Reel Faiz Meselesi: Revisited

Hazir elim degmisken bir yazi daha yazayim. Hikayemiz bundan 7 ay once basliyor. O zamanlar begendigimiz bir analist olan Serhan Cevik abuk bir hesaplama yaparak Turkiye'deki "forward-looking" reel faizlerin %13.5 seviyesinde oldugunu belirten bir yazi yazdi. Biz de bunun uzerine "baba ne duruyorsun, Morgan Stanley'nin milyarlarini gel Turkiye'ye yatir, bu firsati kacirma" diyerek kendisiyle dalga gecmistik. Asil soyledigimiz sey ise suydu:

"Merkez Bankasinin sene sonu enflasyon hedefi %4 olduguna gore, ve suan enflasyondaki egilim %6-7 gibi bir rakami gosterdigine gore sunu aciklikla ifade edebiliriz. Faizler Merkez Bankasinin hedefine ulasmasi icin yeterince yuksek degildir. Gercekten hedefimiz %4 enflasyon ise faizlerin simdikinden cok daha yuksek olmasi gerekmektedir. Baska bir ifade ile reel faizler DUSUKTUR, yuksek degil. Bizim soyledigimiz budur."

Gordugunuz uzere biz Merkez Bankasinin %4'luk faiz hedefinin ciddi olmadigini, kimsenin de (Serhan Cevik ve bir cok kose yazari disinda) bunu ciddiye almadigini belirtmistik. Aradan 7 ay gecti ve yil sonunda enflasyonun %4 olmayacagini herkes biliyor artik. Serhan Cevik'e cift dalmakla ne kadar hakli oldugumuz boylece ortaya cikmis oldu.

Son bir senedeki reel faizlerin %10 seviyesinde hareket etmesine ne diyoruz peki? Diyecek sey cok: son 6 aya bir bakin, darbe riskimi dersiniz, erken secim riski mi, secim ekonomisi riskimi, S&P'nin yarattigi CDO krizi riski mi, ne derseniz deyin ulkemizde riskten gecilmiyor. Bence %10'luk reel faize yatip kalkip dua etmemiz gerekiyor. Ayrica dikkat ederseniz Merkez Bankasi gecen sene faizleri %17.5'e yukselttikten sonra gosterge faizler %23'e de cikti, %17'e de dustu. Bu risk primindeki oynakligi gozler onune seriyor. Nominal faizler bu kadar oynak davranirken Merkez Bankasinin faizleri %17.5 da cakili duruyordu. Bu da bilmeyenlere ders olsun.

0 Yorum Var.: