Ligden Dusme

Hurriyet Gazetesinin haberine gore AKP Samsun milletvekili Ahmet Yeni ve AKP Diyarbakir milletvekili Irfan Riza Yazicioglu futbol liglerinde kume dusmenin kaldirilmasi icin kanun teklifi vermisler. Buna karsi soylenebilecek cok sey var. Keske padisahlik devam etseydi de su iki milletvekilini gorevi kotuye kullanmaktan Taksim Meydaninda ibreti alem olsun diye sallandirabilseydik. Ligden dusmesi kesinlesmis iki takimin milletvekili utanmadan sikilmadan boyle bir teklif verebiliyorsa, ben de padisahlagi istemekten utanmiyorum. Gelecek hafta basinda Denizli veya Malatya milletvekillerinden bir tanesi de bu onergeye destek verirse hic sasirmam.

Ikinci nokta su, futbol bir oyun. Biz de arkadaslarla arada sirada cesitli oyunlar oynuyoruz. Mesela gecen hafta futbol maci yaptik 5'te devre 10'da biter diye. Mac sonucu 4-3 iken devre yaptik ve nihayetinde maci 10-9 kazandik. Mac sonucu 9-9 iken 11'e uzatalim dedik ama sonra biz one gecince vazgectik uzatmaktan. Maci o noktada biraktik. Simdi karsi takim devreyi 5'te yapmadigimiz icin veya maci 11'e uzatmadigimiz icin "magdur" duruma dusmustur. Ama Amerikan hukumetinden veya Senatorlerden (NY senatoru Schumer mesela) bir tanesi de cikip "Olmaz oyle sey, mac tekrar edilmelidir" demedi. Devletin isi degil bu. Ulkede devleti o kadar isin icerisine sokmusuz ki artik boyle kanun tasarilarini yadirgamiyoruz bile.

Ucuncu nokta su. Boyle bir tasariyi degerlendirecek kurum Futbol Federasyonudur. Maclar yapilmis, sonuclar alinmis egrisiyle dogrusuyla, nedir bu Turk milletindeki kaybettikten sonraki camura yatma sevdasi. Adam kredi kartini kullanir, borc yapar, odemeye gelince camura yatar. Tavukcu risk alir, yatirim yapar, problem ciktimi camura yatar. Uyanik adam goturur parasini offshore bankasina yuksek faiz veriyor diye yatirir, banka batar, parasini devletten ister, alamazsa camura yatar. Bunlarin hepsi ayni "ahlaksizligin" sonucu. Birine taviz verdiginiz zaman herkes ister. Bu konulari daha once defalarca isledim, ortak nokta umarim sizin de dikkatinizi cekmistir.

Neyse son olarak Aksam gazetesindeki spor muhabirinin yaptigi yoruma iliskin bir cevap vermek istiyorum. Imzasiz yayinlanan yazida muhabirimiz diyor ki:

"Özellikle düşme hattındaki mücadele için, ilginç teoriler ortaya atılıyor. Kulislerde Ankaraspor ve Malatyaspor'un kümede kalma şanslarının çok düşük olduğu konuşuluyor."

Olasilik bilmeyen gerizekalilar yorum yaparsa olacagi budur. Bir seyin olasiligi dusuk demek %5, %10, bilemediniz %20 sansi var demektir. Ligden sadece bir takim daha dusecegine gore teorik olarak Ankaraspor'un ve Malatyaspor'un kumede kalma sanslari cok dusuk olamaz. En azindan bu iki takimdan bir tanesinin ligde kalma olasiligi %100'dur (%100'luk gol pozisyonlari gibi degil bu), yani kesindir. Olasiligi %50'den fazla olan bir olaya da "dusuk sans" denmez, "muhtemel" denir. Bu adama birakirsak Fenerbahce ve Galatasaray'in lig sampiyonu olma sanslari da cok dusuktur o zaman. Bu arada Ankaraspor'un kumede kalma sansi bence %90'un uzerinde. Ligden dusmesi en muhtemel takim ise bana sorarsaniz Denizlispor'dur.

Bu tahminlerin uzerine bizim kendileriyle celisen yorumcularimizin yaptigi gibi bir tahminde bulunmak istiyorum: Sampiyon Galatasaray. Bir yandan Denizli yenilecek diye tahmin yapiyorum, diger yandan Galatasaray sampiyon diye. Olsun bizim uzmanlarimiz da "Turk lirasi asiri degerli diye yorum yaparken, sirketlerimiz yabancilara cok ucuza satiliyor" diye yorumlarda bulunuyorlar. Bilmem anlatabiliyor muyum?

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

harika bir yorum tebrikler

Adsız dedi ki...

Bende sabah bu haberi okudum gazeteden, dedim ki gideyim de liberal hareket'e şununla ilgili birşeyler karalayım.Ondan önce de bir ekonomiturk'e bakayım :)

Hızlı silah çeken kovboy gibisiniz valla, vazgeçtim yazmaktan...Çünkü büyük ihtimalle bizim siteye girenler sizin siteyede uğruyordur...