Buffalo - Sehir Ekonomisi

Urban economics (sehir ekonomisi) ekonominin onemli dallarindan bir tanesidir. Mankiw'in onerisiyle Ed Glaeser'in Buffalo hakkinda yazdigi yaziyi sizlerle paylasmak istiyorum. Bu hafta teror konusunu isliyoruz, ve getirilen cozum onerilerinden bir tanesi de bolge ekonomisinin kalkindirilmasi. Buffalo hakkindaki yaziyi okudugunuz zaman disaridan para harcayarak bir bolgenin ekonomisini kalici olarak kalkindiramayacagimiz hissine kapiliyorsunuz. Ekonominin dinamikleri neticeyi belirliyor. Yani mikro reformlar olmadan, sadece para harcayarak Guneydogu'nun ekonomisini kalici sekilde canlandirmamiz zor gorunuyor. Neyse yaziyi kendiniz okuyun, ne demek istedigimi daha iyi anlarsiniz.

Bu arada benim de Buffalo'ya gitmisligim vardir. Siradan bir Amerikan sehri gibidir, en onemli ozelligi Niagara Selalelerinin yanibasinda olmasi. 1905 yilinda Amerika'nin en buyuk 5. sehri imis, Chicago'dan daha buyukmus, sonra cokus baslamis. Sehrin en meshur yemegi tavuk kanatlari (buffalo wings).

1 Yorum Var.:

Farazi dedi ki...

Ya aslinda Gaziantep ile Urfa arastirilmali. Yan yana olan bu iki ilimiz arasinda olan korkunc farkliliklar neye dayaniyor. Gaziantep neden mil fark atmis, halbuki Urfa'nin potansiyeli aslinda daha cok. Enteresan bir tez konusu olabilir.