Ermeni Soykirimi Rakamlari (Sozde Armenian Genocide)

Dun aksam "The Daily Show with John Stewart" isimli programi seyrediyordum, Ermeni Soykirimindan bahsetti. 1.5 milyon Ermeninin olduruldugunu soyledi. 1.5 milyon lafi Wikipedia'da da geciyor. Ben ekonomistim, tarihci degilim. Bu olaya da ekonomi penceresinden bakacagim. Ama once sunlari belirtmeliyim: Bir Turk ile bir Ermeniyi yanyana koysam hangisinin Ermeni hangisinin Turk oldugunu soyleyemezsiniz, onlar da bizim gibi kara kuru bir millet. Bir de bu yazinin hic bir yerinde Ermeni Soykirimi olmustur ya da olmamistir anlamina gelecek hic bir ifade kullanilmamistir, pesin pesin soyleyeyim. Simdi yazimiza gecelim.

Ermenilerin oldugunden herkes bahsediyor, ortaya atilan bir suru rakam var. Kime inanacagim? Boyle durumlarda kendinizin bir arastirma yapmasi en mantikli olan cozum. Ben de merak ettim ufak bir arastirma yaptim bu konuda. Gecmisteki scientific paperlarin yeraldigi JSTOR.ORG'da bir arama yaptim. Karsima cikan makalelerden konuyla en alakali olani 1877 yilinda E. G. Ravenstein tarafindan Journal of the Statistical Society of London'da yayinlanmis "The Populations of Russia and Turkey". Makalenin amaci Turkiye (1877'de Osmanli degil Turkey
diyorlarmis Turkiye'ye, ilginc) ve Rusya'nin nufus, din, gibi konularda karsilastirmasini yapmak.

Ravenstein makalesi icin datayi Osmanlilar tarafindan yapilan cok da guvenilir olmayan (TUIK yok o zamanlar tabii) 1870 tarihli nufus sayimindan almis. (Turkler tarafindan bu konuda calisma yapilmis midir bilmiyorum, kendi hakkimizdaki bilgileri elin yabancisindan aliyorum gordugunuz uzere). Guzel bir calisma, bizim tarafli tarih kitaplarindan veya soylemlerimizden daha iyidir en azindan. Ben yazarin yorumlarina yer vermeyecegim sadece ilginc buldugum bir kac rakami sizinle paylasacagim.

Ilginc bir nokta Rus Imparatorlugundaki Tatar (Turk)lerin sayisi hemen hemen Turk Imparatorlugundaki Turklerin sayisina esitmis (7.9 milyon vs. 8.2 milyon). Avrupa'daki Turklerin sayisi (istanbul= 365bin dahil) 1767 bin. Bunlarin 800 bin'i Bulgaristan'da (2.3 milyon Bulgar'a karsilik), 350 bin'i Yunanistan'da (1.2 milyon Yunanliya karsilik), 185 bin'i Dobraja'da (bu neresi bilmiyorum ama bu bolgede 57 bin bulgar 35 bin romen yasiyormus o tarihte). Bosna'da sadece 5000, Arnavutluk'ta is 18 bin Turk yasiyormus 1870'de. Demek ki Bosna'dakiler Turk degil ama gercekten din kardeslerimizmis.

1870'de Istanbul'da 365 bin Turk, 130 bin Greek (Yunan), 80 bin Ermeni, 20 bin Bulgar, 20 bin Sirp ve 25 bin de diger Avrupa milletlerinden insanlar yasiyormus. Kabaca %55-60 civarinda Turk varmis yani. Asia Minor'da ise (bu Dogu ve Guneydogu Anadolu haric) simdiki Turkiye'nin Anadolu'daki topraklarina karsilik geliyor. Buradaki Turklerin sayisi 5639 bin imis 1870'de. Buna karsilik 653 bin Yunanli, 345 bin Ermeni, 50 bin Kurd, 200 bin Laz ve Grusians (bu nedir bilmiyorum ama Yazar Lazlari, Grusians, ve Circassians'i Iberians basligi altinda toplamis), 20 bin Arab, 40 bin Yahudi (o tarihte tum Imparatorluk icerisinde (kuzey afrika, ortadogu dahil) 185 bin Yahudi yasiyormus).

Dogu ve Guneydogu Anadolu bolgesinde ise (Yazar buraya Erzerum, Dierbekr, ve Van vilayetlerini dahil etmis ve adina da Kurdistan and Armenia demis) Turklerin sayisi 514 bin, 1186 bin Kurd, 333 bin Ermeni, 100 bin Laz, 220 bin Arab yasiyormus.

Yani 1870 yilinda suanki Turkiye'nin Anadolu tarafinda 6150 bin Turk, 1236 bin Kurd, 660 bin Yunanli, 678 bin Ermeni, 300 bin Laz, ve 240 bin Arab yasiyormus. O zamanlar 45 yillik bir zaman diliminde (1870'den 1915'e kadar gecen surede) nufus artisi yaklasik yuzde 40 civarinda. Ermenilerin hicbirinin bu surede bu topraklardan kendi baslarina goc etmedigini varsayarsak, toplam Ermeni sayisi MAXIMUM 980 bin'e gelir. Demek ki 1.5 milyon gibi bir rakam gercekten iskembeden sallanan bir rakammis.

Madem konu acilmisken su Kurd hesaplamasini da bir yapalim. Irak Suriye ve Arabistan'da ayrica 700 bin Turk, 65 bin Yunanli, 82 bin Ermeni, 375 bin Kurd, 61 bin Yahudi, ve 5.1 milyon Arab yasiyormus. Ermenileri Suriye'ye niye surdugumuz simdi anlasiliyor. Nufus sayimindan Anadolu'daki her bir Kurd'e karsilik 5 Turk yasadigini goruyoruz. 1920'lerdeki nufus degisiminden sonra Turklerin nufusunun %10 oraninda arttigini da biliyoruz. Diger goclerle beraber muhtemelen bu oran 1 Kurd'e karsilik 6 Turk'tur diye yaklasik olarak tahmin ediyorum. Iki populasyonun da ayni hizda buyudugunu varsayarsak, su an Turkiye'deki Kurdlerin sayisi yaklasik 10 milyon civarinda olur. Kurdlerin Turklerden biraz daha hizli cogaldigini varsayarsak (ki oyle) economist'te okudugum 12 milyonluk Kurd tahmini asagi yukari dogru gibi gozukuyor.

Bu yazida bahsettigim arastirma 1870 Osmanli nufus sayimini baz alarak 1877 yilinda bir Ingiliz tarafindan yazilmis. Daha Ermenilerin goc ettirilmesi falan ortalikta bile yok, guzel guzel yasiyoruz hepbirlikte. Yazar yazisinin sonunda "Tum imparatorluktaki Turklerin orani %33, bu oranla bu imparatorlugu sonuna kadar kontrol altinda tutamazlar, ellerinde kalsa kalsa cogunluk olduklari Asia Minor (Anadolu eksi dogu ve guneydogu) ve Trakya ve Dogu Bulgaristan kalir" gibisinden bir sonuc cikarmis. Sonuc tamamen Turklerin nufus olarak cogunlukta oldugu bolgeleri iceriyor, sonucta Dogu Bulgaristan'i kotu kaybetmisiz ama Dogu ve Guneydogu Anadolu konusunda oldukca basariliymisiz. Adamlar Sevr antlasmasiyla neredeyse o topraklari da elimizden aliyormus da Ataturk sagolsun.

Not: Diger ilginc bir rakam da Turkiye'den Amerika'ya gocen Ermenilerin sayisi. Su kaynak (Kuyumcuyan) 100 binden fazla Ermeninin Amerika'ya 1924 yilina kadar goctugunu soyluyor.

8 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

eline saglik.

Erdal dedi ki...

Hakikaten eline sağlık, bu memlekete böyle adamlar lazım. Binlerce tarihçinin yapamadığını yapmışsın.

Unutmayalım bu durumu ispat edemezsek suçlu biz oluruz çünkü herkes bizim suçlu olduğumuz yolunda kandırılmış.

isimsiz dedi ki...

ittihad ve terakkinin 10 yillik iktidari boyunca yaptigi tek onemli hareket ermenileri tehcir etmesidir. oyle yapmasalardi birinci dunya savasi sonunda bir sekilde dogu ve guneydogu anadolu elimizden cikardi.
ermenielrin yaninda kurtleri de tehcir etmis olsalardi son 25 yillik sorunlarimiz yasanmayacakti. o kadarini dusunememisler sadece gunu kurtarmak istemisler.
1 milyon civarindaki ermeninin yaklasik 1/3 u basta abd ve fransa olmak uzere bati ulkelerine goz etmistir, diger taraftan, lubnanda hatiri sayilir bir ermeni nufusu vardir (144 bin civarinda) dunyadaki tum ermenilerin sayisi gunumuzde yaklasik 7-8 milyon civarindadir (bakiniz wikipedia) o gunku turk ve ermeni populasyonu ile gunumuzdeki turk ve ermeni populasyonu arasinda bir interpolasyon yapsak ermenilerin yaklasik yarisinin (602 bin)o donemde ortadan yokoldugu anlasiliyor.
1870: 2007:
turk 8200 70000 (kurtler haric avrupadaki turkler dahil kaynak wikipedia)
ermeni 678 2230 (bati ulkelerindeki ve ortadogudaki ermeniler dahil dogu bloku ulkeleri haric)

ermenilerde turkler gibiartmis olsaydi gunumude 5787 bin olacaklardi. yani fiili gerceklesme
% 38.5 olmus

1915 icin 980 bin hesapladigina gore oranti usuluyle bu sayinin 1-0.385 u yani 602 bin ermeni bir sekilde yokolmus.

bizim idareciler konusamadiklari icin ben acik yaziyim. kardesim sen bir olum kalim savasindaysan ve bu savasta birileri sana ihanet etmisse cezasi bellidir. bugun de ayni sekilde turkiye bir sekilde abd ile savasa girerse ve kurtler bu savasta bizi arkamizdan vurursa onlari da ayni akibet bekliyor. dolayisiyla kurtlerin ermeni - rusya iliskisinden anoloji yaparak gerekli dersleri cikarmasi lazim.

son olarak kuzey iraka nudahale yapilacaksa kerkuk ve musul alinmadan harekat bitirilmemelidir. kibrisin sadece kuzeyindeki daglarini almakla benzer bir hareket yapilacaksa hic yapilmasin daha iyi olur.
ekonomik kriz cikarmis, batip iflas edermisiz hikayeleri ile bir yere varamayiz. adamlar plani yapmislar bize bu plani bozmak duser.

Mister No dedi ki...

Ellerinize, beyninize sağlık!

şekerim dedi ki...

Referanduma kadar verecekler ara gazını..Sonrası malum..
(HAYDİ HAYIRLI TRAŞLAR.!)

Adsız dedi ki...

Sözde soykırım hakkında yazı yazanlar burada yer alan ırkçı yorumlara izin verdiklerinden dolayı mutlu olmalılar.

İstatistikleri inceleyerek yorum yapmak isteyenler için konuyla ilgili olarak şu bilgiler yardımcı olabilir:
http://www.ata.boun.edu.tr/htr/tablo/cdta_dinsel-etnik%20degismeler.pdf

birisi dedi ki...

nasıl yani, siz şimdi farkında bile olmadan kürtler de bu ülkenin kurucu unsuru mu demek istiyorsunuz şu satırlarla:
"Bu yazida bahsettigim arastirma 1870 Osmanli nufus sayimini baz alarak 1877 yilinda bir Ingiliz tarafindan yazilmis. Daha Ermenilerin goc ettirilmesi falan ortalikta bile yok, guzel guzel yasiyoruz hepbirlikte. Yazar yazisinin sonunda "Tum imparatorluktaki Turklerin orani %33, bu oranla bu imparatorlugu sonuna kadar kontrol altinda tutamazlar, ellerinde kalsa kalsa cogunluk olduklari Asia Minor (Anadolu eksi dogu ve guneydogu) ve Trakya ve Dogu Bulgaristan kalir" gibisinden bir sonuc cikarmis. Sonuc tamamen Turklerin nufus olarak cogunlukta oldugu bolgeleri iceriyor, sonucta Dogu Bulgaristan'i kotu kaybetmisiz ama Dogu ve Guneydogu Anadolu konusunda oldukca basariliymisiz. Adamlar Sevr antlasmasiyla neredeyse o topraklari da elimizden aliyormus da Ataturk sagolsun." [Türklerin azınlıkta olduğu bölge Türkiye'ye kaldığına göre.]

rakamlara teslim olmuşsanız, bunu da hemen kabul ettiğinizi deklare edin de, faşist tarih yazımından en azından bir kara leke silinsin.

kurmay dedi ki...

Osmanlı Devletinde İstatistik Genel Müdürlüğü 1892 yılında kurulmuştur. Genel Müdürlük görevini 1892 yılında Nuri Bey, 1892-1897 yılları arasında Fethi FRANCO adlı bir Musevi, 1897-1903 yılları arasında Mıgırdıç ŞINABYAN isimli bir Ermeni, 1903-1908 yılları arasında Robert isimli bir Amerikalı, 1908-1914 yılları arasında Mehmet BEHİÇ Bey yapmıştır(9).

Görüldüğü gibi Ermeni meselesini siyasi alana taşıyan önemli olayların cereyan ettiği dönemde, Osmanlı nüfus bilgileri yabancıların kontrolü altındadır. Buradan hareketle, bugüne kadar aksi bir belge ve kanaat olmadığına göre Osmanlı nüfus bilgilerine itibar edilmesi gerekmektedir.

* 1893 Nüfus sayımına göre Ermeni nüfusu 1.001.465'tir.
* 1906 Nüfus sayımına göre Ermeni nüfusu 1.120.748'dir.
* 1914 Nüfus istatistiğine göre Ermeni nüfusu 1.221.850'dir(10).

Her üç grup veri kaynağı değerlendirildiğinde, gerek Osmanlı, gerek Ermeni ve yabancı istatistikler, I. Dünya Savaşı döneminde yaşayan Ermenilerin nüfusunun 1.250.000 civarında olduğunu ortaya koymaktadır.

http://www.ermenisorunu.gen.tr/turkce/yanitlar/yanit5.html