At Gözlüğü ile Enflasyona Bakış

Geçenlerde "Enflasyon 37 yıl öncesine döndü" diye bir haber okumuştum. Bugün işten güçten biraz vakit bulunca acaba doğru mudur diye bir bakayım dedim. Bunun için de TCMB-EVDS'den yararlanarak aşağıdaki grafiği hazırladım. Yalnız bu sefer enflasyona her zaman yaptığım şekilde değil de at gözlüğüyle bakmayı denedim.


Aaaa, hakikaten de bu gözlükleri takınca herşey farklı görünüyor. Mesela demincek gözlüğü takmadan önce enflasyon gerçekten düşmüş diye düşünürken şimdi sadece konjonktürel bir dalgalanma olduğunu fark ettim. Çok düzenli olmasa da dalgalanma dalgalanmadır. Bu dalgalanma esnasında enflasyon biri 1980'de biri de 1995'te olmak üzere iki kez zirve yapmış. Daha önce biri 1968'de biri de 1982'de olmak üzere iki dip varmış. Şu anda yaşadığımız da enflasyonun üçüncü kez dip yapmasından başka birşey değil.

Sıkı durun, bu arada korkunç bir de kehanetim var. Grafikteki iki zirve arasındaki mesafe ne kadar dikkat ettiniz mi? 15 yıl. Eee, son zirvenin üzerinden ne kadar geçmiş? 12 yıl. Demek ki 2010 civarında enflasyon yine bir zirve yapacak. Sakın bu kadar kısa bir dönemde böyle birşey olmaz demeyin. 1980 ile 1982 arasında nasıl zirveden dibe gidiş olduysa, 2007 ile 2010 arasında da dipten zirveye çıkış pekala olabilir.

Ayrıca olmasa ne olur birader. Bu ülkede yıllardır at gözlükleri ile analiz yapıp "kriz geliyor, kriz geliyor" diye kehanette bulunan iktisatçılar (Iktisat nedir) hala el üstünde tutulmuyor mu? Belki bu kehanetimiz tutmazsa bizi de bir fark eden çıkar. Evet, evet, kesin karar verdim. Bu at gözlüklerinden birini her daim el altında tutmakta fayda var.

4 Yorum Var.:

Serkan dedi ki...

"When there are rational grounds for an opinion, people are content to set them forth and wait for them to operate. In such cases, people do not hold their opinions with passion; they hold them calmly, and set forth their reasons quietly. The opinions that are held with passion are always those for which no good ground exists; indeed the passion is the measure of the holder's lack of rational conviction. Opinions in politics and religion are almost always held passionately."
--Bertrand Russell, On the Value of Scepticism

Diyecek bir sey bulamiyorum, enflasyondaki dusmenin sanal oldugunu dusunen insanlarin iktisatci gozuyle yazilar yaziyor olmasi gercekten cok kotu. Peki acaba dusuk faizle 5,6 yil vadeli YTL cinsinden hazine tahvillerini alan insanlar enflasyondaki dususun kısa sureli bir sanal yanilma oldugunu anlamayacak kadar aptal mi? Ne kadar mantiksiz ve ideolojik ekonomistler var ulkemizde.

ekodok dedi ki...

Yanlış anlaşılmasın. Enflasyona at gözlüğüyle bakılan yer İktisatçı Gözüyle blogu değil burası. O tartışma başka bir konudan çıkmıştı. Ben sadece o tartışmadan esinlenip enflasyona bir de at gözlüğüyle bakayım dedim, hepsi bu.

Ergun / ADANA dedi ki...

Ergun / ADANA
:)
Ekodok'un da dediği gibi sanırım yanlış anlaşılmış. Aslında yanlış anlayacak şeyde yok ama; Çünkü;
At gözlüğü ile bakmak bir olaya zaten ne kadar cahil, dar ve gerçekçi olmadan bakmak demek olduğuna göre...
Ekodok sadece bence dalga geçmiş bu şekilde düşünenlerle... Değilmi Sn. Ekodok?

ekodok dedi ki...

Bingo