Borsadaki Yuksek Kazancim

Yatirim yaparken en cok parayi kan govdeyi gotururken dogru analizi yaparsaniz kazanirsiniz. Bu zamanlarda yanlis analiz yaparsaniz ayvayi yersiniz. Bakin gerizekali yorumcularin ne alim yapin ne de satim anlamina gelen "piyasalarin dalgalandigi zamanlarda ani kararlar vermeyin" turunden bir ifadede bulunmuyorum. Piyasayi iyi analiz ediyorsaniz boyle zamanlarda ya alim yapin ya da satim diyorum. Eee, boyle zamanlarda isin competanlari dahi analiz yapmakta zorlaniyor, o da ayri mesele.

Simdi iki tane ornek verecegim. Gecen ayi hatirlarsaniz kan govdeyi goturuyordu, ozellikle Amerika'da. Bizim piyasalarimiz da bu krize tepki vermis, benim takip ettigim bankalardan AKBNK 7.20'e, GARAN 7'e kadar dusmustu. Iste AKBNK'in 7.20 civarinda oldugu o gunlerde su yazida su satirlari yazmistim:

"Bugunlerde gozlemledigimiz sermaye yerdegistirmesinin kisa vadeli etkileri abartili olabilir. Mesela Turk bankalari cok ucuzladi. Toz duman yatistigi zaman bu kagitlar yine deger kazanacaktir. Faizlerin indirilmesi biraz daha uzun bir zaman alabilir ama faizlerin arttirilmasini beklemiyorum. Askerler de darbe yapacak gibi gorunmuyor, nerede o eski askerler be!!"

Gordugunuz uzere bu analizin uzerinden tam 4 hafta gecti ve AKBNK bugun 8.80'den, GARAN 8.5'den kapandi. Gordugunuz gibi faizden bir senede kazanamayacaginiz parayi (%20) borsada 1 ayda kazanabiliyorsunuz. Isin tek kotu tarafi bu tur "promosyonlarin" her gun olmamasi.

Ikinci ornek icin mart ayindaki dalgalanmaya veya sene basindaki petrol fiyatlarinin dustugu zamanki dalgalanmaya da gidebiliriz. Ama ben biraz daha oncesine gitmek istiyorum: 25 Eylul 2006

O zamanlar sitemizin mudavim okuyucularindan olan Tunc K. birazdan sizlerle paylasacagim analizin uzerine "Siz bu işten anlamıyorsunuz hırsın bilginin önünde gidiyor,yatırım felsefen yok,para işi aşırı iddayı kaldırmaz." seklinde bir yorumda bulunmustu. Tabii o zamanlar borsa 35000 civarina dusmus, dolar 1.6 YTL civarlarinda seyrediyor. Ben de GARAN hisselerini 4.2 YTL'den alali henuz 1 ay olmus, hisseler de yerinde sayiyor. Neyse "ben demistim" kismina gelelim.

25 Eylul 2006 tarihinde gozlerimi hirs ve asiri iddia bürümüs bir sekilde su yorumu yapmistim:

"Simdi piyasalarda ne oluyor onu aciklayalim. Uluslararasi piyasalarda petrol, dogal gaz, bakir, demir vs. gibi commodity denilen mallarin fiyatlarinda onemli dususler gozleniyor. Ulkemizde de benzin fiyatlarinin dusmesinden bunu gozlemlemissinizdir (evet benzin fiyatlarinin dusmesinin sebebi tuketici boykutu degil uluslararasi petrol fiyatlarinin dusmesi idi). Bu dususe bagli olarak bu hammaddeleri ureten ulkelerin para birimlerinde, sirketlerinin ve tahvillerinin degerinde dusus gozlemliyoruz. Nedeni ise petrol ihrac eden bir ulkenin fiyatlardaki dususlere paralel olarak gelecekteki gelirlerinde de dusus olacak olmasi.

Simdi Turkiye bu hammaddeleri ihrac eden degil ithal eden bir ulke. Petrol ve dogal gaz fiyatlarinda dusus olmasi bizi olumsuz degil olumlu etkileyecek bir gelisme, o yuzden de piyasalarda gordugunuz hareketlilik Turkiye icin olumsuz degil olumlu bir gelismedir. Turk varliklarini satip fiyatlarinin dusmesine neden olan gerizekalilarin kim oldugunu bilmiyorum ama bu bana bir cesit keriz silkeleme olayi olarak gorunuyor. Atiyorum ama, muhtemelen diger ulkelerdeki kayiplarini telafi etmek icin Turkiye'de bir kar realizasyonuna giden yabanci yatirimcilar bu gerilemenin arkasinda olabilir. Anlayacaginiz niye dusus oldugunu bilmiyorum ama bildigim tek sey Turk varliklarinin son gelismelerden sonra dusmesi degil yukselmesi gerektigi. O yuzden eger elimde nakit param olsaydi hic korkmadan bono veya hisse senedi alirdim.

