Halkbank'i Satmayin!

200,000 gecici iscinin kadrolu hale getirilmesi hala kafami mesgul ediyor. Derken aklima devlete tasarruf saglayacak bir fikir geldi.

Simdi Halkbank'in satisi esnasinda bir suru masrafa girilecek, araci kurumlar falan zengin edilecek, ilanlar verilecek, vs. vs. Ondan sonra yabancilara ucuza peskes cekiliyor diye Yigit Bulut edebiyatini ekranlarda izlemek zorunda kalacagiz. Ayrica milliyetci oylar da kaybedilecek. Cozum cok basit.

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Halkbank'in 2006 yili kari 863 milyon YTL imis. Ne ugrasacagiz, Halkbank'in hisselerinin tamamini bu 200,000 isciye goturup verelim. Bu iscilerin kadrolu yapilmasinin maliyeti de asagi yukari senelik 800 milyon YTL. Parasi her sene hazinenin kasasindan cikacagina Halkbank'tan kar payi alarak gecimlerini surdurur bu kisiler. Ayrica bu iscileri calistirmak (bos bos oturacaklar nasilsa, bilgisayarda fal bakacaklar) icin bir suru elektrik, kira, servis, yemek, cay parasi harcamak zorunda kalacagiz. Ayrica bir de emekli olduktan sonra 30 sene bakmak zorunda kalacagiz bu kisilere. Halkbank hisselerini bedava bu kisilere dagitarak buyuk tasarruf saglayabiliriz. Nasil fikir?

Not: 200,000 devlet memurunu kadrolu yapmak Halkbank gibi buyuk bir bankayi 200,000 kisiye bedava dagitmakla esdeger bir davranis. Bence Guneydogu Anadolu Bolgesini de satalim da Turkiye'deki issizlik problemini kokunden kaziyalim (zaten issizlik orada daha yuksek).

Notun notu: Hem anayazida hem de anayazinin notunda kinaye sanati kullanilmistir. Dikkatli okuyunuz, kansere yolacabilir, en azindan adami verem eder.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bu yaziyi hollanda'da yasayan Turk ogrencilerine hizmet veren bir forumda kullandim. Kaynagini da belirttim ayrica, adres: http://forum.turksestudent.nl/index.php?showtopic=17699&st=270&gopid=905652&#entry905652

Blog Sahibi dedi ki...

Kaynak gosaterdiginiz icin tesekkurler.

Adsız dedi ki...

biraz tecahul-u arif de var gibi.
c.y.

Adsız dedi ki...

bu 200bin kişi yüzünden isyanlardasınız :)
isterseniz bi miting düzenleyelim Türkiyede, enazından blogtan 3 - 5 kişi yürürüz, ağac bile dikeriz :D
daha önceki yazınızda dediniz ya, 200.000 kişinin yalnızca kararsız olanları nın oyunu cekerler, oysa bu olay yüzünden bir çok kişi de AKP ye oy vermekten çekinebilir..
Gec oldu ama ben buna katıldığımı belirtmek isterim, lakin 200.000 kişiyi aileleri yakınları ile düşününce rakam cok daha yüksek oluyor. iktidara geldikleri zaman da bu savurganlığın cezasını ( çözüm aramak adına ) kendileri çekecekler. Böyle durumlarda bi bildiklei var heralde deyip gecmek yetmiyor, haklısınız..

özkaN

ekşi iktisat dedi ki...

Nottaki mevzu daha karmaşık. Ama ana yazıda kinaye olmasa da olur. Aslında hiç fena fikir değil. Halkbank hisseleri halka ücretsiz dağıtılabilir. Sonuçta yapılacak olan kamusal bir malın mülkiyetinin şahıslar ve özel kurumlar arasında paylaştırılması. Bu da bir özelleştirme. Halkbank'ın satılmasından tek farkı ise hazinenin bundan gelir elde etmemesi olacaktır. Ama zaten özelleştirme gelir elde etmek için yapılmaz ki. Hem hazine gelir elde edecek de ne olacak? Devlet gelirlerini her zaman verimli kamu yatırımlarında mı kullanıyor? Bu sefer de gelir elde etmek yerine halka doğrudan transfer yapılsın. Kısaca, söz konusu 200000 kadroyu iptal edip bu kadrolardaki insanlara kamu kuruluşlarının hisselerini dağıtmak, gerçekten toplumsal açıdan daha az maliyetli bir popülizm şekli olabilir.