Neye Niyet Neye Kismet

Ekonomide en sevdigim kavramlardan bir tanesi de "unintended consequences"dir. Politika yapicilarin bir yeri yapmaya calisirken hic hesap etmedikleri baska bir seyi bozmalari durumunu ifade eder, ya da kisaca "neye niyet neye kismet" de diyebiliriz. Mesela Demirel 90'li yillarda issizlige cozum olarak erken emekliligi getirdi. Boylece erken emekli olan memurlarin yerlerine yenileri konularak issizlik problemi bir parca cozulmus oldu. Haa, bu arada SSK aciklarinin sicramasi, ulkeyi krizlerden krizlere suruklemesi, son care olarak dincilerin (AKP oluyor bu) iktidara gelmesi, AKP'nin butce aciklarini kapatmak icin sigara ve ickiye zam yapmasi, vs. vs. Demirel'in hesap etmedigi sonuclar olmus.

Evet, piyasalara suni yontemlerle mudahale etmek beklenmedik sonuclar dogurabilir. Dinci AKP "gunah vergisi" almak adina icki ve sigaraya zam yapinca once bilyeli raki siseleriyle tanisma firsatina kavustuk. Radikal'de cikan habere gore de terorist PKK senede $200 milyon civarinda bir gelire kavusmus. Sigara kacakcilari 2.5 milyar YTL gelir elde ediyorlarmis, sinirdan sahte sigaralari gecirirken de PKK'ya %10 harac veriyorlarmis. Eh iste, kime niyet kime kismet!

Vatan evlatlarinin kanlari sizce Demirel'in mi, yoksa Erdogan'in mi ellerinde?

3 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

Almanyada da malbaro 3.5-4 eurodan satiliyor, orada teror yok sehit de yok. haa siz buna da seteris paribus diyip gecersiniz. hassas konulari ekonomik sablonlara uydurmak icin carpitmayin.

Farazi dedi ki...

tek kelimeyle mide bulandirici, dont sink that low ekonomix, pls dont.

Blog Sahibi dedi ki...

Demirel'in ve Erdogan'in teror orgutunun gelirlerine uyguladiklari politikalarla katkilari olmadigini gosterebilir misiniz?

Ben bu yazida Demirel ve Erdogan'in uyguladiklari politikalar PKK'ya gelir saglanmasi acisindan gerekli ve yeterli kosullardir demiyorum. Belki 100 tane daha baska faktor vardir (vaktiniz oldugunda bu konudaki kitabi da siz yazarsiniz artik), ama bu uygulanan politikalarin yanlisligi gercegini degistirmez.