Enflasyon Oranlari

Amerikanin tuketici enflasyon oranlari aciklaninca bizim borsa 1000 puan asagiya dustu seansin sonuna dogru. Demek ki onemli bir istatistik. Hemen rakamlari vereyim size, baskasindan duymayin. Gecmis 12 aydaki enflasyon orani %3.5, bu yilin ilk 4 ayindaki trendin devam edecegini varsayarsak ise sene sonunda enflasyon %5.1 gibi gerceklesecek gorunuyor. Bahsettigim rakamlar Amerika rakamlari, Turkiye rakamlari degil dikkatinizi cekerim. Amerika'da enflasyonun bu kadar yuksek cikmasindaki bir numarali etken yesil biber ve patlican. Saka saka, tabii ki enerji fiyatlari. Yilin ilk 4 ayindaki enerji fiyat artisi senelik %30 civarinda. Daha detayli rakamlara BLS sayfasindan ulasabilirsiniz.

Merrill Lynch'in Turkiye analisti de cikmis Turkiye'deki enflasyon hala cok yuksek, %2-3 seviyelerine dusmesi gerekir demis. ML ayni yorumu Amerika icin yapsin yiyorsa. Piyasalar da yukselen enflasyonu FED'in %5'lik faiz oraninin kesmeyecegini dusunuyor ve bu yuzden de faiz oranlarinin daha da artmasini bekliyor. Turkiye'dekiler ise Amerika'daki faizler artarsa Turkiye'deki getirilerin de cazibesini yitirmemesi icin artmasi gerektigini dusunuyorlar, o yuzden de varlik fiyatlari asagi dogru dususunu surduruyor.

Cogu yorumcu son 1-2 yildir likidite bollugundan soz ettiler ve elde ettigimiz basariyi buna atfettiler. Simdi niye cikip likidite darligina ve yukselen petrol fiyatlarina ragmen ekonominin basarili bir performans gosterdigini soylemiyorlar. 90'li yillarda petrol fiyatlari $5 yukari ciktigi zaman enflasyon hedefimiz allak bullak olurdu; son 3 yilda petrol fiyatlari $45 yukari cikti, Amerika'nin enflasyon oranlari zipladi, biz Turkiye'deki enflasyondan mi sikayet ediyoruz? Turk insani megerse dusuk enflasyonlu ortama cok hizli adapte olmus.

Haa bu arada inflation'in Turkce karsiligi "sismek" demek, yani fiyatlarin balon olmasi demek.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Amerikada beklenen enflasyon 5.1% iken Türkiyede enflasyonun 2%,3%'e düşmeşini öneren ML analisti kimse tamamıyla dünyadan habersiz pozisyonuna kitlenen tuhaf biri galiba.Biz baz enflasyon olarak herhalde ABD ve EURO bölgesini hedeflemeliyiz,bu ülkelerin altında enflasyon hedefleri herhalde olmayacak duaya amin demeye benzer.
Likidite daralması ise bence kusura bakmayın ama yeni başladı,ABD'de birde beklenen enlasyona 2% reel faiz eklerseniz gidişat 7%'lere doğru olurki aslında dananın kuyruğu o zaman kopar.Asıl likidite darlığı ağırlıkla o gidişatta olur.

Tunç K.

Blog Sahibi dedi ki...

Fed faizleri belirlerken headline inflation rakamina degil de "core inflation (cekirden enflasyon) rakamlarina bakarak karar veriyor. Hatta volatile food and energy fiyat artislari (petrol fiyatlarini enflasyon hesabina katmadan yani) katilmadan.