Kuzey Irak’a ambargo

Hepimizin yüreğini yakan terör olaylarının ertesinde ‘teröristleri destekleyen Kuzey Irak yönetimine karşı ne yapabiliriz?’ konusunu tartışmaya başladık. En çok askeri çözüm üzerinde duruluyor ama bazıları bunun maliyetinin taşıyabileceğimizden fazla olacağını düşünüyor. Bu yüzden son günlerde ekonomik ambargo çözümü daha fazla dillendirilir oldu. Bu görüşü savununlar Irak’a sattığımız mal miktarını sınırlandırarak ya da tamamen durdurarak Kuzey Irak yönetimini cezalandırmayı hedefliyor. Bu bana pek akılcı bir çözüm gibi gelmiyor. Çünkü,
- Türkiye, Irak’ın en fazla ticaret yaptığı ülke. Türkiye bildiğim kadarıyla Irak’a yılda 2,5- 3 milyar dolar civarında mal satıyor. Bu mal satışının durdurması Irak’ın değil, Türk işadamlarının cezalandırılması anlamına gelir. (Bu yüzden ABD ya da AB ülkeleri, ıvır zıvır ülkelere insan haklarına saygı gösterilmediğini gerekçe göstererek ‘şak’ diye ambargo koyarken, insan hakkının ‘İ’ sinin bulunmadığı Çin için böyle bir yöntemi aklından bile geçirmiyor). Iraklılar parayı verdikten sonra Türkiye’den ithal ettikleri malları başka bir ülkelerden de temin edebilirler.
- Ticaret insanları birbirine yaklaştıran, anlamaya çalışmaya zorlayan bir faaliyettir. Ticaretin önlenmesi ise diyalog yollarını kapatır. Türkiye’nin Ermenistan’a, ABD’nin Küba’ya, Batı’nın Kıbrıs’a uyguladığı kısıtlamalar sorunları çözmediği gibi kronik hale getirmedi mi?

4 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

on numara tesbit..

birine almayı değil satmayı yasaklamak cezadır.

Özkan D. dedi ki...

yalnız bu da farklı bir bakış açısı : "Habur sınır kapısı kapatılmalıdır. Bu kapıdan KDP yılda 400 milyon dolar kazanmaktadır. Her gün 3000 araç geçmekte, PKK ise araç başına 21 YTL almaktadır. Yurt içinde tonu 1100 dolar olan şeker ihraç edilince tonu 270 dolara düşmektedir. PKK, Habur'dan çıkardığı şekerleri tekrar Türkiye'ye satarak büyük kar etmektedir. Habur kapatılmadan terör bitmez. Habur'un kapatılması PKK'yı Kuzey Irak'ta barındıranlara büyük bir cevap olacaktır."
ümit özdagın 2005 yılında yazdığı bir yazı

ekodok dedi ki...

Rakamlar doğrumu bilmem ama burada yamukluğu yaratan Habur'un açık olup olmaması mıdır yoksa yurtdışında ancak 270 dolar eden bir malın yurtiçindeki fiyatının 1100 dolar olması mı? Bir daha düşünün. Bu bence Ekonomix'in önceki yazısında (Neye niyet neye kısmet) anlattığına güzel bir örnek olmuş.

neqx dedi ki...

ticaret sopasi cok fazla bir ise yarasaydi Fidel Castro coktan gitmisti.

Barzani yonetiminin cebine giren parayi azaltmak ebabinda degisik bir sinir kapisinin faydali olabilecegini zaten biliyoruz belki bu vesileyle devreye girer ve hayirli olur.