Virginia Tech Katliami

Ne guzel bir haftadir Imus konusunu konusuyorduk Amerika olarak. Imus, gecen hafta zenciler icin sarfettigi irkci ifadelerden dolayi CBS ve MSNBC'deki isinden kovulan bir radyo talkshow
karakteri. Gecen hafta yattik kalktik Imus'u konustuk, finans kanallari dahil her yerde.

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Dun sabah Virginia Tech universitesinde Cinli bir ogrencinin 30 kisiyi oldurmesi olayi aciga cikinca onumuzdeki 4 hafta boyunca ulkenin gundemi belirlenmis oldu. Ayrica yillarca bu konuyu konusmaya da devam edecegiz. Ben olaya bugun farkli bir acidan bakacagim, hassas bir kisilige sahipseniz yazinin geri kalan kismini lutfen okumayiniz.

Olaya su acilardan yaklasabiliriz.

1. Komplo Teorisi Yaklasimi: Cinli ogrenci Amerika'nin gelismesinden ve zenginlesmesinden rahatsiz olan Cin hukumeti tarafindan Amerika'yi karistirmak ve secimleri etkilemek icin gonderilmistir (Turkiye'deki insanlarin bir cogu benimle bu konuda hemfikir olacaklardir). Cumhuriyetci Parti silahlarin serbest birakilmasini, Demokrat Parti ise silah yasaklanmasini savunan partiler. Bu olaydan sonra Demokratlar secimleri kesin kazanir.

2. Nufus: Bu tamamen onemsiz bir olaydir, 30 kisi olmusse olmustur, ama son 24 saat icerisinde sadece Hindistan'da 80,000 yeni bebegin dunyaya geldigini goz onune alirsak insanligin sonunun gelmeyecegi aciktir. Hala cok hizli uruyoruz.

3. Sosyal Yaklasim: Ugur Mumcu cinayetinin ardindan yetkililerin "bu munferit bir olaydir, failleri en kisa zamanda yakalanacak ve yuce Turk adaletine teslim edilecektir" seklinde yaptiklari aciklamalardan esinlenerek bu olay icin de "munferit" bir olaydir ibaresini kullanabiliriz. Fail kendi kendini intihar ettigine gore (hehehe) yakalama ve adalete teslim etme problemi de ortadan kalkmistir.

4. Ekonomik Yaklasim: Bu olay onemli bir olaydir. Amerika tarihindeki en kanli universite saldirisidir. En azindan nominal olarak, reel olarak bir karsilastirma yapabilmemiz icin universite ogrencisi basina oldurulen kisi sayisini bulmamiz gerekir (nasil butce acigini GSYIH'a boluyorsak burada da ayni yontemi kullanmamiz lazim). Bu durumda olay ciddiyetini onemli olcude kaybetmektedir. Nitekim 1966 yilinda Uni of Texas'ta vukuu bulan katliam reel olarak daha buyuktur.

Ote yandan katliami gerceklestiren kisinin verimliligi tarihsel ortalamanin oldukca uzerindedir. Verimlilik her zaman israrla uzerinde durdugumuz bir kavram. Virginia Tech katliamini gerceklestiren kisi 30 kisiyi oldurerek cok verimli bir faaliyet icerisinde bulunmus. Verimlilik artisini ben tamamen teknolojik ve methodolojik ilerlemelere bagliyorum. Birincisi eskiden altipatlar tabanca killanilirken, simdi yari otomatik veya otomatik silahlar kullanilarak bir kisinin cok sayida mermiyi cok kisa sure icerisinde etrafa sacmasi mumkun olabilmektedir. Ayrica bilgisayar oyunlarinda bu kisiler gercek hayatta yapmak istedikleri eylemleri tatbik ederek (tatbikat olayi) uzmanlik kazanmaktadirlar.

5. Politik Yaklasim: Bence Times Square Meydaninda (!), Tandogan Meydani da olabilir, bir protesto duzenleyerek bu olayi protesto edelim. Boylece bir daha boyle olaylarin gerceklesmesinin onune gecmis oluruz. Maalesef eskiden NY Times gazetesinin matbaalarinin oldugu bu alanda agac dikmek pek mumkun degil, zaten kimsenin de agac dikmeye niyeti yokmus. Cinli genc acele etmis, bizim Cumhurbaskanligi icin 1 numarali aday idi, maalesef artik 2 numarali aday olan Erdogan'i Cumhurbaskani yapacagiz!!!

