Erdoğan'ın danışmanlığına talibim

Dün akşam TV'deki haberlerde duymuştum. Bugün de Star Gazetesi'ndeki şu haberde okudum. Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinde aldıkları oy oranıyla ilgili olarak şöyle bir değerlendirme yapmış:

“Siyasete yıllarını vermiş, siyasette ter dökmüş birçok insan AK Parti’yi yüzde 47’ye sıkıştırıp, ‘yüzde 53’ü ne yapacaksınız’ diye yeni bazı yorumlar getirmeye başladılar. Maalesef bunlar hesap da bilmiyor. Türkiye’de bir defa insanların şunu bilmesi lazım, kendinizi fazla zorlamayın bu seçimlerde yüzde 84 oy kullanılmıştır, AK Parti yüzde 84 oranında kullanılan oyun yüzde 47’sini almıştır. Eğer yüzde 100 üzerinden bu hesabı yapacak olursanız, AKP’nin aldığı oy yüzde 55.4’tür. Kusura bakmasınlar, bu hesapları biz de biliyoruz, bunların içinde biz de piştik.”
Hoppala! Bu nasıl bir hesap böyle? Yanlış ki ne yanlış. Fakat yanlışın nereden kaynaklandığını tam olarak anlayamadım. Bir ihtimal burada AKP'nin aldığı yüzde 47'lik oy oranının toplam seçmen sayısına oran gibi algılanmış olması. Bu durumda bunun geçerli oy oranı olan yüzde 84 içindeki payını bulmak için de, YSK'nın açıkladığı sonuçlardaki küsürat da dikkate alınarak, şu hesap yapılmış olabilir: 0.4658 / 0.8425 = 0.5529. Oysa oradaki yüzde 47'lik oran zaten AKP'nin aldığı oyların toplam geçerli oylar içindeki payıydı. Fakat Erdoğan'ın "...bu seçimlerde yüzde 84 oy kullanılmıştır, AK Parti yüzde 84 oranında kullanılan oyun yüzde 47’sini almıştır" demesi yüzde 47'lik oy oranının neyin oranı olduğunun zaten farkında olduğunu da düşündürüyor. Bu durumda yanlışın kaynağı bir matematiksel işlem hatası olabilir. Şöyle ki, "Eğer yüzde 100 üzerinden bu hesabı yapacak olursanız..." diyen Erdoğan burada AKP'nin oylarının seçmen sayısı içindeki payını hesaplarken çarpma işlemi (0.4658 x 0.8425 = 0.3924) yapması gerekirken bölme işlemi (0.4658 / 0.8425 = 0.5529) yapmış ve "Hah! Demek ki oyumuz yüzde 50'nin üzerindeymiş" heyecanına kapılarak bunun farkına varamamış gibi.

Hatanın nedeni ne olursa olsun ulaşılan sonuç yanlış. Erdoğan'ın "Kusura bakmasınlar, bu hesapları biz de biliyoruz, bunların içinde biz de piştik" demesi de işin komik tarafı. Acaba bu yanlış hesabı yapan bizzat Erdoğan mı yoksa danışmanları mı? Hesabı yapanlar danışmanlar olmasa bile başbakanı uyarıp hatasını düzeltmesini sağlayamadıkları için yine de suçlular. İşte buradan Başbakan Erdoğan'a açık çağrı yapıp danışmanlığına aday olduğumu iletiyorum. Diğer konuları bilmem ama en azından bu tür hesap konularında size yardımcı olur ve komik duruma düşmenizi engellerim efendim. Bu teklifimi bir düşünün isterseniz.

(Burada seçim öncesinde bizi AKP yalakalığı ile suçlayanlara da bir mesajım var. Aha buyrun başbakanın da bir hatasını bulduk ve ipliğini pazara çıkardık. Artık yalaka suçlamalarına biraz ara verirsiniz herhalde.)

