Hukuk Sokağı: Bu ülkede linç serbest

Bugünkü Hürriyet'ten bir haber:

FATİH’teki İsmailağa Camii’nde emekli imam Bayram Ali Öztürk’ün katil zanlısı Mustafa Erdal’ın linç edilmesiyle ilgili davada, sanık İrfan Can, cemaati öldürmeye teşvik etmekten dört yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanık Ali Akhan ise delil yetersizliğinden beraat etti. Mahkeme, sanık Can’ın olay günü Öztürk’ü bıçaklayan Erdal’ın başını itip mihrabın mermerine vurduğunu hatırlattı. Heyet, sanık Can’ın, maktulün elinden aldığı bıçağı havaya kaldırarak cami cemaatini suç işlemeye teşvik ettiğini, kimlikleri tespit edilemeyen kişilerin tekme tokat vurması sonucunca Erdal’ın öldüğünü anlattı.
4 yıl 2 ay hapis
Mahkeme, Öztürk’ün öldürülmesinin doğurduğu tahrik altında cami cemaatinin maktulü öldürmesine teşvik etmekten sanığa TCK’nin 81/1. maddesi gereğince müebbet hapis cezası verdi. Ancak eylemin suça yardım olduğuna kanaat getiren mahkeme, cezayı takdiren 10 yıl hapis cezasına indirdi. Eylemin tahrik nedeniyle işlendiğini de göz önüne alan mahkeme, cezayı önce beş yıl, ardından sanığın duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak dört yıl iki ay hapis cezasına indirdi.

Yuh be!! Adama ceza vermemek için ne gerekiyorsa yapmışlar. Muhtemelen o 4 yıl 2 ay da (zaten hepsi de yatılmıyor bildiğim kadarıyla) tutukluluk süresine sayılıp serbest bırakılacaktır. Bari üstüne bir de madalya verseydiniz. Durun, daha iyisini buldum. En iyisi 4-5 yıllık eksi ceza verin, gidip bir suç daha işlediğinde o süreye sayılıp hiç hapis yatmasın. Nasıl fikir ama...

Nedendir bilmiyorum, Türkiye'de suçlulara en az cezayı nasıl veririz diye yapılandırılmış bir hukuk sistemi var. Bu hukuk sistemi de çok normal olarak insanımızı caydırmak yerine suça teşvik ediyor. Türkiye'nin herşeyden önce bu hukuk sistemini elden geçirmesinde fayda var. Suçlulara en ağır cezayı nasıl veririz diye yapılanmış bir hukuk sistemi kuralım demiyorum ama cezaların suçtan caydıracak bir ağırlıkta belirlenmesi sağlanmalı. Yoksa herşey hikaye. Bu cezadan sonra ülkede yeni linç vakaları görürseniz de hiç şaşırmayın bu arada.

3 Yorum Var.:

mr. brooks dedi ki...

"Türkiye'de suçlulara en az cezayı nasıl veririz diye yapılandırılmış bir hukuk sistemi var."

Bu cümleyi günlerdir ceza hukuku çalışan biri olarak neredeyse her saat kendi kendime tekrar ediyordum.

miglate dedi ki...

Bu kadar az ceza verilmesi bu cinayetin planlı bir cinayet olabileceği ihtimalini de doğurur. Maalesef bu ülkede belli hedefler, belli çıkar odakları tarafından öldürülüyor ve ne yazık ki şu anki gündemden de takip edildiği üzere devlet bu insanların üzerine gitmeme konusunda gerek yargı gerekse de içişleri bakanlığı nezdinde elinden geleni yapıyor.

Unknown dedi ki...

Mr Brooks,

Suçlunun "kader kurbanı" olarak görüldüğü yerde böyle bir garabet normaldir.