Duzeltme: Eylemi gerceklestiren kisinin Guney Koreli oldugu meydana cikti. Bu yuzden komplo teorimizde su sekilde duzeltme yapiyoruz: Amerika'nin gelismesinden ve zenginlesmesinden rahatsiz olan Cin hukumeti dikkatleri de uzerine cekmemek icin Guney Koreli bu kisiyi gondererek Amerika'yi karistirmak ve secimleri etkilemek istemektedir.

8 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Komediye devam etmek gerekirse: Efendim, bu olaydan Cumhuriyetci Parti de faydalanabilir, cunku en xenophobic olan parti onlardir. Ayrica olay "silahlarin serbest olmasi kurbanlarin da silahlanmasina yarar" olarak pazarlanirsa Cumhuriyetci Parti secimleri kazanabilecektir.

Adsız dedi ki...

hocam ben pek hoşlanmadım bu yazınızdan, tabi ki bu bir blog, size özel, istemezseniz eleştrilerimizi umursamazsınız bile, ama biliyorsunuzki sitenizi takip edn bir çok insan var, ben 30 u aşkın gencin öldürülmesini, (ve 65 Türk' ün okuduğu bir üniversitede ki önemi yok Türk olmasının, can candır) "komedi" etiketi ile yazmanızı uzun süredir blogunuzu takip eden biri olarak yakıstıramadım size.. Rakamlarla bogusmaktan insani yetilerimizi mi kaybediyoruz yoksa, Amerika mı bozdu sizi diyeceğim ama, merka etmeyin, burada da insanlar araba carpıp yerde yatan cocuğun yanından geçiyor, tıkanan trafiğe söve söve..

özkan

Blog Sahibi dedi ki...

Ozkan'cigim, hassassaniz lutfen okumayin diye ricada bulunuyorum. Kaldi ki yazinin asil kategorisi "satire" olmali idi. Yazida olaydan ziyade, bu olaydan yola cikarak ulkemizde ve dunyamizdaki carpikliklarla alay ediliyor. Madde madde aciklayayim:

1. Komplo teorisi, aciklanacak bir sey yok. Sence Turgut Ozal'in olumu dogal nedenlerle mi oldu, yoksa cinayet miydi?

2. Nufus artisi, bunun da aciklanacak bir tarafi yok. Insanlar cok buyuk bir hizla uremeye devam ediyorlar. Her sene dunya nufusu 100 milyondan fazla artiyor.

3. "Munferit olay". Gercekten bu tur olaylar munferit midir yoksa arkasinda baska nedenler mi yatiyor?

4. Birincisi medyanin olaya yaklasimi. Sanki matah bir seymis gibi ekranlar "rekor" haberleriyle dolu. Adamlarin saatlerce gerizekali yorumlarini dinlesen ortadaki asil komedinin medya komesidi oldugunu gorurdun.

Ikincisi, Amerika'da silah sahibi olmak, ozellikle yari otomatik veya otomatik silah sahibi olmak cok kolay. Gozunuzu acip kapayincaya kadar adamlar midenizi mermi ile doldurabilir. Bunun nefsi mudafaa ile alakasi da yoktur. Ote yandan bacak kadar cocuklara kucuk yaslardan itibaren bu tur bilgisayar oyunlari pazarlanmaktadir. Bunda bir yanlislik gormuyor musunuz?

5. Bu maddenin olayla bir alakasi yoktur, gecen hafta Turkiye'nin gundemini isgal eden konulara gonderme yapilmistir.

Simdi ben kalkip yukarida yaptigim gibi hiciv icermeyen bir yazi yazsaydim, bundan ne ben zevk alirdim ne de siz. Basketbol, buz hokeyi maclarini seyredecegime bu yazilari yaziyorum. Buz hokeyi playofflari basladi ve cok guzel maclar oluyor, biraz uzerinde dusuneyim hangisini tercih ederdim diye: ciddi bir yazi mi yoksa buz hokeyi mi, ciddi bir yazi mi yoksa buz hokeyi mi, himmmmmmmm.

