktası 3,2) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

İşte enflasyon şu anda Merkez Bankası'nın bu senaryosuna uygun bir seyir izliyor. 2008'de ne olur bilmem ama 2007 sonunda enflasyonun Merkez Bankası'nın bu tahmin aralığının içinde yer alması ihtimali oldukça güçlü. O nedenle ben son faiz indirimlerini normal karşılıyorum. Enflasyon bu senaryoya uygun gittiği sürece de bu indirimler sürecektir diye düşünüyorum.

ekodok dedi ki...

Tesadüfe bak. Ben önceki yorumu yazmaya çalışırken Molgu da benzer konuya değinmiş.

molgu dedi ki...

aklın yolu bir :)

ahmet dedi ki...

İlginç olan bir şey var: Uluslarası likidite koşulları (ne demekse), değerlenen TL, enflasyon beklentileri falan derken içerde ve dışardaki hemen herkes tarafından Türkiye'nin (ABD'ye rağmen) savaşa girme ihtimalinin gözardı ediliyor olması. Bunu neye yormalıyız? Geçmişte savaşa girme olasığı İsrail gibi ülkelerin parasının bile canına okumuştu. Bizde de 2002 çalkalanmalarını hatırlayın. İşler çok daha fazla ciddiye bindiğinde ne olacak bakacağız. Şimdilik spekülasyon yapmayacağım. Ancak eğer olacaksa dalga elbette geçici olacak. Bence böyle bir durumda izlenecek yegane prosedür: 'faizi savunup (yükseltmeyip) dövizi rahat bırakmak (döviz satmamak)' şeklinde olmalı.

Ekonomix 'önemli olan parayı basanların enflasyon tahminleri' demişti. Piyasada oluşan faiz oranlarına bakacak olursak en az 1 puan düşüşü satın aldıkları anlaşılıyor. Yani hayal kırıklığına uğrayan ihracatçı sıfatıyla ortalıkta dolaşan fakat aslen ne tür işler yaptıkları bilinmeyen çığırkanlar grubu değil. Ben MB'nin bunları dikkate aldığını hiç zannetmiyorum.

Asıl baskı onların daha fazla önem verdikleri finans kesiminden geliyor. Akbank ve İşbankasının genel müdürlerinin beyanatlarını hatırlayın.

Piyasalar daha da sabırsız olacaktır. İştahla faiz indirimi bekleniyor - beklemeye devam edecekler.

Şimdi, eğer önümüzdeki 3 ay enflasyon rakkamlarındaki iniş devam ederse ve piyasalar savaş ihtimalini pas geçerse finans çevrelerinin baskısı çok ama çok büyük oranlarda ağırlaşabilir. Şubat ayında dile getirdiğim endişemin gerçekleşme olasılığıyla karşı karşıyayız. Ben bu olasığa karşı ufak ufak indirimlerin yapılmasını taa sene başından beri savunuyordum. Şimdi daha dengeli bir pozisyonda olabilirdik. Hatta yanlış hatırlamıyorsan Ekonomix ile iddialaşma durumumuna bile gelmiştik. Aralık enflasyon rakkamları açıklanana kadar 'sonuçlar' belli olmayacaktır. Artık bu noktadan sonra konuşmanın anlamı kalmadı. Zamanı geldiğinde dönüp bakacağız.

selamlar
a.ç.

Blog Sahibi dedi ki...

Sevgili Ekodok,

Molgu ile ayni anda yorum birakmaniz iyi olmus aslinda. Dikkatinizi cektiyse sene basinda MB'nin enflasyon tahmini %5.1 iken zamanla %6'a yukselmis. Simdi de 2008 icin %3.2 tahmin ediyorlar. Faizleri bu hizla indirmeye devam ederlerse 2008 tahminini de yukari cekmeye baslarlar gibime geliyor.

Ben sahsen Merkez Bankasini enflasyon hedefi ve tahminleri konusunda asiri iyimser buluyorum. Tabii bu arada bahsettigim 2008 yili.

Isterseniz bir sene sonra gelip tekrar bakalim. Benim 2008 tahminim %5-6 arasi. Nokta tahminim de 5.2. Dikkat ederseniz verdigim aralik simetrik degil, nedeni de risklerin cogunun yukari yonlu olmasi. Eger 2008 enflasyonu %4.2'nin altinda cikarsa Merkez Bankasi bahsi kazanmis olsun; aksi taktirde ben hakli cikmis olayim.

ekodok dedi ki...

Ekonomix,

Evet, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin yıl içinde yükseldiğinin farkındayım. 2008 için de seninle benzer beklentilere sahibim. Fakat anlatmak istediğim şu ki şimdilik enflasyon Merkez Bankası'nın tahminlerine uygun gidiyor ve bu nedenle de faiz indirimleri normal. Bu cümlenin altını çizmek gerek. Tahminimce enflasyon yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın tahminlerine uygun gidecek ve faiz indirimleri de sürecek. Burada yol ayrımına 2008'de gelinecek. Eğer o yol ayrımına gelindikten yani enflasyon Merkez Bankası'nın tahmin ettiği yoldan çıktıktan sonra da faiz indirimleri devam ederse, bu indirim kararlarının baskı sonucu alındığı açıkça ortaya çıkar. Fakat o zamana kadar bu konuda Merkez Bankası'na söylenebilecek birşey yoktur diye düşünüyorum.

şekerim dedi ki...

Bi laf vardı..Zamansız yenen
hurmalar...........?Neydi devamı ya? Hırpalar mı?Cırmalar mı ydı ne?
Dur bi koşu akıllı bir doktora sora
yım.

Şimdi bu daracık yerde rakamlara
boğulup birsürü laf salatası yapma
ya gerek yok.Herkesin kendince doğ
ru bulduğu bir hesabı var zaten.
...mix/..met i kendi düşünceme
daha yakın buluyorum mantıken.
Aklın yolu birdir ama;son anda
yapılan gözlem ve olasılık hesapla
rı ve mantıkla dozunda harmanlan
mazsa her zaman doğru olmayabilir
Kamyoncuların damper arkalarına
yazdığı 'Geç kaldı desinler,geçmiş
olsun demesinler'lafı hayatın ta
içinden bir gerçektir.
Bana göre 2 çeşit insan vardır.
(millet de diyebilirsin lider de)
Biri;girdiği yolda hızla ilerler
ken olası b.ka basıp sonuçlarını yaşayarak öğrenen insan..
(yol bu kardeşim..A B noktaları
arasında en kısa ve hızlı gidilecek
en doğru yol olabilir..amma..kuş bu
sıçar,köpek bu pisler)
Diğeri genel olarak girilen doğru
yolda karşısına çıkan b.ka basmayıp
çevresinden dolaşan insan..
(ha..atlarım dersen bir,iki..hiç
kimsenin bilmediği garantinmi var?
uçarım diyorsan hiç kimsenin göremediği kanadınmı var?)Kanat
dedin ..aklıma cari fazla geldi şimdi?!!Dünkü Referans da Ufuk diye birinin tablolu bir analizi vardı.GOPlara akan paranın cari açığı önemsemediğini başlık atmış.İbretle okudum.Süzme!!? ya bu hedge fonların yöneticileri
galiba. Neyse uzatmayalım.
Söz konusu edilen raporlar kaç ay
geride kaldı.Bu kadar sürede düşük
te olur erken doğumda .Burası
Türkiye..
Ben severim tedbirli olanı.
Şu karaladığım şeyden bir iki mısra
yazayımda bitireyim..

Sineklerin Efendisi(devam)

Doğru bildiğin yolda hızla koş yılma!
Işığı görürsün belki kıyamete
varınca..
Okuda şu sözümü sakın unutma!
Basarsan b.ka..BÜTÜN SİNEKLER
SANA KONAR ha..!

Cebir Kismiturev dedi ki...

Sayin Ekonomix

Brezilya ile ilgili yaziyi okurken bir soru geldi aklima, Sok faiz indirimi ile killandirmadan yapilna faiz indirminin kurlara etkisinin ayni oldugunu soyleyebilirmiyiz acaba?

Blog Sahibi dedi ki...

Yucel Bey,

Guzel soru, ancak kartlarda sok faiz indirimi olmadigi icin baska bir zaman cevaplayalim. Cevabi oyle basit degil.