Nouriel Roubini

Riskler buyuk, nereden ne gelecegi belli olmaz, ayagini denk al, bize "biz demistik" dedirtmeyin. Ekonomide karamsar yorum yapanlar sadece bize mahsus degil, her yerde var. Bugunlerde televizyonlarda "karsit" goruslu yorum yapan ekonomistlerden en cok Nouriel Roubini'yi goruyorum. Merak ettim, bu adam eskiden de boyle miydi, yoksa sonradan mi boyle oldu diye. Onemli bir soru. Bu konuda tutarli ekonomistleri sevmiyoruz. Disaridaki hava ne olursa olsun, bugun yagmur yagabilir, bugun yagmazsa yarin kesin yagar o yuzden yaniniza semsiyenizi alin tavsiyesinde bulunan ekonomistleri cok sevdigim soylenemez. Kafani pencereden disari cikarip bir bak bakalim once, bozuk plak gibi (biz buna bias diyoruz ekonomide) hep ayni seyleri soyleme.

Devlet Nedir    UNESCO Nedir    Bono Nedir?    Reeskont Nedir    Enflasyon Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir  Forex Nedir

Roubini 2004 yilinin Agustos ayindan beri bir blog tutuyormus. Super! Hemen gittim ve gelecege yonelik tahminlerde bulundugu ilk yazilarindan bir tanesini buldum: Gecici bir yavaslama mi yoksa Batakliga mi Gomulecegiz basligini tasiyor bu yazi. Yazi 20 Ekim 2004 tarihinde yazilmis ve o gun S&P500 endeksi 1103 puandan kapanmis. Petrol fiyatlarinin $50'i gectigi ilk zamanlar. Sicakci ekonomistler "dunya eski dunya degil, petrol fiyatlari global bir resesyona sebep olmaz, endiselenmeyin" diyor ama Halkin Kahramani Roubini "gercekleri" gostermeye kararli. Brad Setser biraderimle oturduk Kuresel Ekonomi ve Petrol uzerine bir makale yazdik diyor. Petrol fiyatlarinin artisinin etkisinin beklenenden yuksek olacagina inandigini soyluyor.

Diyor ki son 30 yilda yasanan global resesyonlarin dordu de petrol yuzunden olmustur. (Ustu kapali olarak 2005 yilinda da global resesyon yasayacagimizi soyluyor yani) ve sunlari ekliyor:

"... What matter is not just the direct stagflationary effect of this supply shock; its effect on consumer and business confidence and, thus, on aggregate demand are also important. And a debt-overburdened low-saving US consumer with little job or wage or income growth and with security concerns (from Iraq to Iran to North Korea to terrorism) may soon decide to retrench."

Amerika'da "issizlik" ve "dusuk gelir artisi" turkusunu soyleyenlerle Kucuk Emrah arasinda cok bir fark yok bence. Bizim Nuri de borc icinde yuzen, para biriktiremeyen Amerikali tuketicilerin istihdam yaratamayan ve reel ucretlerin dustugu bir durumda (o gunku Amerikan ekonomisinden bahsediyor kendince) ustune ustluk savas ve terorizm gibi korkular altinda catirdayabilecegini soyluyor. Anladiniz siz ne dedigini.

Simdi gelelim aradan gecen 2.5 yilda ne olmus ona bir bakalim. Petrol fiyatlari $50 dolari gectikten sonra banamisin dememis, Nurhan Damcioglu gibi 50...60...70...78 diye saydirarak Roubini'nin korktugu seviyelerin %50 daha fazlasina ulasmis. O tarihten bu gune petrol fiyatlari sadece Ocak 2007'de bir gun $50'in altina dusmus. Buna karsilik Amerikan ekonomisi hem 2004'de, hem 2005'de, hem de 2006'da %3'un uzerinde bir reel buyume gostermis. Resesyonu bir tarafa birakin, bunlar ABD gibi devasa bir ekonomi icin cok iyi buyume oranlaridir. Kuresel buyume oranlari ise daha da carpici: 2004 yilinda %5.3, 2005 yilinda %4.8, ve 2006 yilinda %5.3 olarak gerceklesmis. Yontma Tas Devrinden Cilali Tas Devrine gectigimiz donemden beri dunya bu hizlarda buyumedi!!!