10 Yorum Var.:

VolkanS dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
VolkanS dedi ki...

başbakan oy vermeyen herkesin oyunun aslında AKP'ye olduğunu varsaymış

0.4658 x 0.8425 = 0.3924
0.3924 + % 16 = %55

Hani muhalifler, biz oy vermeyenlerin de sesiyiz hepsi AKP karşıtı diyorduya. Tayyip de diyor ki:

Seçimi bizim kazanacağımız günler öncesinden belli idi. Vatandaş oy vermeyerek seçim sonucunu, yani AKP iktidarını onaylamış oldu

Ben böyle tevil ettim.

mr. brooks dedi ki...

bunu ben de yazmayi dusunuyordum. :) gercekten komik bir durum.
bir ilginc yani da gazetelerde bu haberin hicbir serh dusulmeden aynen yayinlanmis olmasi.
hickimsenin bunu farkedememesi medyamizin kalitesi hakkinda da fikir veriyor biraz...

mr. brooks dedi ki...

bir de
tayyip erdogan'in kendisine "%47 oy aldin ama karsinda %53 var" diyenlere boyle bir cevap vermeyi tercih etmis olmasi o sacmaliklara hak verdigi anlamina gelir ki isin asil yanlis tarafi bu bence.

yarin hesap hatasini anlayinca "tamam siz hakliymissiniz" mi diyecek merak ediyorum...

isimsiz dedi ki...

biraz hesap kitap yapinca en iyimser tahminle %55.2 buldum ama %55.4 e ulasamadim yine.
gecersiz oylarin kulanilan oylara orani %2.79.kullanmayan tum secmenlerin akp ye oy verdigini varsayarsak (bu oylarinda hepsinin gecerli oldugunu dusunelim)
akp:23.070.301
toplam gecerli oy:41.792.701
akp oy orani:%55.202
basbakan konusma metinlerindeki rakamsal bilgileri, ozellikle bu rakamlari iddiali soylemlere destek olusturmakta kullanacaksa, 2 ayri kisiye kontrol ettirmeden kursuye cikmasa iyi olur.

selenga dedi ki...

Başbakanın bu şekilde hesap yapmasını normal buluyorum.Ticari ilimler mezunu ama biliyorsunuz faiz olgusunu başbakan olunca Danışmanları sayesinde anladı.Daha önceleri bağlı olduğu ideoloji de faizi yasaklayacaktı hatırlarsanız

Serhad dedi ki...

Bence hiç zorlamayın danışman olamazsınız. Bir kere matematikten ve ekonomiden anlıyorsunuz :)

Unknown dedi ki...

anladigim kadariyla basbakan kurnazlik yapip halkin %53'unun degil de 0.53x0.84 unun yani %44.52 sinin muhalefet tarafindan temsil edildigini hesaplamis, bunu da 100% den cikartip %55.48 sonucuna varmis.

bana hesap hatasindan ziyade bir nevi muhalefetin one surdugu tezin yanlisligini ortaya koymus gibi geldi. Aslinda muhalefete demis oluyor ki, halkin %55.48'i sana karsi, tabi bu o %55.48'in hukumeti destekledigini mi gosterir, ayri bir tartisma konusu.

sarcasm?

ekodok dedi ki...

Sayın dsf,

Bu yorumunuz karşısında şapka çıkarıyorum. Asıl siz tam başbakana danışman olacak adamsınız. Malum ya, bizde danışman dediğin danışmanlık yaptığı kişinin hatalarını bir şekilde örtmesini bilen kişidir. Şu anda yaptığı hatanın mahcubiyeti içinde sesini çıkaramadığını tahmin ettiğim Erdoğan, eğer bu yorumunuzdan haberdar olursa "Hah işte, benim demek istediğim de buydu" diye üzerine atlayabilir. Bence bunu bir şekilde Erdoğan'a iletmenin yolunu bulmaya çalışın. Bakarsınız yeni dönemde başbakanlıkta bir danışmanlık kadrosu kapıverirsiniz. :)

ekoturka dedi ki...

Sayın EKODOK,

Sizin hesabınızın da doğru olmadığını üzülerek ifade etmeliyim. (siyasetçiler gibi konuştuğumun farkındayım!)
Arz edeyim:

22 Temmuz seçiminde,36 milyon kişi oy kullanmış, bunun 35 milyonu geçerli oy kullanmış. Bunun da 16.3 milyonu AKP'ye oy vermiş. ORAN yüzde 46.58 olmuş.
Oy kullanmayan kişi sayısı 6.7 milyon. Yani katılmayanlar: kayıtlı seçmenlerin yüzde 15.75'lik bölümü
Bunların tamamı sandığa gelip de AKP'ye oy verseydi, AKP'nin oy toplamı 22.8 milyon, oy oranı da yüzde 55 olacaktı.
Yine 6.7 milyon seçmen, sandığa gelip, AKP dışı partilere verseydi; yüzde 39.2 olacaktı.
Yani Başbakanın da, sizin de hesabınız yanlış.
Aristo sonucu: danışman ben olmalıyım !!
Sevgilerle,

ECOTURCA