Piyasalarda yeni bir dalgalanma oldugunu iddia eden oculere ise soyleyecek tek sozum "hic durmayin elinizde ne var ne yoksa satin da millet ucuzdan biraz kagit alabilsin" olacak."

Eveeeeeet. Bu yorumun uzerinden 1 yil gecti, sayisiz felaket senaryolari uretildi o gunden bugune. Rakamlara bakalim, mac nasil bitmis ogrenelim. IMKB %45'e yakin bir artis gostermis son 1 yilda, benim aldigim ve sizlerle de (o zamanlar adet oldugu uzere) paylastigim GARAN hisseleri ise %100'un uzerinde artis gostermis. Bir koyup 2 almisim anlayacaginiz. Dolar da YTL karsisinda 1.25'i zorluyor. Ellerinde ortalama $90 milyar tutan "akilli" Turk yatirimcilari da dolar bazinda -%20 (ya da yaklasik olarak $17 milyar dolar) kazanmalarinin sevincini yasiyorlardir herhalde.

Peki ben simdi ne diyorum? Hic utanmadan, cekinmeden, sırıta sırıta BEN DEMISTIM diyorum, daha ne diyeyim.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

4 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

bir de 17 agustos tan once akbnk'i 8.1 den satip daha sonra 7.70lerden takrar aldiginizi dusununce bu hesap iyice kaymakli oluyor birakin bizimkiler dolar nolcak desin

Investor dedi ki...

Doğrusu söylemek gerekirse arada bir satış yapıp tekrar alımla lotunuzu artırsaydınız 2 kattan daha fazla kazanırdınız hocam vergi ödememek için bence çok şey kaybediyorsunuz.
Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz ?

Blog Sahibi dedi ki...

Kagitlarin gunluk hareketlerini tahmin etmek gibi bir yetenegim olsaydi Forbes listesinde Bill Gates'in ustunde benim adimi gorurdunuz.

Diger bir porblem ise ben elimdeki kagidi X liraya satip bir de uzerine t lira vergisini odedikten sonra kagidin X-t-komisyon+faiz geliri fiyatina bir daha hic dusmemesi durumu. Bir de bunu yukselecegini dusundugumuz bir kagitta uygulamak cok da mantikli gorunmuyor.

Investor dedi ki...

Sayın hocam öncelikle günlük hareketleri tahmin etme çıkarımında neden bulundunuz anlamadım.
Şimdi elinizdeki garanti hisselerinin satış fiyatını nasıl belirliyorsunuz ;olayı akışına bırakıp süreç olumlu giderse uygun yerde satış mı yapıyorsunuz ,yoksa belirlediğiniz belli bir hedef fiyat aralığından mı satıyorsunuz.

Eğer cevabınız 2.dediğim yargıdaki gibiyse(Ben sizin böyle düşündüğünüzü görüyorum çünkü makro açıdan tahminler sonucu endeksin geleceği hakkında yorum yapıyorsunuz)madem gelecekte belli bir hedef fiyatınız var uygun yerlerde satış yapıp tekrar lot artırımına gitmiyorsunuz ve tahmin ettiğiniz fiyata kadar da endeksin mutlaka inişli çıkışlı bir süreç izledikten sonra hedefe ulaşacağını tahmin etmekteyim ve bu arada da bir sürü alım satım fırsatı doğacak ama siz vergi,komisyon gibi sebeplerden dolayı hissede satış yapmıyorsunuz ama lot artırımı yapsanız vergiden komisyondan kaybettiğiniz paranın çok daha fazlasını kazanacaksınız.Büyük geminin içinde küçük olgulara takıldığınızı söylemek isterim sayın hocam.

Bilmiyorum ben böyle düşünüyorum bunlar için sizin makrotahminleriniz yeterli yani günübirlik tahminlere gerek yok.
Son olarak sizin satış stratejinizi neye dayanarak yaptıgınızı merak ediyorum mesela garanti hisselerini aldığınız zaman satış zamanını hangi stratejilere dayanarak kurguladınız? Doğrusu bu konudaki düşüncelerinizi ben pek anlayamadım.Cevabınız bana doyurucu gelmiyor sayın hocam..

Teşekkür ederim..