Enflasyon Raporu

Merkez Bankasi enflasyon raporunu yayinlamis. Adamlar ne tahmin yaparmis be. Petrol fiyatlari bekledikleri gibi $65 degil $75 gerceklesmismis, 2006 yılından bu yana süregelen hızlı
artışlar sonrasında oluşan yüksek bazın da katkısıyla gıda fiyatlarındaki artışlarının zaman içinde yavaşlayacağı varsayılmışmis, ancak, geçen süre zarfında gıda fiyatları bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek artışlar sergilemeye devam etmişmis. Neticede yil sonu enflasyon tahminini %7.3'e yukseltmisler.

Hatirlatiriz, bu senenin basinda enflasyon tahminleri %5.1 idi; simdi %7.3'e cikti. Ters koseye yatmaya devam ediyorlar.

2008 yili sonu icin tahminlerini de revize etmisler: 2007 yılının kalanında ve 2008 yılının ilk aylarında politika faizlerinin ölçülü olarak indirildiği ve sonrasında bir süre sabit tutulduğu varsayımı altında, enflasyonun 2008 yılı sonunda yüzde 2,5 ile 5,7 arasında (orta noktası 4,1), 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1,7 ile 5,5 (orta noktası 3,6) arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Evet, gecen sefer tahminleri %3.2 idi, simdi %4.1'e yukselttiler. Elestirilerimde hakli oldugum yine ortaya cikiyor. Hukumetin harcamaci politikalarini ve Merkez Bankasinin acil bir sekilde faiz indirmesini goz onune alarak 2008 sonunda enflasyonu %5'in altinda gorebilecegimizi cok umut etmiyorum.

1 Yorum Var.:

Investor dedi ki...

http://guncelanaliz.blogspot.com/2007/10/terr-olaylarna-ok-farkl-bir-bakltfen.html

Ekonomix hocam şu yazıyı okumanızı ve blogunuzda bununla ilgili bir yazı yazmanızı rica ediyorum..