Borsaya ne olmus bir de ona bakalim. S&P500 endeksi dun 1437 seviyesinden kapanmis. Demek ki 2.5 yilda %30'dan fazla yukselmis (bu rakamlara her sene %3 civarinda dagitilan temettuler dahil degildir, yoksa gercek artis %37 civarindadir). Bizim Nuri'nin sozlerinden korkup borsadan ciktiysaniz vay halinize.

Nouriel Roubini'ye tavsiyemiz ayni karamsar tahminlerinde bugun de oldugu gibi israrla devam etmesidir. Elbet bir gun isler tersine donecek ve hem Amerika hem de Dunya ekonomisi resesyona girecektir. Olmez de o gunleri gorebilirsek "Nuri ne buyuk ekonomistmis, taaaaaa ne kadar zaman onceden simdi olacaklari gormus, bravo yani" falan seklinde methiyeler de duzeriz.

11 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Selam,

Petrolün ülke ekonomilerindeki payi konusu "oil intensity" ile ölcülüyor. Daha dün hesapladigim icin hemen rakam verebilirim. Dünya capinda petrolün nominal fiyati bugün 70'ler sonundaki kriz dönemi ile ayni. Fakat "world oil intensity" 1979'da 1.15 iken bugün 0.74. Yani 1979'da 1000 dolar GDP yaratmak icin 1.15 varil petrol gerekiyorken bugün 3/4 varil gerekiyor.

Petrolün gerek ekonomiye etkisi, gerekse genel olarak petrol fiyatlarinin seyri hakkinda zâten ekonomi alaninda oldugu kadar salak yorumlara rastlamak mümkün.

Millet saniyor ki petrol 5 dolar cikinca dünya ekonomisi duracak. Üstelik yukarida verdigim degerler gelismis ülkeler (Amerika, Avrupa, OECD) icin daha da düsük. 1980'de Kuzey Amerika'da (US+Kanada+Meksika) oil intensity 1.2 iken 2007'de 0.7. Avrupa'da ayni deger ayni dönemde 0.9'dan 0.5'e düsmüs. Gelismis ülkeler (Roubini'nin Amerikasi) petrol fiyatlarina karsi cok daha esnek durumdalar.

Selamlar,
Cüneyt

birisi dedi ki...

"Olmez de o gunleri gorebilirsek "Nuri ne buyuk ekonomistmis, taaaaaa ne kadar zaman onceden simdi olacaklari gormus, bravo yani" falan seklinde methiyeler de duzeriz."

: )

Adsız dedi ki...

roubini kendini bullishlige adamis bir ekonomist, en azindan bunu turkiyedeki sapsallar gibi yaygara yaparak soylemiyor. TV prgramlarini bilmiyorum tabi ama e-mail list ile gelen RGE monitor sitesinden takip ettigim kadariyla soyluyorum bunu. ornegin Bernanke'ye neden katilmadigini aciklarken reasonable aciklamalar yapiyor:

"So, why does Bernanke believe that a "U.S. recession is not likely?" Why are things better now than in 2000 when all indicators show similar vulnerabilities but only more severe and scary ones now than in 2000? There are much more severe vulnerabilities now compared to 2000-2001 as today:

the U.S. consumer is facing negative savings, rising debt and debt-servicing ratios; is being buffeted by rising rates, slumping housing, rising oil, rising inflation; is experiencing falling real wages and rising inequality thas is slumping aggregate demand. Thus, the US consumer is in much much worse shape than in 2000.
When the tech bust led to the 2001 recession, the recession was much more shallow than could have otherwise been as the U.S. consumer - then strong after a decade of rising real wages and falling income inequality - was very resilient and kept on spending while corporate investment slumped. Thus, the recession was modest and short-lived. This time around the battered U.S. consumer and worker is not resilient at all.
Compared to 2000 when the current account deficit was small (and driven by the 1990s investment boom) while fiscal policy was sound (a huge surplus), today the U.S. economy is much weaker with a huge twin fiscal and current account deficit and a structural fiscal deficit.
Compared to the post-2001 recession, when the Fed could slash rates from 6.5% all the way down to 1% and Treasury went to a reckless fiscal stimulus (turning a 2.5% of GDP fiscal surplus into a 3.5% deficit), today the levers for policy easing are much more limited. Indeed, given the inflation pressures, the Fed may have to keep on tigthening or at most pause and cannot afford to slash rates. Moreover, the fiscal deficit is such a structural mess that the idea of using fiscal drug stimulus to counter a recession would be outright reckless.
So, today we have much more severe shocks, a more vulnerable economy and much more limited macro policy levers compared to 2000-2001. Thus, the likely coming recession will be much nastier than in 2001. So, Bernanke may want to give some real explanations - not just wishful thoughts - on why he believes things will be fine and the U.S. economy will grow at its potential rate (his own staff is not as optimistic on that predicting growth below potential and falling). So Caveat Emptor.

