Borsada Yatirim

Bir okuyucumuz "neden borsanin oynakligindan faydalanip alim satim yapmiyorsunuz, kariniz daha fazla olurdu" manasina gelen bir soru yoneltmis. Borsada yatirim yaparken sevmedigim iki sey vardir. Birincisi aciga satistir (Amerika'da uygulandigi sekliyle), ikincisi al-sattir.

Aciga satistan baslayalim. Gecen sene Can Adatepe isimli bir okuyucumuz vardi, kriz cikacagi beklentisiyle 1'e 10 kaldiracla VOB'da kumar oynardi, ne oldu bilmiyorum kendisine. 8 Ocak tarihinde biz kendisine su tavsiyede bulunmustuk:

"Dusuk sermayeyle leverage kullanarak short yapiyorsunuz, bence dikkatli olun derim, borsanin kisa vadede ne yapacagi hic belli olmaz."

Kendisi de bize hitaben sunlari soylemisti: "Ya bir de ben sizin şu "long only" konservatif düşünce tarzınıza alışamadım (sırf bu yazı için değil bu yorumum, genel olarak düşünce tarzınızın bu olduğu gibi bir sonuç çıkarttım, bütün yazılarınızı takip ediyorum da). Tamam iyi hoş, gerçekten ortalamada yükselir borsalar (Borsa Yorumları), uzun vadede hep kazanırız falan da... Bunlar zaten Benjamin Graham'den beri herkesin bildiği şeyler. Bence artık daha devrimci olmak lazım piyasayı dövebilmek için (beat the market :p)"

Tabii benim elestirdigim aciga satis (short) uygulamasi. Devrimci olmak "gereksiz risk almak" demek degildir. Muhafazakar bir yaklasimla da ozellikle Turkiye'de piyasanin uzerinde getiri elde edebilirsiniz. Biz neredeyse 2 senedir burada bunu sizlere gostermeye calistik. Ortalama %75 hisse senedi ve %25 bono ile IMKB'den daha dusuk risk alarak daha yuksek getiriler elde ettim, hem de gozlerinizin onunde.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.
Devami Sonra

0 Yorum Var.: