Hedge Fund Sorusu

Okuyucu arkadaslardan biri hedge fonlar hakkinda bir iki soru sormus. Cevaplamaya calisayim.

Sorular sunlar:
hedge foncu agbelerimiz (gerci agbe degiller, genelde calısanların buyuk cogunlugu mba yi yeni bitirmis cocuklar oluyor) neden subprime piyasasını fonlamıslar?bu agbeler subprime piyasasında piyasa faizlerinin ustunde ne kadar kazanacaklarını umarak giristiler ki bu ise?emerging piyasalar varken bunlar subprime'e bir suru para baglamalarının rasyonalitesi nedir?bir de ben seyi merak ediyorum; Alan Greenspan bu fonların onunu actı, ama simdi ortalıkta yok. Kriz cıkınca neden ortalıktan kaybolur Greenspan? bu surecin yasanmasında onun hatalarının oldugunu dusunmemizi istemiyor mu?

Ilk once bir konuyu acikliga kavusturalim. Benim tanidigim butun hedge fon yoneticileri kelli felli adamlar; bir cogu en az 10 senesini vermis finansal piyasalara. Cogu hedge fon yoneticisi zaten buyuk yatirim bankalarinda nam yapmis kisiler, banka burokrasisinden bikip, kendi yonlerini cizmisler. Simdi bu adamlara yeni mezun muamelsi yapmak agar kacar. MBAli gencler ancak comez olarak ise baslarlar, en azindan benim tecrubem boyle.

Simdi gelelim esas soruya niye subprime piyasasi? Cunku bu piyasanin CDO (Collateralized Debt Obligations) tabir edilen finansal ensturmanlar sayesinde cok iyi getirisi vardi, hemde kitap uzerinde minumum riskte. Tahmin edersiniz ki, hic bir geliri olmayan insana (subprime denilen piyasa) borc vermenin de karsiligi yuksek oluyor. CDOlar bir sekilde(firsat bulursam detayli yazarim) piyasanin ustunde faiz odemesi garanti ediyorlar. Suprime piyasalara yatirim yapan fonlarin Hedge fonlarin sahip oldugu bircok ensturmanin kredi notu kredi riski yuksek olmasina ragmen, emerging market kredi notlarindan yuksekti. Ayrica Amerika cikisli bir cok hedge fon bu sekilde doviz kuru riskinide sifira indirgemis oluyorlardi. Bu iki sebep bile subprime CDO lari cazip kildi.

Alan Greenspan'e gelince. Greenspan'in hedge fonlarinin onunu actigi yoruma katilmiyorum.O'nun bu konuyla ve son dalgalanmalarla alakasi oldugunu da sanmiyorum, olsa olsa piyasadaki liquidity fazlaligina dikkatleri cekip, bunun surdurulemez oldugunu soylemistir. Fakat, boyle bir soyleminde nerdeyse $60 milyarlik piyasayi yikacagini dusunmuyorum, ki su habere bakarsaniz subprime daki sorunlara ragmen hedge fonlarin ortalamada S&P endeksinin uzerinde performans gosterdigini goreceksiniz. Hedge fonlar finansal piyasalardaki evrimin en son halkasidir. Nasil mutual fundlara alistiysak hedge fundlarada alisacagiz.

2 Yorum Var.:

molgu dedi ki...

Veritas sorumu cevaplamaya calıstıgın icin tesekkurler.

Alan Greenspan konusunda; Greenspan zamanında fed faizleri cok dusuktu ve bu dusuk faizlerden yararlanmak isteyen ve bir sekilde kredi alma konusunda pozitif gecmisi almayanların buyuk istahından bazı hedge fonların ve bankaların yararlanmak istemesi sonucu subprime piyasası buyudu. Ama Ben Bernanke'nin FED basına gecmesiyle art arda faiz artısları olunca odeme guclugu ceken bir cok subprime piyasası borclusu borcunu odeyememe riskiyle karsı karsıya kaldı. Burda faiz artısları sonucu olusan bu birbirinin tetikleyen dalgaların buyuklugunde Greenspan zamanındaki dusuk faiz oranlarınında etkisi oldugunu dusundugum icin Greenspan ile bu fonlar arasında iliski kurdum. ve Bu fonların yukselen bu faiz oranları karsısında hala bu piyasayı fonlamalarını anlayamamıstım ama siz bu piyasaların gorece iyi getirisinden kaynaklandıgını soylediniz.Bloombergte cıkan yazıda zaten 2006 yılında da bu fonların ciddi bir performans gosterdikleri belirtilmiş.

Hedge fonlar finansal piyasalarda son enstrumanlar olsada bu halleri ile finansal piyasaların kuresel olcekte derinlik kazanmasında olumsuz etkilerde bulunduklarını dusunuyorum. Belli bazı denetim ve calısma standartlarına kavusturulmaları gerekiyor.

tunckar dedi ki...

Bankalar hedge fonları batırmaya oynuyor!

Asıl sorun hedge fonlarla bankalar arasında.Hedge fonlar bankaları SEC'e şikayet etti,mesele bankaların hedge fonlara krediyi kesmesi.Bunun da nedeni daha fazla para kazanmak için bankaların türev işlemlerle hedge fonlarını shortlamaları.Amaç daha fazla kazanmak,tam bir orman kanunu,bankalarda köpek balığı avcıları aslında.Bence ne denirse densin finansal sistemin baş aktörlerinin bankalar olduğu hiç unutulmamalı.Köpek balığı denilen hedge fonlar sonunda bankaların sularına girmedikce yaşamaya devam ederler ama bankalar onların sularına girerlerse işleri daha da zor.
tunckar