Paris turu tüketiciye patladı

Referans Gazetesi, 22.06.2007

Dünya GSM Birliği 1998'de GSM alfabesi oluştururken Türk heyetinin toplantılara katılmak yerine Paris'te gezmeyi tercih etmesinin faturasını cep telefonu kullanıcıları ödüyor.

Cep telefonlarının kullanımına dair standartların yeni yeni şekilenmeye başladığı 1998'de Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi (ETSI), cep telefonunda kullanılacak ortak yazılımı belirlemek için Paris'te toplandı. Ortak alfabeye her ülke kendi alfabesinde yer alan karakterlerini koymak için kıran kırana pazarlık yaparken, Türk heyeti toplantıya katılmayıp şehir turuna çıktı. Bu nedenle Çince, Japonca, Arapça, İbranice ile Avrupa ülkelerinde kullanılan farklı karakterler GSM alfabesini oluştururken Türkçeye özgü 5 (ç, ğ, İ, ı, ş) harf alfabede yer alamadı.


Ücret neden iki kat pahalı

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir


ETSI standartlarının belirlediği Standart GSM Alfabesi'nin (GSA) kullanıldığı mesajlarda 160 karakter bir kısa mesaj olarak tanımlandı. Bu alfabedeki karakterlerden her birinin büyüklüğü ise 7 bit. ETSI standartlarına göre bir SMS, 140 byte ve bunun karşılığı da 160 GSA harf. GSA dışında olan harfler de cep telefonu mesajında kullanılabiliyor. Ancak GSA dışındaki harflerden her birinin büyüklüğü 16 bit. Bu durumda 140 byte olarak tanımlanan SMS alanına GSA harfleriyle 160 karakter yazılabilirken unicode harfleriyle ancak 70 karakter yazılabiliyor. Örnekse SMS Türkçe karakterlerden oluşan "çığlık" olarak yazıldığında 78 bit yer kaplarken "ciglik" olarak yazıldığında 42 bit yer kaplıyor. Bu nedenle Türkiye yıllarca Avrupa'nın 2 katı ücretle mesajlaştı.

1 Yorum Var.:

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Mükemmel ha!

Yani olay Türk akli ve sonuclarinin sahâne bir göstergesi olmasa bizim milletteki cep telefonu cilginligina gicik oldurum icin "SMS'lesmesinler, iyi olmus" diyecegim :o)

Dün Leman aldim, kapaktaki karikatürde yazdigina göre -atmiyorlarsa- 13 ayda bir cep telefonu yenileme ortalamasina sahipmis Türkiye. Tam bir "ayrani yok icmeye..." durumu.

Bir de neden 2 kati ücretle mesajlastigimizi anlamadim. Unicode harfleri sadece 4 harf. Geri kalanlar GSA. kelime olarak "ciglik" gibi bir kelime secilirse iyi de atiyorum "arabayi kap gel" yazdiginiz zaman iki kati falan ödemis olmuyorsunuz, haberi dogru okuduysam.

Kaldi ki Türkiye'de SMS kültürünün Türkce karakter kullanimina ne kadar önem verdigi konusunu hic acmiyorum.