Neden bu şekilde düşündüğüme girmeden önce irtica ne demek, bir açalım. İrtica, sözlük anlamı ile "gericilik" demek. (Bkz. TDK) Toplumsal ve siyasi anlamları da içinde barındıran daha geniş bir tanım için Ahmet İnsel'in 8 Ekim 2006 tarihli yazısından alıntı yapıyorum:
Hisse Yorumları Küresel ısınma Karikatürleri Pesimist Nedir? Fraktal Nedir Borsa Nasıl Oynanır inovasyon nedir
"İrtica kelimesi, dilimize Arapça "rücu" kökünden türetilerek girdi. Sözlük anlamı, geri dönmek, eskiyi istemek. 20. yüzyıl başına kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme devrinin ihtişamlı günlerine dönüş arzusunu ifade etmek için kullanılıyordu. Bazı İslam tarihi uzmanları, bu kelimenin İslam öncesi cahiliye dönemine dönmek isteyenleri belirtmek için, Hz. Ebubekir döneminde kullanıldığını belirtiyorlar. Ama irtica kelimesinin Türkiye'de bugün geçerli olan yaygın anlamının kaynağı, 31 Mart Vakasıdır. İrticai girişimlerde bulunduğu varsayılanlar için kullanılan mürteci kelimesi, II. Meşrutiyet rejimine karşı çıkıp, II. Abdülhamid rejimine dönüşü arzulayanları belirtmek için, İttihat ve Terakki çevresi tarafından kullanıldı. Ama bu dar sınırda kalmadı. Kısa zamanda, sadece eski rejimi savunanları değil, İttihat ve Terakki yönetimine farklı nedenlerle karşı çıkanlar da "irticacı" olarak tanımlandılar. Böylece, irtica suçlaması İttihat ve Terakki'nin ilericiliğinin vurgulanması işlevini gördü. Bunu izleyen dönemde, sadece dinsel nedenlerle değil, siyasal ve toplumsal nedenlerle, Cumhuriyet rejimini kuran ve bunu sahiplenen güçlere karşı oluşan muhalefet hareketlerinin çoğunun, irticai hareketler olarak damgalanıp siyasal olarak bütünüyle gayrimeşru ilan edilmeleri bu yolla sağlandı. "
Şimdi gelelim bugün irtica tehlikesi var mıdır sorusuna. Kesinlikle vardır. 22 Temmuz 2007'de yapılması planlanan (yapılmama ihtimali de var, şimdiden söyliyeyim) genel seçimlerin 1912 seçimlerine (Neeee, 1912'de seçim mi yapılıyordu bu ülkede??) benzetilme çabası irtica tehlikesinin kesin bir kanıtıdır.
Hani ben notumu düşeyim de, siz ister okuyun araştırın, isterse direk yorum bölümünde hakaretlere başlayın. Sonra da bizi AKP yanlısı olmakla suçlayın.
6 Yorum Var.:
Siz Laisistleri irtica paranoyasıyla suçlarken, başka bir paranoyaya kendiniz düşmüşsünüz.Bazı AKP yanlıları "demokrat" lık kılıfı altında hareket ediyorlar da bazen karışıyor.AKP'li iseniz açık söyleyin, daha çok saygı duyarım.
Ben demokrasi adına AKP'yi savunanlardan kıllanıyorum bazı nedenlerle. Birincisi ilk defa demokrasi mağduru olan parti bu parti değil.Sustukça sıra kendilerine geldi.ikincisi daha önce demokrasi gavur icadıdır, kültür dayatması diyenler AKP'den sonra birden demokrat kesildiler.Demokrasi adına AKP'yi savunan insanlar ya saftır, ya da teokratik bir rejim özlemi içindedirler. İrtica'nın en büyük stratejisi insanları ,irtica diye bir şeyin olmadığına inandırmaktır. Sessiz ve derinden.
Ne tesadüf "mil" ben de senden acaip derecede kıllandım.
sesizvederinden@takkiye.lol
AKP'nin ilk defa mağdur olmaması neyi gösterir? AKP sustukça sıra kendilerine geldiyse şimdi de sen susma da sıra sana da gelmesin. Demokrasi adına AKP'yi savunmak için ne gereklidir tartışılır ama herhangi bir partiyi muhtıraya karşı savunmak demokrat olmayı gerektirir. Arkadaşlar bırakın AKP'yi irticayı. Asıl tehlike aramızda dolaşan uzaylılar. Sizlerin pek farkında olmadığınızı tahmin ediyorum ama tehlike büyük. Farkında değilseniz bu uzaylıların sessiz ve derinden gelmeleri. Siz tehlikeye uyandığınızda çok geç olacak.
demokrasi ile akpyi aynı platformda değerlendirebilme gayretinizi hayretle izliyorum.bilmiyorum ama ikisi aynı cümlede olmuyor,bu nedenle ben bir yorumda bulunamayacağım.
Demir,
AKP'yi desteklemekle demokrasi arasında direk bir bağ görmemenizi anlıyorum. Fakat ordunun yediği haltlara karşılık vermenin demokrasinin gereği olduğunu görmenizi bekliyorum. Malesef ne kadar da ne şeriat ne darbe denirse densin CHP'ye giden oylar orduya muhtıra işe yaradı sinyali gönderecek. Daha da kötüsü CHP'ye de iktidara gelmek istiyorsan ordu kozunu kullan denmiş olacak. Şimdi AKP'yi darbeye karşı korumak aynı zamanda bütün partileri de ordunun hükmünden kurtarmak için gerekli.
K. T.
Yorum Gönder