' Iktisatçıların ‘neft laneti’ dedikleri durum bu. Petrolün var... Ülkeye anormal döviz giriyor... Ulusal para değerleniyor... Döviz çok ucuzluyor... Bu ne demek ? Fiilen ihracat yapılamaz demek. Zaten ihracat damarı da ölüyor '
Paragraftan şu sonuç çıkarılabilir: Eğer bu ülkelerin merkez bankaları dövizi ucuzlatmakla görevlendirilselerdi, ihracat sektörleri pekala gelişebilirdi !
Niye olmasın ?
'Ihracatsever' merkez bankaları kafaya koyduktan sonra gerekirse bir trilyon dolarlık müdahale yapıp kuru 'en rekabetçi' seviyede tutamazlar mı ? Ihracatçılar bir kere ortaya çıktı mı, o ülkeyi tutabilene aşkolsun. Sorun bundan ibaretse Mehmet Altan'ın endişelendiği ölçüde vahim bir tablo yok ortada. 'Petrolzedelerin' problemleri bir günde şipşak çözülebilir. Yeterki ara ara gelen 'fikirlerimizi' kendimize saklamayıp tartışmaya açalım.
Arbitraj Nedir Broker Nedir Altın Yorumları Portföy Nedir Petrol Fiyatları Nükleer Santraller Sosyalist Nedir
Saklamayalım dedim ya. Şimdi aranızdan bazı 'sivri' zekalılar çıkabilir. Merkez Bankasının trilyon dolara karşılık olarak ortaya saldığı ulusal para enflasyon yaratmaz mı diye sorabilir. Hayır hocam, yaratmaz. Doları fiksledik ya. Unuttun mu ? Fiks dolar fiks fiyatlar. Büyüklerimiz bundan başka bize ne öğretti ? Yine de ısrar ediyorsan her işin bir kolayı olduğunu söyleyebilirim. Basarsın faizi toplarsın parayı. Okey ? Ama bir dakika. Bu sefer yüksek faiz sıcak parayı çekmez mi ? Çeksin. Bir trilyon dolarlık müdahale yapan bir katrilyonun hesabını mı yapar ? Dünyadaki son centi bile kurutsak rekabetçi kurumuzu koruruz evelallah.
Herhalde Mehmet bey'in dili sürçtü. Bu ülkelerin bir şey üretememelerinin, sonuçta ihracat yapamamalarının mesuliyeti değerlenen ulusal paralarına yüklenemez elbette. Söz konusu ülkelerin ulusal parası OLMASAYDI bile rekabet edemezlerdi. Çünkü kazanılmadan gelen paraların 'bir kısmı' ülke içinde dağıtılacak ve çalışma yaşına gelenlerin gelirleri hiç yoktan şişirilecekti. Sonuçta her durumda emek rekabetçi olmaktan çıkar. Yok, eğer arap şeyhlerinin çoğunlukla yaptığı gibi paralar dağıtılmayıp Amerikan varlıklarına yatırılacaksa, zaten paranın değerlenmesi söz konusu olmaz.
Bakın. Sermayenin kendisi hiç bir zaman sorun yaratmaz. Üretimi ve ihracatı baltalamaz. Bu ülkelerin petrolü olmasaydı aslan parçası mı kesileceklerdi ? Birisi sermayesini ceptelefonlarına silahlara yatırır, diğeri o sermayeyi kendisine 'yeniden' kazandıracak yatırımlara. Aradaki fark budur.
Not: Sakın TCMB 35 milyar dolarlık 'müdahale' yapayım derken ortalığa tomarla para, geri çekeyim derken de tepeleme faiz çıkarmış olmasın ? Evet tabi. Geçen mayıs'ta dalgalanma olmasaydı enflasyon ne güzel düşürmüşlerdi, değil mi ?
Ahmet Çavusoğlu
6 Yorum Var.:
Bence adamin anlatmaya calistigi olay neft laneti degil dutch disease.
Neft laneti deyince aklima blood diamond filmindeki köyde "insallah bir de petrol bulmazlar" diyen ihtiyar geldi :)
Cüneyt
"salih neftci" pek "düzgün" satamaz "petrol"u, hem de ihtiyar da değildir.Herhangi bir filmde oynadımı bilemiyorum.
salih ziftçi mi desek acaba?
petrolün süperi var normali var zifti var. ne hikmetli nimetmiş bu "neft". Hatta kanlısı var kansızı var.
işlendikçe değişik şeyler çıkar bu meretten. beyaz ürünler,beyaz yalanlar, kara ziftler, kıpkırmızı kanlar.....daha neler neler.çok işlevseldir.savaşsaldır.barışsaldır. her bir *ok vardır içinde
beyaz,bey'(alışveriş)az!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bir de er olduğunu söyleyen,ateşi gitmiş feri("er"i gitmiş bir nota:F--İ=eski zaman,tarih) bile kalmamış,kan satan,kızılcık şerbeti içiren,annesinin mezarına ağlamadan sızlamadan,mum diken,kalitesiz mumlar satan biri varmış bir masalda. Kırmızı başlıklı kızı "fak"a bastırmak isteyeni anlatan storiteller(hangi telden çalıyosa artık, ingiliz mi fransız mı)böyle demiş.
Yorum Gönder