Lutfen yazilarimizin anafikrini anlamaya calisin, uslup uzerinde fazla takilmayin. Uslubumuz da duzgun olsa tam super olacak biliyorum ama benim adim HIDIR elimden gelen budur.

Adsız dedi ki...

İsminiz gercekten HIDIR mı?

Adsız dedi ki...

anlıyorum, siz de beni anlamışsınız, teşekkür ederim..

Özkan

Adsız dedi ki...

Valla bu konunun iki önemli etkisi bence şu olcektir:

1- Demokratlar büyük bir koz kazandı! Seçimleri de kazansalar tam süper olacak!

2- Yalnız demokratlar ırkçı değil! ( diye düşünmekteyim!?) bu durumda bi adet paradoks doğmakta çünkü bu olay öldüren kişi Güney Koreli olduğundan yabancılara bakış açısında yine hafif bir nefatiflik yaratabilir! E bunu da Cumhuriyetçiler güzel kullanırsa koz onların tarafına geçer!

Neyse bu politik bakış açımdı der konuyu pek yakındna takip ettiğimi ifade etmek isterim!

Dün akşama doğru CNN, Virgina Tech de ölenlerden Emily( idi sanırsam) çok yakın kız arkadaşı ile röportaj yaptı ve kız makyajlı ve küpeli müpeli şekilde ekran karşısındaydı! Valla ben bu noktaya taktım! en yakın kız arkadaşım öldürülecek bi de olay benim de üniversitem de geçecek ve ben makyaj, küpe ekrana çıkıcam. Hem de bir gün sonra!! yuh diyorum ve de pes diye de ekliyorum!

Ayriyeten taktığım bir konu da aynı tarz bir olaya Discovery Channel di sanırsam ( national geographic de olası!) Amerika Güzellik Yarışması yapılıyor ve elemelerden sonra final gününden bir gün önce filan meşhur new orleans felaketi gerçekleşşiyor! bunlar önce bir şok mok oluyorlar fekat sonra hayat devam ediyor babında finali de bitirmeye karar veryorlar!

Hayır ölenle ölünmez de yani neyse şu an jöle kıvamında bir beyne sahibim! daha fazla yazamıcam!

Ama Ekonomix bana bu Amerikalıların duygusal zekaları konusunda bir yazı yazabilirsen çok memnun ve hatta memnune olucam!

ÇOK MERSİ...

Özge

Adsız dedi ki...

Amerikalilar abartmayi cok severler. Iki saat once tanistigi kisiye "she is my best friend, i love her" diyen bir suru insan gorebilirsiniz. O yuzden de gercekten roportaj yaptiklari kisinin kurbanin "en iyi arkadasi" oldugunu zannetmiyorum. Hatta nefret ettigi bir kisi bile olabilir.

Ote yandan Amerikalilar genelde Turklere kiyasla daha bireyseller ve daha az duygusallar. Yani bu tur olaylarin ustesinden daha kolaylikla gelirler, duygusalliklarindan daha kisa surede (Turklere kiyasla) kurtulurlar.

Bundan kotu bir anlam cikarmayin ama. Amerikalilar Turklere kiyasla tanimadiklari insanlara karsi kat kat daha yardimseverdirler. Gonullu faaliyetlere daha cok katilirlar, daha cok kan bobrek vs. verirler, daha cok para bagisinda bulunurlar.

Ekonomix

Adsız dedi ki...

Bilgi için teşekkürler!

Yanlış anlam çıkarmam mümkün değil! Öyle götürü şekilde tüm Amerikalıları da aynı kategoriye koymuyorum! Bildiğim kadarıyla cemaat ruhu, birlikte hareket etme ve yardımseverlik olayları okyanusun o yakasında geleneksel bir durum!

Ayrıca bizler gibi aşırı fevri ve duygusal olmaktansa diğer türlü olmak daha verimli diye düşünmekteyim.

Iyi calismalar,
Ozge