Performans Degerlendirmesi

Borsa'da hisse almaya baslayali 6 aydan daha fazla bir zaman oldu. Ilk aldigim sirket Tupras idi, dusme ihtimali cok azdi, maalesef cok az cikti. O yuzden baslangicta borsa endeksinin altinda bir getirim vardi. Sonrasinda Is GYO'yu ekledim portfoye, bu da benzer karakteri tasiyordu. O da cok cikmadi baslangicta. Ancak, daha sonra olayin farkina vardim ve AKCNS'yi portfoye ekledim; temettuler dahil %97 getirisi oldu. Sonra DOAS'i 5.90'dan aldim. Aslinda DOAS'i ben daha 4 YTL iken farketmistim ama Turkiye borsasini tanimiyordum, sirketin F/K orani 4 idi ve ben saf bir sekilde "rakamlarda bir yanlislik olmali, yoksa niye bu kadar ucuz olsun" diyerek almadim. Temettulerden sonra DOAS'in getirisi de %100'e yaklasti. 1.5 ay kadar once borsa dalisa gectigi zaman 8.65'den biraz daha DOAS aldim, bugunku kapanis fiyati 10.90 (arada da temettu dagitti). En kotu tercihim ise FORTS oldu, diversification olsun diye portfoye eklemistim, diversification'in Allah'i oldu.

Neyse toparlayalim. Borsaya baslangicta borsaya yatirdigim paranin 1000 YTL'si halama aitti, o yuzden portfoyde onun payini noktasi noktasina tutuyorum. Ayrica portfoyun getirisini de takip etmeme yardimci oluyor. Ekim ayindan bu yana IMKB-100 endeksinin getirisi %37.1, benim portfoyun getirisi %47.9. Dikkat edin, bu araci kurumlarin yayinladigi karsilastirmalara benzemez, benim hesapladigim getiri islem komisyonlari ve vergiler dusuldukten sonra hesaplanmis getiridir. Onlarin yaptigi gibi iki haftaya bir portfoydeki kagitlari degistirmiyorum, komisyon maliyetlerini ve vergileri sifir varsaymiyorum. Buna ragmen 6 ayda IMKB endeksine 10.8 puanlik bir fark atmayi basarmisim. Bu aslinda basari degil, cunku burada izledigim strateji oyle ahim sahim bir strateji degil, sirketlerin bilancolarini incelemiyorum bile. Makro ekonomik cografyaya bakiyorum ve olaylari objektif bir gozle analiz ediyorum, karli cikacak sektorleri belirleyip o sektordeki lider ve/veya ucuz F/K oranina sahip sirketleri satin aliyorum. Yatirim mantigimi da cumle aleme acikliyorum cunku matah bir strateji degil, normalde ekstra getirisi olmamasi gereken bir strateji. Ama Turkiye'de insanlar analiz yapmasini bilmiyorlar, insanlardan kastim binlerce lira maas alan ekonomistler ve finansal analistler.

Neyse olaya bir de iyi tarafindan bakalim, durum boyle olmasaydi benim yasli halam da daha az para kazanirdi. Yeri gelmisken hikayesini anlatayim. Ben ekim ayinda Turkiye'deyken tanidiklarima soyluyorum paraniz varsa borsaya girin diye. Halam da uc kurus parasi var gitmis kendi basina Akal Tekstil almis, borsa cikarken tekstil sirketinin fiyati nedense (!!!!) yerinde saymis. Korkuyor, parasini borsada kaybedecegimi dusunuyor. Ben de ona dedim ki sen bana parayi ver, eger iki yil sonunda para kaybedersen zararinin yarisini ben karsilayacagim (normalde kimseye yapmadigim bir oneri), ancak tek kosulum iki yil parayi geri istemeyeceksin. Tamam dedi ama korka korka 1000 YTL verdi. Iyi dusun dedim, bu teklif bugun gecerli yarin degil, daha fazla vermedi (borsadaki AKALT'i hala duruyordu). Neyse Ocak basinda bana "biraz daha para vereyim onu da yatir" dedi ama gecti Bor'un pazari sur essegi Nigde'ye dedim. Alacaksan kendi basina al, benim aldigim kagitlar belli kafana gore takil dedim. O da gitti AKALT'tan bozdurdugu paralarla YKBNK aldi, bence fena da yapmadi. Bu bloga kendi portfoy secimlerimi yazmamin arkasindaki sebeplerden bir tanesi de halam gibi insanlara biraz olsun yol gosterebilmek; yatirim kararlari yine de onlara ait, sonuclari da beni baglamaz.

Bakalim yil sonundaki performansimiz nasil gerceklesecek, ancak AKBNK hissesinin 11 YTL'ye dusmesinden de gorunen o ki yine IMKB-100'un uzerinde getiri saglayacagiz.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Yatırım stratejilerinizi şöyle detaylıca yazsanızda neye göre yatırım yaptığınızı tam olarak anlasak nasıl olur acaba?
http://iktisat.wordpress.com

Blog Sahibi dedi ki...

Arsivlerdeki yazilarimiza bakarsaniz zaman zaman Turkiye'deki ekonomik iyilesmenin nedenlerini, bunlarin gecici mi kalici mi oldugunu ve bundan sonra ne sekilde olacagini tartistik. Yaptigimiz analiz dogrultusunda Turkiye'nin borcluluk seviyesinin dusecegini, kredibilitesinin artacagini ve bunlara paralel olarak ulkede faizlerin ve enflasyonun daha da dusecegini ongorduk. Bu ongoruden yola cikarak da ekonomide hangi sektorlerin bu gelismeler altinda diger sektorlere gore daha fazla faydalanacagini belirledik. Sectigimiz sirketler bu sektorlerdeki lider ve/veya F/K orani dusuk olan sirketlerdir.

Her kagidi portfoye ekledigim zaman arkasinda yatan analizi burada herkese acikliyorum. Ornegin Mart ayinda yayinladigim "KONYA ve DOAS aldim" baslikli yazilara giderseniz gorebilirsiniz. Son olarak gecen hafta Akbank hakkinda benzer bir yazi yayinladim.