Blog Sahibi dedi ki...

sayin junior,

Ekonomistlerin Amerikan ekonomisi hakkinda en sevmedigim argumanlarindan bir tanesi "negative savings rate" argumanidir. Bu konuda David Malpass'in yorumlarini buraya tasimistim, arsivlerden "malpass" diye arama yaparsaniz karsiniza cikar saniyorum. Malpass Amerikan ekonomisi hakkinda en saglam yorumlari yapanlardan bir tanesi.

Ote yandan buradaki ekonomistlerle Turkiye'dekilerin kiyaslanmasi bile yanlis. Buradakiler bizim siniflandirma cetvelimizde 10-11 arasinda yer aliyorlar. Turkiye'dekiler daha excelden data okumasini beceremiyorlar.

Adsız dedi ki...

2004 de Rubini'nin en buyuk sansizliginin petrodollarlarin(genel anlamda kullandim sadece petrol icin degil) Amerikan ekonomisine geri donusunu tam olarak gorememesi olarak dusunuyorum. Bu geri donusum, kagitlarin getirilerini dusuk tuttu ve emlak piyasasinin surekli olarak buyumesinine araci oldu. The Economist'in dedigi gibi Amerikalilar evlerini bir nevi ATM gibi kullandilar, buda tuketimimi artirdi ve dolayisiyla buyumenin devamini sagladi.

Daha onceki petrol sokunda petrodollarlarin bu sekilde kullanilmadigini farz edersek (bu konuda tam detayli bir arastirma okumadim, bilemiyecem o yuzden) Nuri abinin ( ;)) tahmini aslinda cokda iskembe degil gibime geliyor. Mankiw'in ev fiyatlarinda yuzde 60 lara varan bir dusus tespitinin yaninda, bu devede kulak kaliyor(linke bakiyorum bu makale icin ama ilgilenenler icin co-author Weil).

Saygilar,

Niyazi

Adsız dedi ki...

Beyler, Nouriel Roubini bir Yahudi değil mi? Hem de bir Judeo-Mason? Bilgi edinmek için soruyorum.

Adsız dedi ki...

Eee, evet öyle, ne olmuş yani.

Adsız dedi ki...

"Anti-tez kuklası" yani... "Tez kuklaları" ile çarpıştırılıyor.

Unknown dedi ki...

İstanbul doğumlu ayni zamanda türk vadandaşıdır kendisi
tam adı said Nouriel Roubini
said-i Nursi yi anımsatan bir isim
söyledikleri çıktı
zaman faktörü krizin şiddetini arttırdı En başında adam yerine koyup dinlenseydi bu boyutta bir krizle karşılaşmayacaktı dünya.

BerNaile dedi ki...

Iste simdi gerceklesmiyor mu Roubini'nin kehanetleri adim adim...8. maddedeyiz...

Adsız dedi ki...

BİR PORTRE: NOURIEL ROUBINI

Nouriel Roubini 29 Mart 1958’de İstanbul’da doğdu. New York’taki Stern School of Business City’de profesör. Roubini Global Economics LLC’nin kurucusu ve başkanı. Akademisyenliğinden önce ABD Hazine Bakanlığı’nın danışmanıydı. 1976’da İsrail’de Kudüs Üniversitesi’ne gitti. 1977-1982’de İtalya’da Luigi Bocconi Ekonomi Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1983-1988’de Harvard Üniversitesi’nde idi. 2004’te ABD’de taşınmaz sektörünün çökeceğini söylediğinde çok kişi onunla alay etti ve çok düşman kazandı.

2006’da petrol fiyatlarının tırmanacağını ve dünya ekonomisinin resesyona gireceğini söylediğinde tepki gördü. Hatta 28.09.2008’de ABD İmparatorluğu’nun sonuna gelindiğini söyledi. Düşmanlarının sayısı azalmadı, ama artık daha az uzman alay ediyor.