On Puanlik Uzman Sorusu

2007'nin ucuncu ceyreginde, yani Temmuz-Agustos-Eylul aylarinda, Amerikan ekonomisi darbe uzerine darbe yemisti. Kimi ekonomistlere gore ev fiyatlarindaki balon patlamis, yuzbinlerce Amerikali evlerinden olmus, bir suru kredi kurulusu iflas etmis, kaldirac kullanarak yatirim yapan bir cok banka buyuk zararlar etmis, konut piyasasi durmus, ustune ustluk petrol fiyatlari yuksek seyrine devam etmis, ve hatta dolar euro karsisinda 1.4 degerine kadar dusmustu. Bu ekonomistler "Amerikan ekonomisi darbe yedi, bu bizi de kotu etkileyecek" seklinde sozlerle isin ucunu Turkiye ekonomisine kadar getirdiler.

Aradan zaman gecti, ve veriler gelmeye basladi. Simdi 10 puanlik uzman sorumuzu soruyoruz. Amerikan ekonomisi 3. ceyrekte ne kadar buyudu? Ya da bu ekonomistlerin anlayacagi dilden soruyu tekrar soralim. Amerikan ekonomisi 3. ceyrekte ne kadar kuculdu?

Amerikan ekonomisi kuculmedi. Hatta 2006'nin 1. ceyreginden beri en buyuk buyume rakamina ulasti. Evet, Amerikan ekonomisi 3. ceyrekte %3.9 buyudu (neredeyse Turkiye kadar buyumus adamlar). Sakalimiz yok ki sozumuz dinlensin.

Ekleme: Bu arada insaat sektoru 3. ceyrekte %20 kuculmus. Ancak insaat sektorunun ekonomideki payi %5 oldugu icin bu toplam buyumeyi sadece 1 puan dusurmus. Hic akillarina "ulan bu insaat sektoru 5 yil boyunca %15-20 buyurken Amerikan ekonomisi neden Cin kadar hizli buyumuyordu?" sorusu gelmedi mi?

1 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

The economy grew at an annualized rate of 3.9% in the third quarter, the Commerce Department said this morning. That's the best performance in six quarters -- and well above economists' expectations for a 3.4% annualized pace. The economy grew at a 3.8% annualized pace in the second quarter

Tabiiki, Kasim ve Aralik ayindaki revisyonlara da bakip ona gore cevap vermek lazim ama o zamana kadar kim bekleyecek...