Insaat Sektoru ve Cimento Fiyatlari

Insaat sektorunde birikmis talepten dolayi cimento fiyatlari, dunya hammadde piyasalarindaki gelismelerden dolayi demir fiyatlari yukseliyor. Hurriyet bu konuda bir haber yapmis ve soyle diyor:

"Fabrikaların dış piyasadan daha pahalıya iç pazara sunduğu çimento karaborsaya düştü. Yüzde 8 olan enflasyona karşın demire son altı ayda yüzde 60 zam geldi."

Gazeteciler ekonomiden anlamadigi icin boyle haberleri gormek cok sasirtici olmuyor. Fabrikalar dis piyasalardaki fiyatlarin uzerinde ic piyasaya cimento satmislar ve bu cimento da karaborsaya dusmus. Bir mal karaborsaya dusuyorsa fiyati ucuzdur, pahali degil. Millet salak mi pahali malin pesinden kossun. Madem dis piyasadaki fiyatlar ucuz disaridan ithal edin cimentoyu, tutan mi var? Bir cumle icerisine bu kadar celiskili ifadeler yerlestirmek yetenek ister, vallahi bravo.

Ikinci ifade demire enflasyonun cok uzerinde zam gelmis olmasi. Ortalamalarin dogasi bu, piyasada satilan mallarin yarisina enflasyonun uzerinde diger yarisina ise enflasyonun altinda zam gelir, o yuzden bir mala enflasyonun uzerinde zam geldi serzeniste bulunmak salakliktan baska birsey degildir. Ikincisi, demir demir cevherinden imal edilir. Demir cevheri uretiminin cogunlugu ise uc firmadan olusan bir kartel tarafindan kontrol ediliyor. Bu kartel gecen sene demir cevheri fiyatlarini %72, bu sene de %19 arttirdi. Yani toplamda demir cevheri fiyatlarinda %100'un uzerinde bir artis var. Demir ureticileri de salak degil herhalde, ya maliyetlerindeki artisi fiyatlara yansitacaklar, ya da fabrikalarina kilit vuracaklar. Neticede piyasa kosullari musaade etmis, demir fiyatlari atmis. Bu kadar basit.

Hammadde piyasalarindaki gelismeleri takip etmeyen ve risklerini hedge etmeyen muteahhitler de simdi cikmis feryat ediyorlar. Niye feryat ediyorlar? Daha bitirmeden sabit fiyatlardan konut satmislar, maliyetlerin yukselecegini bilememisler (ekonomiden anlayan birine danismak cok pahaliya geliyor ya), simdi de zarar ediyorlar. Sucu kendilerinde degil disarida ariyorlar, tekstilcilerden cok farkli degiller. Allah tekstilcilerin yuzune guldu de bir sure (kisa bir sure) icin rahat yuzu gorebilecekler.

Neyse biz yine bedava hizmette bulunalim ve bundan sonra hammadde fiyatlarinin nasil gelisecegini soyleyelim. Demir konusunda cok umutlu olmayin, bundan sonra dusmez, daha da cikar. Cimento, hazir beton vs. ise baska bir konu. Yukselen faizlerden dolayi konut sektorundeki talep azalacak ve bu da fiyatlar uzerinde baski yaratacaktir. O yuzden fiyatlarin bundan sonra enflasyonun uzerinde artacagini beklemiyorum. Fiyatlarin dusmesini de beklemeyin ama.

0 Yorum Var.: